image

PvdA wil opheldering over publicatie CTIVD-rapport

vrijdag 30 maart 2018, 13:17 door Redactie, 4 reacties

De PvdA wil opheldering van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de publicatie van het CTIVD-rapport deze week. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) stelde in het rapport dat er aanvullende privacywaarborgen nodig zijn als de AIVD data met buitenlandse inlichtingendiensten deelt. Ook had de toezichthouder "onregelmatigheden" bij de AIVD aangetroffen.

Het rapport werd op 7 februari door de CTIVD aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aangeboden, maar die besloot het op 28 maart openbaar te maken. Na het referendum over de 'sleepwet'. PvdA-Kamerlid Kuiken wil nu van de minister weten of de CTIVD een tijdstip had geadviseerd om het rapport te publiceren. Ook moet minister Ollongren duidelijk maken of ze tijdens de verschillende mediaoptredens over het sleepwet-referendum op de hoogte van de inhoud van het rapport was.

"Waarom heeft u ervan afgezien op enigerlei wijze de Kamer dan wel het publiek te informeren over de meest urgente bevinding in het rapport ten aanzien van onrechtmatig delen van informatie met andere diensten, te meer nu dit een van de springende punten van de criticasters van de nieuwe Wiv is? Waarom achtte u dit rapport niet relevant voor de meningsvorming over deze wet?", wil Kuiken verder weten.

Tevens vraagt het PvdA-Kamerlid waarom de CTIVD een dergelijk rapport niet eerder heeft opgesteld en of de minister het ermee eens is dat het rapport een ander licht werpt op de nieuwe Wiv. Normaliter staat er voor het beantwoorden van Kamervragen een termijn van drie weken, maar nu is Ollongren gevraagd om voor het debat over de uitslag van het referendum met een reactie te komen (pdf).

Reacties (4)
30-03-2018, 14:19 door Anoniem
Ondertussen heb ik nog niemand horen vallen over het feit dat de diensten onder de oude wet en dus op dit moment als ongeevalueerde bulk data delen [0]. Tijdens het referendum werd er veel gesteld dat dit heroverwegen moet worden maar gezien dit al onder de wiv2002 mogelijk blijkt te zijn kan de vraag gesteld worden of het schrappen van dat artikel wel voorkomt dat de dienst al deze gegevens gaat delen...

"In het kader van de sigint samenwerking worden ook ongeëvalueerde gegevens in grote hoeveelheden (bulk) multilateraal uitgewisseld" Pagina 12
30-03-2018, 14:24 door johanw
Nu hebben ze een grote mond, toen ze nog in de regering zaten was hun mimnister Plasterk een trekpop van de AIVD.
30-03-2018, 15:29 door abj61
Dat is altijd : in de oppositie een grote muil, in de regering mee janken om maar op het pluche te kunnen blijven hangen.
30-03-2018, 17:27 door karma4 - Bijgewerkt: 30-03-2018, 17:28
En niemand heeft het er over dat het over het buitenland gaat als schengen landen. Vrij reizen voor de crimineel maar handhavers moeten bij de vervallen grenzen blijven staan.
Nogal wiedes dat er dan commentaar komt.
Niet omdat zoiets niet zou moeten juist omdat het logisch is om wel te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.