image

Verzameling van 773 miljoen gelekte e-mailadressen al jaren oud

vrijdag 18 januari 2019, 10:40 door Redactie, 0 reacties

De verzameling van 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden die uit verschillende datalekken afkomstig zijn is al jaren oud en niet de grootste verzameling van gelekte data in de geschiedenis zoals The Guardian gisteren beweerde.

Dat stelt it-journalist Brian Krebs, die bijval krijgt van het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Beveiligingsonderzoeker Troy Hunt, ook beheerder van de website Have I Been Pwned die internetgebruikers waarschuwt als ze in een datalek voorkomen, maakte het bestaan van de verzameling bekend. Deze verzameling, die op internet wordt aangeboden, is 87GB groot en waarschijnlijk van duizenden gehackte websites afkomstig.

Volgens Alex Holden van Hold Security biedt de aanbieder van de verzameling gestolen gegevens nog veel meer wachtwoorden en e-mailadressen aan. Bij elkaar zou het om 993GB aan gestolen data gaan. Krebs nam contact op met de aanbieder, die liet weten dat de verzameling van 773 miljoen e-mailadressen tenminste twee tot drie jaar oud is. Het gaat om gegevens die van gehackte websites afkomstig zijn, alsmede andere verzamelingen van gestolen data.

Tevens claimt de aanbieder veel grotere en recentere datasets aan te bieden, waarvan de grootste 526GB is. In het verleden kwam Holden Security al eens in het nieuws nadat het een verzameling van 1,2 miljard gestolen wachtwoorden had ontdekt. Begin 2017 werden nog de onbeveiligde back-ups van spammers gevonden die 1,4 miljard e-mailadressen bleken te bevatten.

In een reactie op het nieuws over de dataverzameling laat het BSI weten dat uit een eerste onderzoek blijkt dat de gegevens van oude datalekken afkomstig zijn. Volgens Krebs is de reden dat dit soort dataverzamelingen worden gemaakt en circuleren dat veel internetgebruikers hun wachtwoord hergebruiken. Aanvallers kunnen via dergelijke dataverzamelingen dan ook proberen om in te loggen op andere accounts van gebruikers.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.