image

Ontwikkelaar NanoCore RAT veroordeeld tot 33 maanden cel

maandag 26 februari 2018, 07:02 door Redactie, 4 reacties

In de Verenigde Staten is een 27-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 maanden voor de ontwikkeling en verspreiding van de NanoCore RAT. Via de tool is het mogelijk om op afstand computers te beheren. De tool laat gebruikers ook op afstand toetsaanslagen opslaan, opgeslagen wachtwoorden downloaden, de webcam inschakelen, bestanden benaderen of in realtime met het scherm van de gebruiker meekijken.

NanoCore is geruime tijd door cybercriminelen ingezet om internetgebruikers via phishing- en spamberichten te infecteren. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie stelt dat cybercriminelen tienduizenden computers met de NanoCore RAT hebben geïnfecteerd om vervolgens gevoelige informatie te stelen, webcams in te schakelen en andere illegale activiteiten uit te voeren.

In eerste instantie stelde de Amerikaan dat hij de NanoCore RAT alleen voor rechtmatig gebruik had ontwikkeld en moest opdraaien voor misdaden die anderen met zijn creatie hebben begaan. Hij wees als voorbeeld naar andere remote administration tools (RATs) zoals TeamViewer en VNC, die ook door criminelen worden gebruikt. Vorig jaar sloot hij echter een "plea deal" met het Openbaar Ministerie en bekende dat hij zijn software voor kwaadwillig gebruik had ontwikkeld.

Reacties (4)
26-02-2018, 12:38 door Anoniem
We moeten niet vergeten dat akkoord gaan met een plea deal lang niet altijd betekent dat men ook schuldig is. In de VS kent men een systeem waarbij je door het accepteren van een plea deal tegen een veel korter straf aankijkt dan wanneer je schuldig bevonden zou worden. Bij het eerste heb je zekerheid over hoelang je weer verder kunt met je leven, bij het tweede waag je een alles-of-niets gok met de rest van je leven als inzet, of een groot deel ervan. Als je geen diepe zakken hebt voor een zelfbetaalde vedediging en het dus moet stellen met publieke verdediging wordt het een riskante gok. Naar schatting zitten 20.000 onschuldige Amerikanen vast na het accepteren va een plea deal, domweg omdat ze daar blijkbaar meer heil in zagen.

Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat deze man niet schuldig is, maar de kans op bekennen zonder schuld is een stuk groter dan in Nederland.
26-02-2018, 14:32 door Anoniem
We moeten niet vergeten dat akkoord gaan met een plea deal lang niet altijd betekent dat men ook schuldig is.

Natuurlijk kan dat. Maar als er geen sprake is van voldoende bewijs, dan zal geen enkele advocaat adviseren om akkoord te gaan met een plea deal.
27-02-2018, 07:28 door Anoniem
Door Anoniem:
We moeten niet vergeten dat akkoord gaan met een plea deal lang niet altijd betekent dat men ook schuldig is.

Natuurlijk kan dat. Maar als er geen sprake is van voldoende bewijs, dan zal geen enkele advocaat adviseren om akkoord te gaan met een plea deal.
Je bedoelt geen enkele intelligente advocaat.
02-03-2018, 02:43 door Anoniem
Door Anoniem:Natuurlijk kan dat. Maar als er geen sprake is van voldoende bewijs, dan zal geen enkele advocaat adviseren om akkoord te gaan met een plea deal.

Lees je eens in over public defenders en hoeveel zaken die moeten afhandelen met hoe weinig middelen. Daar gaat veel mis. Daarnaast durven veel mensen het niet aan de gok te wagen, want je weet nooit welke kant het dubbeltje op valt. Zo mag een rechter bewijs uitsluiten en is er in veel gevallen sprake van juryrechtspraak en dus geen uitspraak van een deskundige. De situatie in de VS valt niet te vergelijken met die van hier. Onschuldig zijn is niet genoeg. Kan je uit eigen zak een goede advocaat betalen, dan is de kans dat het misgaat weer veel kleiner.

Naar schatting zitten 20.000 onschuldige mensen vast na het accepteren van een plea deal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.