image

Fiscus, Focum en Translink voor Big Brother Award genomineerd

maandag 27 november 2017, 09:28 door Redactie, 6 reacties

De Belastingdienst, Focum en Translink zijn genomineerd voor de Big Brother Awards Expertprijs, zo meldt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, dat de awards organiseert. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, bedrijven of overheden die de privacy van burgers op grote schaal hebben geschonden.

Naast de Publieksprijs die vorige week bekend werd gemaakt is er ook een Expertprijs. Verschillende experts zonden nominaties in, waar Bits of Freedom een top 3 én een winnaar uit kiest. De Belastingdienst werd vanwege verschillende redenen genomineerd, zoals het ongeoorloofd gebruik van de gegevens van snelwegcamera's. "De Belastingdienst is de grootste informatiefabriek van Nederland. Vergeet de politiestaat. Welkom in de belastingstaat", zegt onderzoeksjournliast Bart de Koning, tevens één van de experts.

Translink dankt de nominatie door het ongeoorloofd delen van reisgegevens van studenten met DUO. "Translink had niet zo makkelijk moeten strooien met gevoelige persoonsgegevens van reizigers. Ze hadden zich principieel op moeten stellen om de privacy van hun klanten te beschermen en het desnoods voor de rechter moeten laten komen", aldus De Koning. Als laatste sleepte datahandelaar Focum een nominatie in de wacht. "Juist omdat deze organisaties sterk op de achtergrond werken en hun aanwezigheid in Nederland nog niet zo prominent is, is een nominatie voor de Big Brother Awards tijdig en opportuun", laat Dennis Broeders van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid weten.

Het publiek nomineerde eerder al het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma voor de Big Brother Awards Publieksprijs. Via Bigbrotherawards.nl kan er tot en met 10 december op deze drie nominaties worden gestemd. De uitreiking van de awards vindt plaats op 11 december in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Reacties (6)
27-11-2017, 11:05 door Anoniem
Toch jammer dat de tweede kamer er niet tussen zit voor het aannemen van de sleepwet.
27-11-2017, 13:24 door Anoniem
Door Anoniem: Toch jammer dat de tweede kamer er niet tussen zit voor het aannemen van de sleepwet.
Het kabinet is genomineerd door het publiek. De tweede kamer maakt geen beleid, dat doet het kabinet, en heeft ook geen partijprogramma, dat hebben de diverse politieke partijen. De tweede kamer is alleen maar de plek waar al die dingen in het openbaar besproken worden en waar gestemd wordt door volksvertegenwoordigers. De tweede kamer nomineren voor een big brother award is zoiets als een marktplein vervolgen voor zwarte handel die door een deel van de handelaren wordt gepleegd. Niet zinvol.
27-11-2017, 14:50 door Anoniem
Toch jammer dat de tweede kamer er niet tussen zit voor het aannemen van de sleepwet.

Dan kan je ook de award aan het Nederlandse volk geven, voor het kiezen voor volksvertegenwoordigers, die een wet aannemen. Onze verantwoordelijkheid, als Nederlandse bevolking.
27-11-2017, 15:41 door Anoniem
@ Vandaag, 14:50 door Anoniem

Dan kan je ook de award aan het Nederlandse volk geven, voor het kiezen voor volksvertegenwoordigers, die een wet aannemen. Onze verantwoordelijkheid, als Nederlandse bevolking.

Dat is een gepasseerd station sedert het Verdrag van Lissabon.
Toen werd de democratie aan de kant geschoven.
27-11-2017, 21:50 door Anoniem
Door Anoniem: @ Vandaag, 14:50 door Anoniem
Dat is een gepasseerd station sedert het Verdrag van Lissabon.
Toen werd de democratie aan de kant geschoven.

Klopt voor geen meter, de enige kans dat de sleepwet uiteindelijk aan de kant geschoven wordt gaat komen van een of ander Europees agentschap. Je gaat wel geduld moeten hebben.
28-11-2017, 23:25 door Jodelie
"De Belastingdienst is de grootste informatiefabriek van Nederland. Vergeet de politiestaat. Welkom in de belastingstaat"

Vandaar de sleepwet, naheffen met terugwerkende kracht. Kennis geeft macht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.