image

20 miljoen Chrome-gebruikers installeren nep-adblocker

vrijdag 20 april 2018, 13:30 door Redactie, 9 reacties

Google Chrome is een belangrijke reden dat het gebruik van adblockers de afgelopen jaren is gestegen, maar meer dan 20 miljoen Chrome-gebruikers hebben een nep-adblocker geïnstalleerd, zo meldt AdGuard. Eind vorig jaar bleek dat nep-adblockers een terugkerend probleem zijn.

Zo bleek één nep-adblocker 37.000 gebruikers te hebben. Door de slechte moderatie van Google is de situatie veel erger, aldus AdGuard. Het bedrijf ontdekte vijf nep-adblockers die bij elkaar opgeteld meer dan 20 miljoen gebruikers hadden. Sommige van de nep-adblockers bleken kwaadaardige code te bevatten die bijvoorbeeld het browsegedrag van de gebruiker aan een derde partij doorgaf.

"Met de huidige stand van zaken is het surfen door de Chrome Web Store net als het lopen door een mijnenveld", zegt Andrey Meshkov van AdGuard. Hij adviseert gebruikers dan ook om goed na te denken voordat ze een extensie installeren. Meshkov krijgt bijval van Wladimir Palant, de ontwikkelaar van Adblock Plus. "Je moet er rekening mee houden dat het updaten van extensies in de Chrome Web Store een volledig geautomatiseerd proces is. Er zijn geen menselijke controles zoals bij Mozilla en Opera. Dus niemand houdt je tegen om een onschuldige extensie in een kwaadaardige te veranderen."

Volgens Palant hebben de ontwikkelaars van de nep-adblockers bots gebruikt om het aantal downloads op te hogen. Toch noemt hij de situatie met nep-adblockers in de Chrome Web Store een "tikkende tijdbom". Google heeft de nep-adblockers die Meshkov rapporteerde inmiddels uit de Chrome Web Store verwijderd.

Reacties (9)
20-04-2018, 14:10 door Anoniem
Je mag er toch van uit gaan dat Google alles in zijnBlij dat ik Firefox gebruik :) web store heeft gecontroleerd op dubieuze inhoud, erg slordig.
Blij dat ik Firefox gebruik :)
20-04-2018, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: Je mag er toch van uit gaan dat Google alles in zijnBlij dat ik Firefox gebruik :) web store heeft gecontroleerd op dubieuze inhoud, erg slordig.
Blij dat ik Firefox gebruik :)
Inderdaad. in Firefox wordt je extensie nagekeken door een persoon. Vaak krijg je nog feedback op je programmeerstijl- en fouten ook.
20-04-2018, 16:11 door Anoniem
Als Google voor de playstore géén controles uitvoerd waarom zouden ze dat voor de Webstore dat dan wel doen?

Google wil data, data en nog eens data en nep apps verzamelen ook data, mogelijk zelfs illegaal, en als die data ook bij Google terecht komt is dat prima, legaal of illegaal maakt niet uit.
20-04-2018, 16:46 door Anoniem
Hoeveel neppe adblock plus er wel niet staan in de play store,. is echt niet grappig.

Mensen kijken nieteens hoe vaak iets is gedownload, maar alleen naar de naam.
1k downloads, zegt ze niks.
het is ABP, dus zal wel goed zijn - nou niet dus.


daarnaast, gebruik gewoon ublock origin.. ff zoeken in google ipv de play store.
20-04-2018, 16:51 door Briolet
Het bedrijf ontdekte vijf nep-adblockers die bij elkaar opgeteld meer dan 20 miljoen gebruikers hadden…

…Zo bleek één nep-adblocker 37.000 gebruikers te hebben.

Als 5 adblokkers samen 20 miljoen gebruikers tellen, is dat gemiddeld 4 miljoen per adblokker. Wat is dan de relevantie om er bij ter vermelden dat er één bij zat met 37.000 gebruikers?

Schrijf dan op dat er 4 adblokkers zijn met 19,963 miljoen gebruikers (en rond dat ook af op 20 miljoen) en vermeld die kleintjes niet.
20-04-2018, 19:26 door Anoniem
En over welke 5 adblockers ging het dan?
21-04-2018, 08:59 door Anoniem
Door Anoniem: En over welke 5 adblockers ging het dan?

https://blog.adguard.com/en/over-20-000-000-of-chrome-users-are-victims-of-fake-ad-blockers/
21-04-2018, 10:19 door Anoniem
Het lijkt wel dat alles wat groot, groter, grootst wordt een eigen leven begint te leiden en als een zwart gat alles om zich heen op zuigt om nog groter te worden. Het ontstijgt de controle van de menselijke individu omdat het gaat om de collectieve aandeelhouders die al kwijlend alleen maar groei verwachten van hun geïnvesteerde geld.
mijn advies: Blijf uit de buurt van zwarte gaten en alles wat zich in de besmette nabijheid bevind en niet meer uit het zwaartekrachtveld kan ontsnappen.
On(be)veilige zooi die op de markt wordt gepleurt met maar 1 doel: nog groter worden,
blijf weg (zo-ver mogelijk) van google die achter de schermen nog meer data binnenslurpt dan FB,

blijf weg van android, dat meer op gatenkaas lijkt dan dat het als een klantgericht veilig os functioneert (in de laatste 3 maanden: 312 lekken, 80 beveiligingslekken, 57 kwetsbaarheden). En zoveel foute apps die in de appstore terecht komen zonder controle. Updates die niet worden meegenomen door andere bedrijven,

en dan nog vertrouwen hebben in chrome, hoe blind moet je zijn !?
23-04-2018, 15:30 door Anoniem
Google Chrome gebruiken met een add-blocker...
Google Chrome is gemaakt door het grootste advertentiebedrijf ter wereld. LOL
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.