image

BSN verdwijnt naar achterkant houderpagina paspoort

dinsdag 4 september 2018, 11:49 door Redactie, 16 reacties

Het burgerservicenummer (BSN) dat nu nog op de voorkant van de houderpagina van het paspoort staat zal naar de achterkant verdwijnen. De maatregel moet identiteitsfraude tegengaan, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van het CDA laten weten.

CDA-Kamerlid Van der Molen had vragen gesteld over het burgerservicenummer dat op de voorkant van de houderpagina van het paspoort zichtbaar is. Volgens het Kamerlid vergroot dit het risico op identiteitsfraude. Knops laat weten dat het risico vooral ligt in het combineren van persoonsgegevens, zoals het BSN en naam, met persoonsgegevens uit andere bronnen, zoals bankgegevens. "Een BSN alleen geeft geen recht op voorzieningen", aldus de staatssecretaris.

Toch gaat het burgerservicenummer van de voorkant van de houderpagina verdwijnen. "De huidige plaatsing leidt tot extra handelingen voor de burger; die moet nu steeds het BSN doorstrepen wanneer een kopie van het paspoort moet worden ingeleverd bij een instantie die het BSN niet mag verwerken. Daarom heb ik in de afgelopen periode onderzocht welke oplossingen er zijn om het BSN op de achterzijde van de houderpagina van het paspoort automatisch uitleesbaar te maken en weg te halen uit de machine leesbare strook op de voorzijde van de houderpagina", stelt Knops.

Het blijkt technisch mogelijk te zijn om het BSN uit de machine leesbare strook te halen en automatisch uitleesbaar te maken op de achterzijde van het paspoort. Het weghalen van het BSN uit de machine leesbare zone heeft volgens de staatssecretaris grote gevolgen voor instanties die het BSN mogen verwerken en automatisch uitlezen als er geen alternatief beschikbaar is.

"Ik ben dan ook al in gesprek met de betrokken instanties over de termijn waarop zij hun processen zodanig kunnen hebben aangepast dat zij ook het BSN geautomatiseerd kunnen uitlezen als dat op de achterzijde van de houderpagina staat vermeld", schrijft Knops. De staatssecretaris zal de Tweede Kamer informeren wanneer er meer bekend is over de termijn waarop de verplaatsing van het BSN zal plaatsvinden.

Reacties (16)
04-09-2018, 12:03 door Anoniem
Kost twintig jaar, heb je ook... nauwlijks wat.

Deze ellende is schoolvoorbeeld van wat je krijgt met inepte politici die lekker meewaaien met wat "iedereen" wel een goed idee lijkt te vinden. Het oplossen duurt om precies dezelfde reden extra lang. Hard gewerkt hoor!
04-09-2018, 12:50 door Cornelius
Oh ja, want met het bsn op de achterkant worden kopietjes paspoort ineens niet meer geaccepteerd door allerlei partijen?

https://www.freethebsn.nl
04-09-2018, 13:04 door Anoniem
Kost twintig jaar, heb je ook...
20? De paspoort affaire was 1984.
04-09-2018, 14:14 door Sokolum - Bijgewerkt: 04-09-2018, 14:15
Zorg dan ook voor dat BSN geen onderdeel meer vormt voor je BTW nummer!
04-09-2018, 14:52 door Anoniem
Door Sokolum: Zorg dan ook voor dat BSN geen onderdeel meer vormt voor je BTW nummer!

Nee, dat kan (nog) niet, want dan komt de veroorzaker (de belastingdienst) zelf in de problemen.
Ze hebben jaren de tijd gehad om dit probleem op te lossen (over voorkomen zullen we het maar niet hebben), want de betreffende privacy-wetgeving was al jaren in de maak.
Maar ja, wachten tot het laatste moment, en je dan verschuilen achter complexiteiten agv verouderde software.
En wat er ook gebeurt, de belastingdienst heeft altijd gelijk. Ook al heeft ze ongelijk. En als belastingbetaler trek je altijd aan het kortste eind.

Misschien de belastingwetgeving zo aanpassen, dat als de belastingdienst een fout maakt, zij de belastingbetaler een ruime vergoeding betaalt ipv andersom? Eerlijk is eerlijk.
04-09-2018, 15:43 door Anoniem
Vaag verhaal, het BSN staat al op de achterzijde van die plastic pagina met je gegevens, dat is al een hele tijd zo, net zoals bij het rijbewijs. Als ik het goed heb is die via NFC wel gewoon uit te lezen, daarom verdient het aanbeveling om je paspoort in een afgeschermd hoesje te stoppen (alu-folie).
04-09-2018, 15:50 door Anoniem
Als quick win lijkt me dit geen slecht idee, het BSN verdwijnt daarmee van de meeste kopietjes paspoort. Daarmee ben je er echter nog lang niet, de richtlijn "Laat u niet zomaar kopiëren" (datum, ontvanger en doel over de kopie heen schrijven) blijft een goed advies. En we hebben nog steeds behoefte aan een authenticatiemechanisme voor meer kritische diensten dat dezelfde of betere weerstand tegen fraude biedt als het originele paspoort en bovendien fail-safe (vervangbaar) is.
04-09-2018, 16:24 door Briolet
Door Anoniem: Vaag verhaal, het BSN staat al op de achterzijde van die plastic pagina met je gegevens, dat is al een hele tijd zo, …

Klopt. Hier een verhaal van mei 2016 waar dat al aangegeven wordt:
https://www.rendement.nl/nieuws/id18008-ook-achterkant-paspoort-kopieren.html
04-09-2018, 16:39 door Anoniem
Het gaat om de reeks cijfers onderaan "machine readable code".
Daardoor is vanaf de voorkant bsn nog steeds gemakkelijk af te leiden
omdat je deze reeks cijfers meestal meekopieert bij kopietje paspoort.
04-09-2018, 17:55 door karma4
Het hele bsn probleem zou niet bestaan als je het als naw gegeven ziet. Dat is zoals het ooit bedoeld was en zoals het in de wet wabb staat.

Het is een onzinnige function creep om het weten van een bsn als bewijs van identiteit te zien.
Het duidt op een veel ernstiger iets. Als het maar technisch verwerkt kan worden zal het wel goed zitten. Zo niet dan maken we het slachtoffer nog eens slachtoffer.
Geheel onwettelijk.
04-09-2018, 18:07 door Anoniem
1. Het boekje is en blijft eigendom van de staat.
2. Ik ben verplicht dat aan elke (buitenlandse) autoriteit te tonen.
3. De staat publiceert in haar boekje een belangrijk en voor identificatie niet relevant privegegeven.

Conclusie: De staat schendt mijn privacy met gegevens te publiceren in haar boekje en dwingt mij die aan anderen te tonen.

"Het staat voortaan op de achterkant" is een beetje, ja hoe noem je dat. Zonder onbeleefd te worden. Over Belgen of anderszins.
04-09-2018, 18:58 door Anoniem

Geheel onwettelijk.

onzin, jij bepaald de wet niet. die is nu eenmaal zoals die is, of het nu zinnig is of niet, maar JIJ kunt niet iets onwettelijk bepalen. je kunt wel vinden dat het wettelijk niet zou mogen, maar again, dat is slechts jouw mening en jij bepaalt de wet dus niet :)

en dan heb je nog de praktijk: ook al mag je volgens de wet niet door rood rijden, in de praktijk wordt het gedoogd en dus gebeurt het als er geen sancties volgen.

dus deal with it!
04-09-2018, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat om de reeks cijfers onderaan "machine readable code".
Daardoor is vanaf de voorkant bsn nog steeds gemakkelijk af te leiden
omdat je deze reeks cijfers meestal meekopieert bij kopietje paspoort.
Damn, welke malloot heeft bedacht dat het een goed idee is om de BSN op de achterkant te zetten en het nummer dan nog wel aan de voorkant weer te geven in die lange nummerstring. Wat een epic fail, vooral dus omdat de "machines" die de info uit zouden moeten lezen dit toch via NFC kunnen doen.
Ik vraag me af of je problemen krijgt als je het BSN gedeelte in die nummerstring zou afplakken...
04-09-2018, 21:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat om de reeks cijfers onderaan "machine readable code".
Zoals in het artikel staat: "machine leesbare strook".
In het Engels: "machine readable zone" (MRZ), niet "code".
En de MRZ bestaat zeker niet alleen uit cijfers.
05-09-2018, 00:25 door Briolet
Door Anoniem: Het gaat om de reeks cijfers onderaan "machine readable code".

Bij de kamervragen wel, maar bovenstaand artikel heeft het toch duidelijk over het BSN nummer zelf. Lees de titel maar eens na.
Pas in de tweede helft van het artikel halen ze de MRZ reeks erbij.
05-09-2018, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een epic fail, vooral dus omdat de "machines" die de info uit zouden moeten lezen dit toch via NFC kunnen doen.Ik vraag me af of je problemen krijgt als je het BSN gedeelte in die nummerstring zou afplakken...

Het ontwerp van de MRZ bestaat sinds de jaren 80 van de voirge eeuw. Dus lang voordat er NFC bestond.

https://en.wikipedia.org/wiki/Machine-readable_passport

Voor zover ik weet, wordt het voornamelijk door de VS gebruikt bij haar grenscontroles.
En zoals gewoonlijk lopen overheden (vooral de VS) achter als het om modernizeren gaat.
Wil je dit veranderd zien, gelieve je tot dhr. Trump te richten.

Vwb het afplakken. Probeer het. Zolang je niet naar de VS gaat zul je weinig problemen hebben denk ik.

Vraag: Weet iemand exact welke landen allemaal de machine regel uitlezen? Alleen de VS toch?
(Ik kon zo snel geen site vinden die dit ophoest)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.