image

Minister: Onbekend hoeveel reclameborden met camera's er zijn

vrijdag 24 november 2017, 12:09 door Redactie, 3 reacties

Minister Hoekstra van Financiën weet niet hoeveel reclameborden met camera's er in Nederland zijn, zo heeft hij op Kamervragen van de SP laten weten. In september ontstond er grote ophef door reclameborden van Exterion Media die mensen op NS-stations filmden.

Vanwege de ontstane commotie besloot het mediabedrijf de camera's in reclameborden voorlopig uit te schakelen. SP-Kamerleden Hijink en Lacin wilden van Hoekstra onder andere weten hoeveel van dergelijke reclameborden in Nederland door Exterion Media en eventuele andere exploitanten worden gebruikt. "Het is ons niet bekend hoeveel van de in het bericht bedoelde type reclameborden worden gebruikt door Exterion en eventuele andere exploitanten in Nederland, noch welke data en technieken hiervoor worden gebruikt", stelt de minister.

Hoekstra weet ook niet zeker of er sprake is van verwerking van persoonsgegevens, omdat niet duidelijk is of de camera's identificeerbare beelden verwerken. "Alle exploitanten dienen zich, wanneer zij persoonsgegevens verwerken, te houden aan de hiervoor geldende wet- en regelgeving. Wanneer een exploitant zich hier niet aan houdt, kan dit een reden zijn voor de Autoriteit Persoonsgegevens om vragen te stellen, onderzoek te doen en eventueel een sanctie op te leggen", merkt de minister verder op.

Internet of Things

Hijink en Lacin waren ook benieuwd of Hoekstra problemen voorziet met de opkomst van dergelijke apparatuur die mensen filmt enerzijds en de verwachte toename van het aantal Internet of Things-apparaten. Volgens de minister hangt de verwachte opkomst nauw samen met de keuzes van particulieren. "Wanneer in dit kader verwerking van persoonsgegevens plaatsvindt, zal dit, net als in andere situaties, wel binnen de grenzen van de wet moeten blijven", antwoordt de minister. "Transparantie over het gebruik van deze apparatuur is ons inziens van groot belang om consumenten in staat te stellen bewust om te gaan met het beschermen van hun privacy en te voorkomen dat hierover maatschappelijke onrust ontstaat."

Reacties (3)
24-11-2017, 13:15 door Anoniem
quote]"Transparantie over het gebruik van deze apparatuur is ons inziens van groot belang om consumenten in staat te stellen bewust om te gaan met het beschermen van hun privacy en te voorkomen dat hierover maatschappelijke onrust ontstaat."[/quote]
Leuk antwoord vand e minister, maar te laat.

Bedrijven proberen het gewoon totdat er iemand gaat piepen.
Particulieren/consumenten hebben geen weet van de privacy-wetgeving, en kunnen zich er dus ook niet aan houden. (Interesseert ze ook niet)

De pakkans door het AP is laag. Die kan niet alles controleren.
24-11-2017, 14:07 door Anoniem
Kan handig zijn voor de politie. Alles aanmelden bij dat camera meld punt.

Ps: Op de achtergrond hou ik een bord omhoog met de tekst "dit was sarcasme"

https://www.security.nl/glitch/javascript
24-11-2017, 19:40 door Anoniem
Hoekstra weet ook niet zeker of er sprake is van verwerking van persoonsgegevens, omdat niet duidelijk is of de camera's identificeerbare beelden verwerken.

Want bijhouden hoeveel mensen met een huidskleurtje anders dan wit (Blank voor bepaalde liefhebbers) heeft natuurlijk niets te maken met het verwerken van gevoelige data.

Want bijhouden hoeveel voorbijgangers vrouw zijn heeft natuurlijk niets te maken met het verwerken van gevoelige data.

Want bijhouden hoeveel kinderen steeds voorbij dat bord lopen heeft natuurlijk niets te maken met het verwerken van gevoelige data.

Allemaal niet gevoelig want niet herleidbaar tot enkele personen.
Dus kan je helemaal niets kwaadaardigs doen met die gegevens.

Toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.