image

Meerderheid aangiften cybercrime in België leidt tot niets

dinsdag 28 augustus 2018, 09:54 door Redactie, 4 reacties

Een meerderheid van de aangiften over cybercrime die in België worden gedaan leidt tot niets, zo blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot opvroeg en met De Tijd deelde. Tussen januari 2016 en augustus vorig jaar ontvingen de Belgische parketten bijna 35.000 klachten over cybercrime.

Het gaat dan om infecties door ransomware, oplichting door phishingmails en andere zaken. Ruim 22.000 van de klachten kregen geen gevolg (64 procent), wat inhoudt dat ruim 13.500 slachtoffers van internetfraude geen gerechtigheid kregen. Op het moment dat de cijfers werden verstrekt waren ruim 5700 klachten nog in "vooronderzoek" bij de parketten en waren 661 klachten nog in een "gerechtelijk onderzoek" bij een onderzoeksrechter. Ook deze zaken kunnen alsnog tot niets leiden.

2,5 procent van de ontvangen klachten leverde uiteindelijk een dagvaarding voor de strafrechter op. De voornaamste reden dat de parketten een zaak laten vallen is omdat de daders onbekend zijn en een onderzoek zeer waarschijnlijk geen verdachte zal opleveren. Ook worden veel zaken geseponeerd omdat andere dossiers voorrang krijgen. Uyttersprot laat weten dat het werkelijke probleem veel groter is, aangezien niet alle cybercrimedelicten in de cijfers zijn opgenomen.

Reacties (4)
28-08-2018, 11:59 door Anoniem
In ander nieuws: de meeste aangiften van fietsendiefstal leiden tot niets.
De voornaamste reden dat de parketten een zaak laten vallen is omdat de daders onbekend zijn en een onderzoek zeer waarschijnlijk geen verdachte zal opleveren. Ook worden veel zaken geseponeerd omdat andere dossiers voorrang krijgen.

Pakkans is belangrijk, naast de kosten/baten analyse voor de lokale overheid. Daarom is men zich gaan richten op geautomatiseerde snelheidscontroles langs de openbare weg.
28-08-2018, 15:06 door karma4
Als de handhavers moeten kunnen ingrijpen dan heet dat een privacy inbreuk. (mogelijk schending grondwetten)
Als de handhavers niets doen dan is dat een privacy inbreuk en een schending van de grondwetten. (EHRM etc).
Ik ben benieuwd of ze met betere hulpmiddelen … big data .. makkelijker en verantwoord hun werk zouden kunnen doen.
29-08-2018, 16:02 door Anoniem
De voornaamste reden dat de parketten een zaak laten vallen is omdat de daders onbekend zijn en een onderzoek zeer waarschijnlijk geen verdachte zal opleveren.

Erg benieuwd naar het kennis niveau, bij de mensen die de beslissing hierover moeten maken.
30-08-2018, 09:00 door Anoniem
Als er via buitenlandse websites sprake is van oplichting en je doet aangifte dan kun je hier in Nederland ook wachten tot je een ons weegt.

Daar doet de politie ook niets mee behalve registreren.

En dat is een feit tenzij het een enorme impact heeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.