image

China wil gezichtsherkenning inzetten om boetes via sms te versturen

woensdag 28 maart 2018, 15:30 door Redactie, 5 reacties

China wil gezichtsherkenning gaan inzetten om verkeersboetes via sms of chat-apps te kunnen versturen, wat het aantal overtredingen moet terugdringen. Vorig jaar werd bekend dat verschillende Chinese steden van gezichtsherkenning gebruikmaken om mensen die door rood licht lopen of niet netjes over het zebrabad oversteken, het zogeheten jaywalking, aan de schandpaal te nagelen.

Het gezichtsherkenningssysteem maakt automatisch foto's van voetgangers die verkeerd oversteken en toont de afbeelding vervolgens op grote beeldschermen op de nabijgelegen kruising. Over een periode van 10 maanden werden bijna 14.000 mensen wegens jaywalking via de gezichtsherkenningscamera's opgenomen en op het scherm getoond. Deze maand besloot de Chinese politie nog een stap verder te gaan door een website te lanceren met de foto's, namen een gedeeltelijke identiteitsnummers van de overtreders, zo laat de South China Morning Post weten.

En de volgende stap is al in ontwikkeling. Met behulp van kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenningstechnologie zullen overtreders straks niet alleen publiekelijk aan de schandpaal worden genageld, maar ook via sms of instant messaging worden ingelicht en hun boete ontvangen. Het Chinese bedrijf dat de technologie levert waarmee de politie de gezichten van overtreders op de grote beeldschermen kan laten zien, is nu in gesprek met telecomproviders en socialmediaplatformen zoals WeChat en Weibo om een systeem te ontwikkelen waarbij overtreders meteen een persoonlijk bericht ontvangen als ze de regels overtreden.

"Jaywalking is altijd al een probleem in China geweest en is niet alleen op te lossen door boetes op te leggen of foto's van de overtreders te nemen. Maar een combinatie van technologie en psychologie kan het aantal gevallen van jaywalking sterk verminderen en herhaalde overtredingen voorkomen", zo stelt de marketingdirecteur van het Chinese bedrijf. Het systeem registreert ook hoe vaak een voetganger de regels heeft overtreden.

Bij een bepaald aantal overtredingen zal dit de sociale kredietscore van de overtreder beïnvloeden. Deze sociale kredietscore bepaalt weer of mensen een lening kunnen krijgen of met de trein of het vliegtuig mogen reizen. Op dit moment kunnen de autoriteiten ongeveer 10 procent van de overtreders identificeren, maar dit zal in de toekomst toenemen als verschillende overheidsinstanties hun databases gaan combineren, aldus de marketingdirecteur van het Chinese bedrijf.

Image

Reacties (5)
28-03-2018, 16:32 door Anoniem
Waarom niet gelijk de boete van je rekening afschrijven ;-)

Als ze je kunnen smsen dan weten waarschijnlijk ook je bankrekening nummer.
28-03-2018, 17:27 door Anoniem
Ze bouwen een wereld waar ik niet in wil leven.
28-03-2018, 20:30 door Anoniem
Komt hier ook nog wel, alleen wat later.
Als het gied getest is en wellicht met bemiddelende hulp van.
https://www.security.nl/posting/553562/Chi-Ne%27s+%3A+China-Nederland
28-03-2018, 20:52 door Anoniem
Waarom uberhaut nog een smartphone of mobiele telefoon gebruiken,
ben je als burger verplicht er een bij je te dragen net als je id-kaart?

Laat mij met rust china
01-04-2018, 21:44 door Anoniem
Dus als je geen mobiele telefoon hebt kun je geen boete krijgen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.