image

Juridische vraag: Is het meenemen van een licentiecode van je werkgever diefstal?

woensdag 11 april 2018, 14:08 door Arnoud Engelfriet, 11 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Ik vond een vonnis waarin een werknemer werd vervolgd voor diefstal omdat hij een licentiecode van zijn werkgever naar zichzelf had gemaild, kennelijk om bij een nieuwe werkgever die te gebruiken. Maar sinds wanneer is dat diefstal?

Antwoord: Nee, een licentiecode meenemen van je werk als je ontslag neemt, is geen diefstal of heling. De verdachte in die strafzaak had inderdaad ontslag genomen en wilde kennelijk met die licentiecode goede sier maken bij de nieuwe werkgever, iets dat de oude werkgever zó ernstig vond dat men aangifte deed, en bij het OM vonden ze het ook ernstig genoeg om te vervolgen. Maar de rechtbank ziet hier geen diefstal in, omdat een licentiecode immers geen ‘goed’ is dat je kunt stelen.

De precieze reden voor het meenemen kan ik niet uit het vonnis halen, maar ik lees dat diverse werknemers tegelijk ontslag namen en bij de concurrent gingen werken. Deze werknemer had in dat verband die licentiecode voor een Amerikaans softwarepakket naar zichzelf gemaild vanaf het werk. De werkgever kwam hierachter en deed aangifte.

De verdachte werd formeel vervolgd voor het misdrijf bekendmaken van vertrouwelijke informatie (schending van bedrijfsgeheimen). Het is namelijk strafbaar om door misdrijf vertrouwelijke bedrijfsgegevens te achterhalen en bekend te maken (artikel 273 Strafrecht). Dat kan ook gaan om digitale informatie, en bij licentiecodes zie ik wel waarom je die als vertrouwelijk zou aanmerken.

Voor de rechtbank was er echter een principieel bezwaar: welk misdrijf dan? Want de verdachte was op zich gerechtigd in de computer van de werkgever die licentiecode op te vragen, dus er was geen sprake van computervredebreuk.

Je zou dan eerder van diefstal of verduistering moeten spreken, net zoals je het diefstal noemt als een werknemer legaal de kantine in gaat en een zak met koffiebonen meeneemt. Maar voor diefstal (of verduistering) is vereist dat er een ‘goed’ wordt weggenomen. En volgens de jurisprudentie kan dat alleen als het slachtoffer de feitelijke macht over die informatie verliest zodra de dader zich deze toe-eigent.

Bij objecten in virtuele werelden is voorstelbaar dat je spreekt van “feitelijke macht verliezen”. Als speler B dat zwaard te pakken krijgt van A, dan heeft A het automatisch niet meer. Idem voor zeg een bitcoin of een belminuut. Maar bij een licentiecode is daarvan geen sprake. De code is dan op twee plaatsen aanwezig, en twee partijen hebben er dan macht over. Daarom geen diefstal en dus geen strafbaar onthullen van bedrijfsgeheimen.

Op zich een logische uitkomst, zeker als je bedenkt dat de volgende Wet Computercriminaliteit dit expliciet wél strafbaar gaat stellen. A contrario redenerend doe je dat alleen als het nu niet strafbaar is, dus is het nu niet strafbaar.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (11)
11-04-2018, 14:54 door Anoniem
Ben niet heel blij met die nieuwe wet computercriminaliteit, maargoed.

Je zou nog kunnen stellen dat als de licentiecode voor beperkt gebruik is, dus als na zoveel keer gebruiken de code niet meer werkt, daarmee ook een "feitelijke macht verliezen" veroorzaakt wordt. Dat ligt maar net helemaal aan de licentievoorwaarden, en soms zelfs aan stukjes software bij de fabrikant. Zoals toen "Windows Genuine Advantage" allerlei versgekochte licentiecodes afkeurde en zo dwong allerlei nietsvermoedende klanten twee keer te betalen voor dezelfde prima dienstverlening.
11-04-2018, 15:06 door Anoniem
Ik ben het niet helemaal eens met het oordeel, dat er niets ontvreemd wordt. Dit is afhankelijk van het licentietype dat wordt gebruikt door de fabrikant. Er zijn licenties, die via coderingen worden gekoppeld aan de machine waarop het is geïnstalleerd. Wanneer dan de fabrikant moeilijk doet over het vrijschakelen van gebruikte licenties, is er net als bij het virtuele zwaard, sprake van een vorm van ontneming. Het zal dus liggen aan meer omstandigheden dan alleen de licentiecode.
11-04-2018, 19:59 door Anoniem
De verstrekker van de code (softwarebedrijf) zou aangifte moeten doen van illegaal gebruik.
12-04-2018, 06:35 door karma4
Door Anoniem: De verstrekker van de code (softwarebedrijf) zou aangifte moeten doen van illegaal gebruik.
Dat kan alleen bij vastgesteld illegaal gebruik. Veel licentiecodes werken voor een contractperiode voor bepaaslde functionaliteit zonder iets terug te melden.
Het zou pas kunnen opvallen bij een fysieke controle of aparte andere kenmerken. Dan nog is ee een verschil in het copieten (er gebeurt nog niets) en het daadwerkelijk gebruiken

Veel grotere leveranciers lossen het promotievraagstuk op met proefperiodes en educatie versies met een limitering op sizing
12-04-2018, 14:28 door Anoniem
Ik ben het niet helemaal eens met het oordeel, dat er niets ontvreemd wordt. Dit is afhankelijk van het licentietype dat wordt gebruikt door de fabrikant

De vraag of we het wel of niet ermee eens zijn is volslagen irrelevant; zo is de wet nu eenmaal. En de rechter, die moet toetsen aan de wet.
12-04-2018, 18:08 door Anoniem
Het is wel zo dat bedrijf A (vermoedelijk, er van uitgaand dat het geen gratis of unlimited use licentiecode is) betaald heeft voor de licentiecode, en dat in deze situatie het effect is dat bedrijf B dus zijn software laat draaien terwijl bedrijf A daarvoor onvrijwillig betaalt. Ik kan me voorstellen dat je dan toch een strafbaar feit kan beargumenteren.
12-04-2018, 19:11 door -karma4
Antwoord: Nee, een licentiecode meenemen van je werk als je ontslag neemt, is geen diefstal of heling.

Dat is toch raar nietwaar? Zo'n licentiecode is immers niet gratis en alleen bedoeld voor werknemers.
12-04-2018, 21:19 door karma4 - Bijgewerkt: 12-04-2018, 21:21
Door Anoniem: Het is wel zo dat bedrijf A (vermoedelijk, er van uitgaand dat het geen gratis of unlimited use licentiecode is) betaald heeft voor de licentiecode, en dat in deze situatie het effect is dat bedrijf B dus zijn software laat draaien terwijl bedrijf A daarvoor onvrijwillig betaalt. Ik kan me voorstellen dat je dan toch een strafbaar feit kan beargumenteren.
Dat bedrijf B zij software met de code heeflt laten draaien is niet aangevoerd als te beoordelen feit in die zaak. Er is enkel het copiëren genoemd. Een rechter kan niet van alles wat als en mogelijk dat zelf gaan verzinnen.


Dat is toch raar nietwaar? Zo'n licentiecode is immers niet gratis en alleen bedoeld voor werknemers.
Op dat moment van mailen was hij ook nog werknemer..
16-04-2018, 19:18 door Anoniem
Afgezien van dat ik het zeker wel een vorm van diefstal vind (de oude werkgever kan nu mogelijk zijn (betaalde) software niet meer gebruiken), ben ik nog het meest verbaasd over dit:

De verdachte in die strafzaak had inderdaad ontslag genomen en wilde kennelijk met die licentiecode goede sier maken bij de nieuwe werkgever

Ik zou zo'n nieuwe medewerker met "beperkt ethisch normbesef" niet echt vertrouwen.
30-04-2018, 12:30 door Anoniem
Als dit de draai is , die aan het nog niet bestaande recht gegeven wordt (lus mentis),

dan is jouw virtuele geld ook geent cent waard,en kan er nooit sprake zijn van diefstal.

Denk daar maar eens heel goed over na..!!!

Cash is cash en valuta beheerd door a.i.'s toch echt niet..!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.