image

Google informeert gebruikers over FBI-onderzoek

woensdag 5 september 2018, 11:22 door Redactie, 0 reacties

Google heeft tientallen mensen geïnformeerd over een onderzoek van de FBI. In een e-mail die de internetgigant verstuurde staat dat de FBI informatie over de gebruiker bij Google heeft opgevraagd. Vanwege een gerechtelijk bevel mocht Google de gebruiker hier in eerste instantie niet over informeren.

Dat is volgens de e-mail nu veranderd en wordt er naar het referentienummer van het proces verwezen. Of Google ook gegevens van gebruikers heeft overhandigd aan de FBI laat de e-mail niet weten. Op Reddit melden tal van gebruikers dat de e-mail is gestuurd naar personen die de LuminosityLink-malware hadden gekocht. Dit lijkt te worden bevestigd door een onderzoeker die op Twitter laat weten dat ook hij de malware had aangeschaft en dezelfde e-mail van Google heeft ontvangen.

LuminosityLink is een Remote Access Trojan (RAT) waarmee criminelen volledige controle over de computer en webcam van hun slachtoffers konden krijgen. Begin dit jaar vond er een internationale operatie tegen de malware plaats. Tijdens het onderzoek naar LuminosityLink werd een netwerk van personen ontdekt dat de RAT aanbood en ondersteunde. Via een speciale website zou de malware aan meer dan 8600 kopers zijn verkocht. LuminosityLink werd voor een bedrag van 40 euro aangeboden en vereiste weinig kennis om te kunnen worden gebruikt.

Europol denkt dat er duizenden slachtoffers van LuminosityLink zijn. De opsporingsdienst kondigde in februari aan dat het onderzoek deed naar online accounts die bij de malware betrokken waren. In juli van dit jaar bekende de 21-jarige ontwikkelaar van de RAT schuldig te zijn. Afnemers en aanbieders van Remote Access Trojans zijn vaker het doelwit van politie-operaties. Afgelopen vrijdag kreeg een Nederlandse tiener nog een werkstraf van 40 uur voor het in bezit hebben van een RAT.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.