image

Man krijgt 33 maanden cel voor verspreiding van scareware

donderdag 13 september 2018, 11:48 door Redactie, 1 reacties

Een 29-jarige Letse man is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 maanden voor de verspreiding van scareware. De man was in 2010 betrokken bij de verspreiding van scareware onder bezoekers van de Amerikaanse krant de Minneapolis Star Tribune.

De Letse man registreerde domeinnamen, regelde hosting en gaf technische ondersteuning. Op 19 februari 2010 plaatsten criminelen een advertentie op de website van de Minneapolis Star Tribune die van Best Western Hotels afkomstig leek. Twee dagen later infecteerde de advertentie bezoekers met malware. Het ging om scareware die de systemen van bezoekers vertraagde, ongewenste pop-ups liet zien en voor "total system failuire" zorgde, aldus het Amerikaanse openbaar ministerie.

Bezoekers kregen ook pop-ups dat hun computer met malware was geïnfecteerd. Om het probleem te verhelpen moest er een nep-virusscanner genaamd "Antivirus Soft" van 50 dollar worden aangeschaft. Gebruikers die de nep-virusscanner kochten ontvingen een bestand om hun computer aan de praat te krijgen. Ook verdwenen de pop-ups en zogenaamde beveiligingswaarschuwingen. De Letse man wist dat het aangeboden bestand geen echte virusscanner was en geen bescherming bood. Alleen de eerder geïnstalleerde malware werd verwijderd.

Slachtoffers die Antivirus Soft niet kochten werden bedolven onder een golf van pop-ups waardoor alle informatie, data en bestanden op de computer ontoegankelijk werden. De man bekende dat hij met de scareware een bedrag van tussen de 150.000 en 250.000 dollar verdiende. De Letse man stond op een gegeven moment op de vijfde plek van de meest gezochte cybercriminelen van de FBI. Er was een beloning van 50.000 dollar uitgeloofd voor de tip die tot zijn aanhouding en veroordeling zou leiden.

Reacties (1)
14-09-2018, 08:49 door Anoniem
250.000 dollar voor 32 maanden niks doen. Een uitkering is minder. Wat is hier mis?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.