image

Raad van State kritisch over digitaliserende overheid

donderdag 6 september 2018, 14:47 door Redactie, 7 reacties

Burgers mogen niet de dupe worden van de digitalisering bij de overheid, zo heeft de Raad van State (RvS) vandaag laten weten. Volgens de RvS staat bij de digitalisering het gemak van het functioneren van de overheid voorop en wordt er onvoldoende stilgestaan bij de gevolgen die dit heeft voor de verhouding tussen overheid en burger.

"Gevreesd moet daarom worden dat vooral de burger dreigt te worden opgezadeld met de risico's, het ongemak en de nadelen van het gebruik van deze nieuwe technieken door de overheid. Dit raakt echter de rechtsstatelijke verhouding van de burger tot zijn overheid, waarbij zijn positie en bescherming in het geding zijn", zo laat de Raad weten.

De Raad ziet verschillende knelpunten. Zo verlopen digitale communicatie en gegevensverwerking nog niet gecoördineerd. De overheid bestaat feitelijk uit honderden organisaties die digitalisering niet op dezelfde manier aanpakken. Daardoor kan de burger het spoor bijster raken. Een ander probleem is dat besluiten volautomatisch worden genomen. Burgers kunnen hierdoor niet meer nagaan welke regels zijn toegepast. Ook is het niet meer vast te stellen of de regels werkelijk doen waarvoor ze zijn bedoeld.

De Raad van State waarschuwt ook dat burgers geconfronteerd kunnen worden met besluiten die gebaseerd zijn op profilering en statistische verbanden. "Er is dan niet aangetoond dat de burger verwijtbaar heeft gehandeld; er is alleen een vermoeden op basis van algemene kenmerken. Er ontstaat een statistische werkelijkheid die afwijkt van de concrete feiten."

De overheid krijgt daarom het advies om te letten op een goede motivering van besluiten, duidelijk te zijn welke beslisregels zijn toegepast en wat de bron van de ingevoerde gegevens is. Verder adviseert de Raad van State dat de overheid terughoudend is met zogenoemd techniekonafhankelijk wetgeven, ict en uitvoering vanaf het begin onderdeel worden gemaakt van wet- en regelgeving en dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) effectief wordt uitgevoerd.

Reacties (7)
06-09-2018, 15:07 door Anoniem
Worden ze eindelijk wakker?
06-09-2018, 15:21 door Anoniem
Door Anoniem: Worden ze eindelijk wakker?

het advies om te letten op een goede motivering van besluiten, duidelijk te zijn welke beslisregels zijn toegepast en wat de bron van de ingevoerde gegevens is.

Denk je dat echt?
Dit leggen ze gewoon naast zich neer.
Kostenbesparing en digitalisering vanwege het eigen gemak zijn belangrijker dan de burger. Die is alleen maar lastig.

Zonder burger zou de overheid juist zeer efficient functioneren. :-)
Nu moeten ze nog een manier vinden om dat voor elkaar te krijgen.
06-09-2018, 15:27 door Anoniem
Ja, de RvS is wakker. Nu de Roverheid nog...
06-09-2018, 17:37 door Anoniem
Soms is de raad van state wakker inderdaad,maar ja ze doen ook wel eens onverstandige dingen die ze niet moeten doen,bijvoorbeeld sommige verordeningen door laten gaan waardoor de natuur schade loopt,of met sommige andere bestemmingsplannen.
06-09-2018, 20:34 door karma4
Lezende het verhaal doet de RvS nu net wat de digitalisering verwijt. Ongenuanceerde niet onderbouwde profilering.

Een eenvoudig iets als het handhaven van bestaande wetten zoals artikel 12 wabb em artikel 18 wabb missen ze.
Dat gemis is een van de problemen waar burgers last van hebben.
Waar gaat het om:
- een identiteit bewijs je niet door het kunnen noemen van een bsn nummer. (identificatie)
De verwerker (vaak een overheidsinstantie) deint een gedegen controle uit te voeren of de persoon er bij hoort.

Nu is de burger het haasje, kan het bsn verwerkt worden dan zal het wel kloppen al is het de verkeerd persoon.
Het is die foute houding bij de uitvoering en toezicht, niet de techniek die het probleem is.
07-09-2018, 08:47 door Anoniem
Door karma4:Het is die foute houding bij de uitvoering en toezicht, niet de techniek die het probleem is.

Nee, want zo wil bv iedereen zijn berichten van de overheid (haar communicatie) via een digitale brievenbus ontvangen. (sarcasme uit) Dat burgers anderer wensen kunnen hebben, komt niet eens bij de overheid op.

Het probleem is dus echt wel ietsjes groter dan alleen het "juiste" gebruik van het bsn.
Blijkbaar heeft niet alleen de politiek/overheid oogkleppen.
07-09-2018, 12:07 door Anoniem
"Er ontstaat een statistische werkelijkheid die afwijkt van de concrete feiten."

Ja, hier wordt al zo'n 50 jaar onvermoeibaar aan gewerkt door onze geliefde overheid. Het doel van volledige onthechting van politieke (waan-)ideeenwereld en werkelijkheid laat niet lang meer op zich wachten. Want ja, werkelijkheid is moeilijk te managen en moeilijk wil de overheid (voor zichzelf) niet. De burgers doen er, buiten het ophoesten van gemeenschapsgeld, nimmer toe. Vroeger niet, nu niet en in de toekomst niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.