image

NVJ lekte persoonsgegevens honderden journalisten

vrijdag 2 november 2018, 10:28 door Redactie, 3 reacties

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft van honderden journalisten de persoonsgegevens gelekt. Dat laat de journalistenvakbond op de eigen website weten. Door een fout kwamen naam- en adresgegevens van 700 NVJ-leden via e-mail bij één persoon buiten de NVJ terecht.

De persoon in kwestie meldde dit vervolgens bij de NVJ, aldus de vereniging, die verder stelt dat de ontvanger van de e-mail schriftelijk heeft bevestigd dat hij de gegevens en het bestand heeft vernietigd. Het datalek is bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld en alle getroffen leden zijn per e-mail ingelicht. Tevens zegt de NVJ dat het de interne procedure voor de verwerking van persoonsgegevens verder heeft aangescherpt.

Reacties (3)
02-11-2018, 15:11 door Anoniem
"dat hij de gegevens en het bestand heeft vernietigd" geeft mooi weer wat er mis is met de journalistiek in Nederland. Die geloven echt alles zonder ook maar een bron aangeraakt te hebben en kritische vragen gesteld te hebben.
*gaat verder met de waargebeurde verhalen van de gebroeders Grimm lezen*
03-11-2018, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem: "dat hij de gegevens en het bestand heeft vernietigd" geeft mooi weer wat er mis is met de journalistiek in Nederland. Die geloven echt alles zonder ook maar een bron aangeraakt te hebben en kritische vragen gesteld te hebben.
*gaat verder met de waargebeurde verhalen van de gebroeders Grimm lezen*

Ze sturen het naar één (verkeerde) persoon. Die persoon meldt zelf "dit was niet voor mij" en zegt "ik heb het weggegooid" .

En dan ?
Je hebt geen aanleiding om die persoon van leugens te betichten, en ook geen mogelijkheid om verder te controleren.

(er is best wel eens wat mis met de journalistiek , maar in dit voorbeeld is er weinig anders te doen of te melden dan ze gedaan hebben)
06-11-2018, 12:39 door Anoniem
De NVJ is gevestigd in Amsterdam. Als die mail met gelekt adressenbestand als bijlage onversleuteld door een reeks van mailservers is gegegaan, waaronder die bij AMS-IX, dan bestaat daarvan mogelijk nog ergens een leesbare kopie, opgeslagen in een analytic cloud. Aangezien sommige van de met Nederland bevriende buitenlandse inlichtendiensten het verkeer van AMS-IX gericht kunnen aftappen, is dat niet ondenkbaar. De meerderheid van de bedrijven gevestigd bij AMS-IX leden vormen een Amerikaanse rechtspersoon.

https://www.security.nl/posting/418105/Plasterk%3A+AIVD+gaat+niet+hele+AMS-IX+aftappen

https://www.security.nl/posting/369053/AMS-IX+start+Amerikaans+internetknooppunt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.