Privacy - Wat niemand over je mag weten

Baas stuurt mail in naam van en werknemer. Mag dat?

22-06-2019, 11:00 door Boss, 38 reacties
Mijn vriendin heeft een nieuwe baas. Deze man heeft ervoor gezorgd dat de wachtwoorden van de mailboxen van alle secretaresses (o.a. mijn vriendin) bij hem bekend zijn en niet kunnen gewijzigd worden.

Hij verstuurt mail in naam van mijn vriendin, verwijdert opgeslagen mail uit haar inbox, ...

Dit mag toch niet?
Hem ermee confronteren leidt tot een welles/nietes discussie waarin hij beweert dat mijn vriendin het zelf gedaan heeft.

Ook collega's hebben dezelfde situatie. Niemand durft echt wat te doen uit angst voor hem.

Ik wordt hier zo boos van. Het voelt voor haar echt als misbruik. Totaal onveilig. Eigenlijk net zo heftig als #metoo.

Is wat hij doet toegestaan omdat hij de baas is?
Welke stappen kunnen we ondernemen?

Ik kan online geen duidelijke richting vinden.

Alvast bedankt voor enige hulp of advies.
Reacties (38)
22-06-2019, 11:13 door Anoniem
De omgekeerde situatie is heel gebruikelijk. De secretaresse die mail stuurt in naam van de baas, mail afhandelt en
archiveert of verwijdert, enz.
Misschien is deze baas voor een gelijke situatie voor iedereen?

Kijk het begint er natuurlijk mee dat je je mailbox op je werk alleen voor je werk moet gebruiken. Als er dingen in zitten
waarvan je niet zou willen dat collega's of je baas ze zien of afhandelen dan moet je al gaan nadenken of dat wel zo
handig is.

Probeer ook te regelen dat er zoveel mogelijk "role accounts" zijn in het bedrijf waar gewoon iedereen die bij die
betreffende rol betrokken is toegang toe heeft. Dat maakt de situatie voor iedereen duidelijk, het maakt toegang tot
"eigen" mailboxen onnodig en daardoor gemakkelijker om er bezwaar tegen te hebben, en het is in het algemeen
ook beter voor het bedrijf (geen onduidelijke toestanden als iemand ziek of op vakantie is enzo).
22-06-2019, 11:36 door Anoniem
Wellicht dat dit wat meer informatie in de juiste richting geeft:
https://www.sprengersadvocaten.nl/publicaties/wanneer-mag-een-werkgever-zich-toegang-verschaffen-tot-de-mailbox-van-een-medewerker/
https://www.security.nl/posting/31542#posting274148
22-06-2019, 11:51 door Anoniem
Je geeft wat te weinig informatie om een goed advies te geven. Is de baas in kwestie de baas, of zit er nog iemand boven hem/is hij onderdeel van een groter organisatie.
22-06-2019, 13:28 door Tha Cleaner
Door Boss:
Ik wordt hier zo boos van. Het voelt voor haar echt als misbruik. Totaal onveilig. Eigenlijk net zo heftig als #metoo.
Ik denk dat je hier even een hele grote denk fout maakt. Als je dit wilt vergelijken met een metoo. Sorry dan snap je niet helemaal waar metoo over gaat.
Dit is ook niet fijn en mag ook niet, laat daar geen discussie over ontstaat,, maar als je seksueel grensoverschrijdend gedrag wilt vergelijken met dit, dan heb je geen respect voor de personen die echte metoo te maken hebben gehad.

Alvast bedankt voor enige hulp of advies.
Beste advies: Accepteren, of gaan solliciteren.
Alternatief: HR, Vertrouwens persoon, hogere manager opzoeken.

Mag het nee, maar dit soort situaties kan je bijna nooit winnen.
#Choose your battles wisely
22-06-2019, 13:52 door Anoniem
Vervelend zeg, klinkt als valsheid in geschrifte, misschien een idee om gezamenlijk de baas hierop aan te spreken. Ook kan dit niet worden verenigd met de AVG / GDPR wetgeving.

Stel dat als eis dat er een afdelings mailbox komt, bijvoorbeeld secretatiaat@bedrijf.nl (of frontoffice@company.com als het internationaler is), waar vanuit iedereen de binnenkomende mails kan lezen en vanwaaruit iedereen kan reageren.

Spreek dan af dat je mail vanuit de afdelings naam met alleen je voornaam er bij of zoals bij twitter met een handel #MB (Mevrouw Boss). Dan is het intern duidelijk.

Probeer er achter te komen waarom de "baas" zich geroeoen voelt om dit te doen, verzin desnoods een nieuw alias van waaruit hij kan reageren als hij dat liever niet onder zijn eigen naam doet.

Waarschijnlijk is het ontiegelijke control freak en een ultra micro manager. Dat lijkt me totaal niet motiverend om te werken voor zo'n weirdo. Dit gedrag is feitelijk bedrog en wanneer dit bewezen kan worden heeft hij een issue.

Wanneer jij een mail zou sturen aan een relatie namens de "baas" en daarin bv zegt dat de fout door jou (de baas dus) is gemaakt en dat hij hierdoor nu stopt met ongepast micro managen en dat hij dit soort zaken verder volledig over zal laten aan de beste secretarese van de wereld mevrouw Boss.

Dan zal je zien dat die baas daar niet om kan lachen, mogelijk zou zo'n email zelfs grond voor ontslag kunnen zijn, kleine kans maar uitproberen zou ik het niet omdat het mogelijk strafbaar kan zijn. Dus een goed gesprek is dan beter.

Mocht op de afdeling de wens leven dat dit serieus aangepakt willen worden. Stap dan naar een vertrouwens persoon (HR ofzo of ondernemingsraad) intern en laat de ict afdeling een script installeren waarmee ze kunnen zien vanaf welke PC een mail is verstuurd. Bv nieuw logo voor de mail handtekening plaatsen op sharepoint of een slim scriptje.

Nadat het bewezen is dat deze baas het structureel doet, dan stappen naar HR en naar de directie / de manager van deze "baas". Dan zal hij een flinke waarschuwing krijgen, mogelijk zelfs ontslag. Ook kun je dan aandringen op het vast stellen van een ict en email regelement dat voldoet aan de AVG.
22-06-2019, 14:02 door Anoniem
Ik stap trouwens bijna over het wachtwoord beleid, dat is trouwens onacceptabel. Iedereen moet een geheim, aanpasbaar ww hebben. Zo niet dan is fraude, een datalek en andere ongein (stalking) niet uit te sluiten.

Het verwijderen van mails is ook onacceptabel, dat kan strafbaar zijn, er zijn bewaartermijnen van oa de belastingdienst. Maar goed, wanneer de directie dit gedrag bewust heeft laten ontstaan dan wordt het lastig om het te laten veranderen.

Dan kun je eventueel een klacht indienen bij het AP, of bij de arbo en mocht het echt te ver gaan. Hoe dit voor iemand voelt is voor iedereen weer anders, maar gaat het over de grens van het fatsoen dan kun je je ziek melden. (Hierbij ben je niet verplicht te zeggen wat je scheelt trouwens). Dan komt de arbo ook meteen om de hoek en kun je dit geval bespreken. De arbo kan dan aanbevelingen doen om jouw stress weg te nemen, zoals een veilig ww en een helder AVG proof email regelement.
22-06-2019, 14:03 door Anoniem
Het kan ook slachtoffergedrag zijn van iemand eigenlijk liever winkelt dan werkt. Zo ken ik er nog. Als haar baas iets flikt wat haar niet zint, dan is dat gewoon een kwestie van met de eigen baas praten. Of ander werk zoeken.

Het noemen van metoo wat inderdaad wangedrag is van een hele andere orde dan wat klooien met een mailbox roept in elk geval wel deze associatie bij me op. Ik zou er niet boos om worden, maar er vast rekening mee houden dat ik of een andere vriendin moet zoeken, of er voor moet zorgen dat ik zelf mijn inkomen minimaal verdubbel voor de onderhoudskosten van de relatie.
22-06-2019, 14:03 door [Account Verwijderd]
Door Boss: Mijn vriendin heeft een nieuwe baas. Deze man heeft ervoor gezorgd dat de wachtwoorden van de mailboxen van alle secretaresses (o.a. mijn vriendin) bij hem bekend zijn en niet kunnen gewijzigd worden.

Hij verstuurt mail in naam van mijn vriendin, verwijdert opgeslagen mail uit haar inbox, ...

Dit mag toch niet?
Hem ermee confronteren leidt tot een welles/nietes discussie waarin hij beweert dat mijn vriendin het zelf gedaan heeft.

Ook collega's hebben dezelfde situatie. Niemand durft echt wat te doen uit angst voor hem.

Ik wordt hier zo boos van. Het voelt voor haar echt als misbruik. Totaal onveilig. Eigenlijk net zo heftig als #metoo.

Is wat hij doet toegestaan omdat hij de baas is?
Welke stappen kunnen we ondernemen?

Zakelijke e-mail neem ik aan? (Nooit privézaken via zakelijke accounts regelen). Hoe dan ook is het nogal vreemd om voor een ander e-mails te gaan beantwoorden en weg te gooien. Maar ja, als dat een zakelijk belang dient en dus zakelijke e-mails zijn...
22-06-2019, 14:48 door Anoniem
Door En Rattshaverist: Zakelijke e-mail neem ik aan? (Nooit privézaken via zakelijke accounts regelen).
Goed advies, zou ik ook niet doen. Maar het sluipt er wel eens in en als het gewoonte was onder de oude baas dan verander je dat niet zomaar even.

Hoe dan ook is het nogal vreemd om voor een ander e-mails te gaan beantwoorden en weg te gooien. Maar ja, als dat een zakelijk belang dient en dus zakelijke e-mails zijn...
Dan nog mag het niet zomaar. Je hebt namelijk wél enige privacy, zelfs op je werk-email. Wat mij betreft* wordt het anders als het duidelijk rol-adressen zijn, "secretariaat@" oid. Maar als je naam erop staat dan is het geen gegeven dat anderen daar zomaar in mogen, zelfs de baas niet.

Je kan het prima afspreken. Ik bedoel, als je als baas je secretaresse directe toegang tot jouw inbox geeft, dan kan dat. Maar dat andersom zomaar even nemen? Dat kan niet.

Je moet dan met duidelijk verhaal komen en specifieke noodzaak kunnen laten zien. Een stuk welles-nietes is niet goed genoeg. Je kan daar als werknemer (of als alle betroffen werknemers bijelkaar) zo mee naar personeel gaan, of zelfs naar de rechter. Niet dat dat goed gaat zijn voor de sfeer op de werkvloer, maar die is nu al grondig verpest. Tot op het punt dat als de baas niet heel snel een toontje lager gaat zingen dat ik dan definitief op zoek zou gaan naar een andere werkgever.

Daarnaast valt het mij op dat het werkelijk enorm klunzig gedaan is. Technisch gezien kan je heel goed je eigen mailservertje zo inrichten dat je (read-only) toegang hebt tot alle mailboxen en dan kun je rustig gaan grasduinen. Daar hoef je echt geen wachtwoorden voor vast te zetten. Dat grasduinen mag trouwens ook niet. Maar technisch kan het. Dus ik vermoed dat dit een micro"manager" met controleproblemen betreft. Als werknemer zou ik daar zo snel mogelijk onder vandaan willen. Als de baas van zo'n baas weet wat goed voor het bedrijf is ontslaat'ie zo'n type zo snel mogelijk anders loopt al z'n (goede) personeel weg.


TS: In plaats van net te doen of dit twitter is -- we doen hier niet aan die onzin, niet met de hashtags en niet met het puur emotieve gedoe -- ga naar een rechtshulpwinkel en win advies in. Het is wel even van belang om de relevante papierwinkel mee te nemen. Dus zaken als contract en de gebruiksvoorwaarden cq. beleidsregels waaronder de werkgever de IT-infrastructuur ter beschikking stelt.


* Ik ben geen advocaat, vraag het Arnoud. Die heeft er op deze site wel vaker over geschreven, dus zoek op.
22-06-2019, 14:50 door karma4
Meestal is het de secretaresse die in naam van de baas de email beantwoord. Hij is immers verantwoordelijk aansprakelijk.
Het zit niet goed als de baas de naam van anderen gaat gebruiken. Alsof er met de verantwoordelijkheid aansprakelijkheid iets goed fout zit.
22-06-2019, 19:12 door MathFox
De manier waarop "de baas" bezig is roept bij mij de nodige vraagtekens op. Ook de vraag of hij voor zichzelf of voor het bedrijf aan het werk is. Je hebt als werknemer enig recht op privacy in je mailbox. Als dat minder dan gebruikelijk is[*], hoort dat in bedrijfsregels duidelijk (en schriftelijk) vastgelegd te zijn. Is er hogerop in het management iemand met wie je het kunt bespreken zonder direct in grote problemen te komen?

Door Anoniem:
TS: In plaats van net te doen of dit twitter is -- we doen hier niet aan die onzin, niet met de hashtags en niet met het puur emotieve gedoe -- ga naar een rechtshulpwinkel en win advies in. Het is wel even van belang om de relevante papierwinkel mee te nemen. Dus zaken als contract en de gebruiksvoorwaarden cq. beleidsregels waaronder de werkgever de IT-infrastructuur ter beschikking stelt.
Goed advies. Trouwens ook alle adviezen om naar een andere baan te kijken.

[*] Wanneer het bedrijfsbelang het vraagt kan in de mailbox gekeken worden; in de praktijk: bij langdurige ziekte of een gerechtvaardigd vermoeden van fraude of lekken van bedrijfsgeheimen.
22-06-2019, 21:07 door Anoniem
Het klinkt als een controlfreak. Je baas zou geen mails moeten kunnen versturen onder haar naam, want hij kan zijn eigen naam er toch onder zetten of "In opdracht van" twee namen.

Het wordt pas een probleem als je vriendin met een ander bedrijf in conflict komt en de schuld op haar geschoven kan worden, of een baas die gewoon een bedrijf wil runnen en zelf heel erg achter de schermen opererend (waarom mailtjes wissen? niet handig voor je eigen administratie). Het klinkt een beetje als een criminele of paranoide gang van zaken waarbij de werknemers een soort frontpoppetjes zijn. Maar dit is mijn gedachtenwereld wat ik naar buiten projecteer natuurlijk hoeft dit niet waar te zijn.
22-06-2019, 21:53 door Boss
Hartelijk dank voor de vele reacties.
Nu ik mijn inzending herlees begrijp ik dat het raar overkomt om dit met metoo te vergelijken.

De baas logt in met haar gebruiker en wachtwoord. Stuurt onredelijke mails (beledigend, onjuiste informatie, onredelijke verzoeken) naar klanten of verwijdert mail uit de inbox zodat er niet gerageert wordt door haar en ze dus fouten maakt. Dit leidt tot klachten en een heleboel gezeik voor haar. Haar reputatie gaat onderuit. En de lol is weg.
Dit is in een zeer gespecialiseerde markt waar iedereen iedereen kent.
Haar kansen om ander werk te vinden worden hierdoor echt ondermijnt.

Ze kan niet aantonen dat ze niet zelf die mails verstuurt.
De baas bouwt op deze manier dossier om afscheid te kunnen nemen na 25 jaar zonder ontslagvergoeding.

De baas en mijn vriendin hebben prive ruzie gemaakt 12 jaar geleden en komen elkaar nu weer tegen.
Dit is pestgedrag en schending van veel meer dan enkel privacy.

Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Enig idee?
22-06-2019, 22:19 door Anoniem
Door Boss:
De baas en mijn vriendin hebben prive ruzie gemaakt 12 jaar geleden en komen elkaar nu weer tegen.
Dit is pestgedrag en schending van veel meer dan enkel privacy.

Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Enig idee?


De kern: In elke man schuilt een pschopaat.

Misschien dat die "vriendin" van jou op deze leeftijd een "vrouw" zou moeten heten?

Misschien liegt zij?

Misschien heeft zij iets ergs in het verleden gedaan?


Als "baas" meent dat vrouwen moeten volgen, is zijn gedrag wel goed te verklaren.


Enige wat je kan doen; hopen dat de rechter jou gelooft, klacht indienen bij compagnon/baas van de baas of ontslag nemen


Sowieso vat ik niet zo goed dat je voor zo iemand zou willen werken, beetje azen op een ontslagvergoeding
22-06-2019, 22:33 door Ron625 - Bijgewerkt: 22-06-2019, 22:34
Door Boss:
Ze kan niet aantonen dat ze niet zelf die mails verstuurt.
<knip>
Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Staat het IP adres van de bureau-computer niet in de header van de berichten?
Dan is dat mogelijk te herleiden naar de PC van de dader.
22-06-2019, 22:42 door Anoniem
Door Boss: Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Enig idee?
In het buitenland heet dit "constructive dismissal" en is her en der verboden, maar niet overal. Hoe het in Nederland zit, en hoe je het aannemelijk maakt? Geen idee. Dus alweer: Ga met babbelen iemand die weet van arbeidsrecht.

Neem eerst eens diep adem en zet de emotie van je af. Het gaat uiteindelijk niet om "terug" te straffen, dat is een leuke bonus als je 'm krijgen kan maar niet je hoofddoel. Je doel is je werkplek fixen of een betere werkplek elders zien te vinden. Eentje waar je wel gewaardeerd wordt en die mischien zelfs beter betaalt.

Mischien zaak om met de hele afdeling (want iedereen wordt zo gepest, toch?) de deur bij PZ plat te lopen. Of de baas z'n baas. Of de baas z'n baas z'n baas. Desnoods met z'n allen weigeren nog langer email af te handelen of zelfs helemaal te staken tot de baas ophoudt met z'n truukjes. Kost je inkomen maar als je ervoor zorgt dat hij je ontslaat kost het je niet je ontslagvergoeding. Of zelf een goede reden verzinnen om naar de rechter te stappen.

Verzin een escalatieplan. Geef jezelf opties, liefst zoveel mogelijk, zodat je bij een gegeven situatie een handvol mogelijke hebt om uit te kiezen. Zorg dat je al je doen en laten kan verantwoorden tegenover een rechter. Wees oprecht en eerlijk maar pik niet alles. Samen sta je sterker. Maar alweer, eerst juridisch advies inwinnen.

Zorg ook dat je zoveel mogelijk op papier hebt. Een vraag voor je arbeidsrechtadviseur zou zijn, hoe bewijs je, of maak je tenminste aannemelijk, voor de rechter dat de baas deze truukjes uithaalt? Mischien getuigenverslagen (op papier--niet op kantoor uitwerken, doe dat thuis!) van heel de afdeling?

Ben je onderdeel van een klein wereldje, dan ken je wellicht al mensen bij andere bedrijven in dezelfde sector, dus is het zaak ze persoonlijk (of per telefoon, of fax, of brief--alles behalve email) bij te kletsen (niet om op de baas af te geven of uit te huilen, gewoon redelijk neutraal jouw kant van het verhaal vertellen), excuses maken voor de problemen als ze daardoor getroffen geworden zijn, en voorzichtig informeren of ze van andere open posities in het wereldje op de hoogte zijn, danwel die willen doorgeven als ze er van horen.

In een klein wereldje komt woord dat de arbeidssfeer bij dit bedrijf verpest is ook door, goede mensen zijn zeldzaam dus als je je professioneel gedraagt ben je alleen maar waardevoller; en dan krijgen de klanten ook vrij snel door dat dit bedrijf rot is en beter gemeden kan worden. Dat soort pesttruuks zijn zo prima op de kop te zetten. Maar dan moet je dus wel zelf het initiatief nemen en niet als een kikker in een pan tot gaargekookt blijven zitten.

Veel problemen blijken ineens een stuk minder onoplosbaar als je het juiste perspectief erbij zoekt. Bijvoorbeeld: Als het echt niet anders kan, secretaressewerk is ook wel in een andere branche te doen. Desnoods met de hele afdeling opstappen en een freelance secretaressebedrijf opzetten, ik noem maar iets wilds. De grootste straf voor de vervelende manager is wellicht dat jullie zonder hem wel succes hebben. Dus ga daar voor.
22-06-2019, 23:14 door Anoniem
Door Boss: Hartelijk dank voor de vele reacties.

Ze kan niet aantonen dat ze niet zelf die mails verstuurt.
De baas bouwt op deze manier dossier om afscheid te kunnen nemen na 25 jaar zonder ontslagvergoeding.

De baas en mijn vriendin hebben prive ruzie gemaakt 12 jaar geleden en komen elkaar nu weer tegen.
Dit is pestgedrag en schending van veel meer dan enkel privacy.

Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Enig idee?

Als je nu eens begint om van meet af aan het hele verhaal correct neer te leggen en niet als het zo uitkomt stukjes toevoegt als het je gelegen komt.
23-06-2019, 01:48 door MathFox
Boss,

Is er een mogelijkheid dat jouw vriendin bij het systeembeheer vraagt/eist dat zij een nieuw wachtwoord krijgt dat niet bekend is bij "de baas"? (En hogerop gaat klagen over informatiebeveiliging?) Het hele verhaal stinkt!

Ik zou zeggen dat het nu al tijd wordt om een goede advocaat (arbeidsrecht) te zoeken, het kan je voor je vriendin een aardige zakcent (of haar baan) verschil maken.
23-06-2019, 08:20 door Boss - Bijgewerkt: 23-06-2019, 08:25
Door MathFox: Boss,

Is er een mogelijkheid dat jouw vriendin bij het systeembeheer vraagt/eist dat zij een nieuw wachtwoord krijgt dat niet bekend is bij "de baas"? (En hogerop gaat klagen over informatiebeveiliging?) Het hele verhaal stinkt!

Het is een klein bedrijfje. Systeembeheer wordt door een hostingpartij gedaan en gaat via de baas. Hogerop is er niet.


Ik zou zeggen dat het nu al tijd wordt om een goede advocaat (arbeidsrecht) te zoeken, het kan je voor je vriendin een aardige zakcent (of haar baan) verschil maken.

Goed idee!
23-06-2019, 08:31 door Boss
Door Ron625: Staat het IP adres van de bureau-computer niet in de header van de berichten?
Dan is dat mogelijk te herleiden naar de PC van de dader.

Dat zou super mooi zijn als dat kan!
Hoe werkt het om het ip-adres in de header te kunnen zien? Outlook toont geen ip-adres, toch?
23-06-2019, 09:03 door Anoniem
Is het "verzenden namens" (Send on behalf) of "werkelijk zenden via die mailbox"...
Outlook kan je als ontvanger bij send on behalf zien dat iemand anders namens die mailbox verzend, SendAs niet.

Behalve dat hij het doet, wat voor inhoud verstuurt hij? (kan wel mails deleten, maar ontvangende partij heeft email nog)
23-06-2019, 09:18 door Anoniem
Mmm het is het bedrijfs-email account. Ik zou ervan uit gaan dat dat door anderen gelezen kan worden. Al is het maar de ICT'er die het systeem beheerd. Ik ga ervan uit dat zij dit niet doen. Maar tevens sla ik geen prive data op, omdat ze er wel bij kunnen. Dat de werkgever er in kan kijken zou ik waarschijnlijk achten. Dat de werkgever vanuit mijn account email verstuurd zou ik accepteren mits dit van te voren overlegd is. En dan zou ik daarbij aantekenen dat ik dan wel verwacht dat de werkgever in ieder geval zijn naam er ook bij zet. Beetje zoals een secretaresse bij een brief ten name van de baas tekent met: "F. de Secretaresse i.o.v. Pieter de Baas.". Dan zou ik er geen probleem mee hebben. Ik zou er wel een probleem mee hebben als een ander zich voordoet als mij, weet ik wat allemaal in een email zet, en dat niet meer te achterhalen is wie het daadwerkelijk heeft geschreven.
23-06-2019, 14:44 door MathFox
Door Boss: [
Het is een klein bedrijfje. Systeembeheer wordt door een hostingpartij gedaan en gaat via de baas. Hogerop is er niet.
Dat betekent dat er via de hostingpartij waarschijnlijk het een en ander aan logging op te vragen zal zijn. Als het nodig is.
23-06-2019, 15:44 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-06-2019, 15:46
@ TS : waarom google je niet eerst en zoek dus juridisch advies ipv dit stelletje nerds hier?
https://www.sprengersadvocaten.nl/publicaties/wanneer-mag-een-werkgever-zich-toegang-verschaffen-tot-de-mailbox-van-een-medewerker/

Waarschijnlijk klein bedrijfje dus geen HR, maar je kunt je zonder problemen tot elke advocaat wenden. Of het helpt je baan te behouden is te betwijfelen.
23-06-2019, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: Mmm het is het bedrijfs-email account. Ik zou ervan uit gaan dat dat door anderen gelezen kan worden. Al is het maar de ICT'er die het systeem beheerd. Ik ga ervan uit dat zij dit niet doen. Maar tevens sla ik geen prive data op, omdat ze er wel bij kunnen. Dat de werkgever er in kan kijken zou ik waarschijnlijk achten. Dat de werkgever vanuit mijn account email verstuurd zou ik accepteren mits dit van te voren overlegd is. En dan zou ik daarbij aantekenen dat ik dan wel verwacht dat de werkgever in ieder geval zijn naam er ook bij zet. Beetje zoals een secretaresse bij een brief ten name van de baas tekent met: "F. de Secretaresse i.o.v. Pieter de Baas.". Dan zou ik er geen probleem mee hebben. Ik zou er wel een probleem mee hebben als een ander zich voordoet als mij, weet ik wat allemaal in een email zet, en dat niet meer te achterhalen is wie het daadwerkelijk heeft geschreven.

Let op:
het gaat er hier niet om dat anderen in het account kunnen.
Het gaat om niet-integer gedrag: zich als een ander voordoen, zonder dat die ander het weet. Dat mag niet.
23-06-2019, 22:10 door Anoniem
Door Boss: Hartelijk dank voor de vele reacties.
Nu ik mijn inzending herlees begrijp ik dat het raar overkomt om dit met metoo te vergelijken.

De baas logt in met haar gebruiker en wachtwoord. Stuurt onredelijke mails (beledigend, onjuiste informatie, onredelijke verzoeken) naar klanten of verwijdert mail uit de inbox zodat er niet gerageert wordt door haar en ze dus fouten maakt. Dit leidt tot klachten en een heleboel gezeik voor haar. Haar reputatie gaat onderuit. En de lol is weg.
Dit is in een zeer gespecialiseerde markt waar iedereen iedereen kent.
Haar kansen om ander werk te vinden worden hierdoor echt ondermijnt.

Ze kan niet aantonen dat ze niet zelf die mails verstuurt.
De baas bouwt op deze manier dossier om afscheid te kunnen nemen na 25 jaar zonder ontslagvergoeding.

De baas en mijn vriendin hebben prive ruzie gemaakt 12 jaar geleden en komen elkaar nu weer tegen.
Dit is pestgedrag en schending van veel meer dan enkel privacy.

Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Enig idee?

Ga naar de site www.cia.gov en Career Oppertunities en geef hem daar op met genoeg informatie. Niet voor een specifieke functie.

Dan zullen ze onderzoek naar hem doen en misschien krijgt hij zelf wel last van stalking en gerommel in zijn mailboxen.

De CIA kan een hele goede "vriend" zijn als je te maken hebt met psychopaten. Maar als het serieus genomen wordt (wat je nooit te weten komt) moet je wel uit de buurt blijven, het is verstandig nu al te zoeken naar een ander bedrijf want zo'n baas die controlfreak is en alles micromanaged duwt je nog in een burnout.
24-06-2019, 00:21 door Anoniem
Door Boss: Hartelijk dank voor de vele reacties.
Nu ik mijn inzending herlees begrijp ik dat het raar overkomt om dit met metoo te vergelijken.

De baas logt in met haar gebruiker en wachtwoord. Stuurt onredelijke mails (beledigend, onjuiste informatie, onredelijke verzoeken) naar klanten of verwijdert mail uit de inbox zodat er niet gerageert wordt door haar en ze dus fouten maakt. Dit leidt tot klachten en een heleboel gezeik voor haar. Haar reputatie gaat onderuit. En de lol is weg.
Dit is in een zeer gespecialiseerde markt waar iedereen iedereen kent.
Haar kansen om ander werk te vinden worden hierdoor echt ondermijnt.

Ze kan niet aantonen dat ze niet zelf die mails verstuurt.
De baas bouwt op deze manier dossier om afscheid te kunnen nemen na 25 jaar zonder ontslagvergoeding.

De baas en mijn vriendin hebben prive ruzie gemaakt 12 jaar geleden en komen elkaar nu weer tegen.
Dit is pestgedrag en schending van veel meer dan enkel privacy.


Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?

Enig idee?

Wraak is natuurlijk niet lief. Maar er zijn mensen als die iemand willen straffen dan helpen ze die gene gewoon door te Googlen op "Each description provides information about the career path in general, including the minimum requirements and salary levels." en op de eerste link te klikken en de CV van de persoon in kwestie in te sturen.

Aan de omschrijving te lezen is jouw baas vast een waardevolle toevoeging daar, hoop dat ik hem nooit mag tegenkomen ;)
24-06-2019, 10:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Boss: Hartelijk dank voor de vele reacties.
Nu ik mijn inzending herlees begrijp ik dat het raar overkomt om dit met metoo te vergelijken.

De baas logt in met haar gebruiker en wachtwoord. Stuurt onredelijke mails (beledigend, onjuiste informatie, onredelijke verzoeken) naar klanten of verwijdert mail uit de inbox zodat er niet gerageert wordt door haar en ze dus fouten maakt. Dit leidt tot klachten en een heleboel gezeik voor haar. Haar reputatie gaat onderuit. En de lol is weg.
Dit is in een zeer gespecialiseerde markt waar iedereen iedereen kent.
Haar kansen om ander werk te vinden worden hierdoor echt ondermijnt.

Ze kan niet aantonen dat ze niet zelf die mails verstuurt.
De baas bouwt op deze manier dossier om afscheid te kunnen nemen na 25 jaar zonder ontslagvergoeding.

De baas en mijn vriendin hebben prive ruzie gemaakt 12 jaar geleden en komen elkaar nu weer tegen.
Dit is pestgedrag en schending van veel meer dan enkel privacy.

Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Enig idee?

Ga naar de site www.cia.gov en Career Oppertunities en geef hem daar op met genoeg informatie. Niet voor een specifieke functie.

Dan zullen ze onderzoek naar hem doen en misschien krijgt hij zelf wel last van stalking en gerommel in zijn mailboxen.

De CIA kan een hele goede "vriend" zijn als je te maken hebt met psychopaten. Maar als het serieus genomen wordt (wat je nooit te weten komt) moet je wel uit de buurt blijven, het is verstandig nu al te zoeken naar een ander bedrijf want zo'n baas die controlfreak is en alles micromanaged duwt je nog in een burnout.

Pubertje.

Je denkt toch niet dat de CIA serieus hard gaat lopen voor een iedere spam in het jobseekers formulier ?
Laat staan als het om een buitenlander gaat .


@TS : allerlei relevante informatie weglaten helpt je geloofwaardigheid niet zo erg.

Die baan is hoe dan ook naar de klote.
Wat ik snap in het verhaal is hoe ze dan die baas 'opeens' weer tegenkomt als ze als 25 jaar 'in dat kleine wereldje' werkt.

Is zij onlangs van baan veranderd, of is de baas opeens haar baas geworden ?

Met de niet-deskundige juridische natte vinger zou ik ook aan laster of smaad denken als het gaat zoals jij zegt.
En met een behoorlijk technisch onderzoek is dat zeer waarschijnlijk wel hard te maken - alleen dat zal 'het bedrijf' niet doen, want dat is de keus van de baas.

Maar als mevrouw al 25 jaar 'bekend is in dat kleine wereldje' moet ze toch ook off-line wat contacten hebben met die klanten/relaties die ze kan vragen welke mails ze 'van haar' gekregen hebben, en of die beantwoord zijn ?
Als ze die goed genoeg kent kan ze bellen/vragen, kopie naar privé mail account laten sturen e.d.
24-06-2019, 15:08 door Anoniem

Je denkt toch niet dat de CIA serieus hard gaat lopen voor een iedere spam in het jobseekers formulier ?
Laat staan als het om een buitenlander gaat .

Nou ja, je kunt hem ook opgeven als informant voor de AIVD of een ander land. Dan wordt de CIA wel wakker en houden ze hem alsnog in de gaten. Of smerige truuk: laat op het bedrijf een administratieve transactie achter voor verwerking waarbij door een fout een bedrag overgeboekt wordt naar een dubieuze stichting. Herhaal dit een paar keer en stuur eens (andersom) mail (of een kaartje) vanuit de naam van de Baas naar die stichting met steun voor "het goede doel".

De CIA zal heus geen clowns aannemen en al zeker niet zonder theoretische praktische ervaring, kennis of een hele stapel papieren aan diplomas, certificeringen en proefschriften. Dat zijn hoogopgeleide intelligente mensen die ook geen psychopaten kunnen gebruiken behalve misschien voor de HR afdeling of veldwerkers die met mensen moeten omgaan.


@TS : allerlei relevante informatie weglaten helpt je geloofwaardigheid niet zo erg.

Die baan is hoe dan ook naar de klote.
Wat ik snap in het verhaal is hoe ze dan die baas 'opeens' weer tegenkomt als ze als 25 jaar 'in dat kleine wereldje' werkt.
Is zij onlangs van baan veranderd, of is de baas opeens haar baas geworden ?

Blijkbaar is dat wereldje niet klein maar juist heel groot.

Waarschijnlijk zijn in dat wereldje genoeg kansen om bij andere werkgevers en opdrachtgevers aan de slag te gaan zodat je elkaar toch niet tegenkomt.

Het kan.


Met de niet-deskundige juridische natte vinger zou ik ook aan laster of smaad denken als het gaat zoals jij zegt.
En met een behoorlijk technisch onderzoek is dat zeer waarschijnlijk wel hard te maken - alleen dat zal 'het bedrijf' niet doen, want dat is de keus van de baas.

Ze kan er voor kiezen om de technici een tracker te laten installeren of iets van bewijs te laten verzamelen over IP adressen wat tegen haar baas gebruikt kan worden want dit is niet alleen in haar eigen belang maar ook in het belang van het bedrijf (denk aan alle andere werknemers die hetzelfde kan overkomen).

De keuze is aan haar om de technici of systeembeheer uit te leggen en te betrekken in haar probleem (niet altijd slim want misschien willen ze willen dan misschien approval van de baas) of als ze het als eigen opdracht aan hun opleggen, als ze in de positie is om systeembeheer te vragen naar bepaalde oplossingen en je een nadenkende 'helpende' systeembeheerder hebt die Ja en Amen zegt in plaats van vragen stelt over "waarom en wat wil je bereiken?"


Maar als mevrouw al 25 jaar 'bekend is in dat kleine wereldje' moet ze toch ook off-line wat contacten hebben met die klanten/relaties die ze kan vragen welke mails ze 'van haar' gekregen hebben, en of die beantwoord zijn ?
Als ze die goed genoeg kent kan ze bellen/vragen, kopie naar privé mail account laten sturen e.d.

De wereld is groot genoeg en met een beetje aanpassing kun je ook in andere sectoren terecht. Die baas of mensen hoef je niet meer terug te zien.
25-06-2019, 01:42 door Anoniem
Door Anoniem:

[..]
De wereld is groot genoeg en met een beetje aanpassing kun je ook in andere sectoren terecht. Die baas of mensen hoef je niet meer terug te zien.

Ik gaf mijn tip omtrent reputatie-bewaking omdat TS in 22-6 21:53 aanvult dat z'n vriendin in een heel klein ons-kent-ons wereld werkt , en blijkbaar daar in iets gespecialieerd is.
Of vriendin dan echt niet zo makkelijk buiten die sector kan weten we niet. Maar mijn advies (en verwondering) is dus dat je als je al 25 jaar bekend bent in z'n klein wereldje , je reputatie wel te managen moet zijn buiten je werk-mail adres om.
Normaal moeten mensen die al zo lang met je maken hebben toch denken "die rare mail, zo ken ik Truus helemaal niet. Zal eens bellen of alles goed met d'r gaat".
25-06-2019, 08:01 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 25-06-2019, 08:02
Tijd en datum zegt genoeg, als deze berichten worden verstuurd op de tijd/datum dat je er niet bent/geen toegang hebt en iemand kan dit bevestigen, lees getuigen. Dan kom je heel ver.

Alle goed bedoelde adviezen hierboven, het is gewoon een arbeidsrechtadvocaat inschakelen. Niet zelf lopen 'klieren'.
Eigenlijk is de arbeidsverhouding al bijzonder slecht als ik dit zo lees. Maar alvast zoeken naar een andere baan is denk ik verstandig.
25-06-2019, 08:56 door Anoniem
Door Anoniem: Ik stap trouwens bijna over het wachtwoord beleid, dat is trouwens onacceptabel. Iedereen moet een geheim, aanpasbaar ww hebben. Zo niet dan is fraude, een datalek en andere ongein (stalking) niet uit te sluiten.
Kan ook met een actief wachtwoord beleid. Dus niet zo veel over te zeggen.

Het verwijderen van mails is ook onacceptabel, dat kan strafbaar zijn, er zijn bewaartermijnen van oa de belastingdienst. Maar goed, wanneer de directie dit gedrag bewust heeft laten ontstaan dan wordt het lastig om het te laten veranderen.
Belastingdienst heeft hier helemaal niets mee te maken. Die stellen alleen eisen aan facturen.
25-06-2019, 08:57 door Anoniem
Door Boss: Hartelijk dank voor de vele reacties.
Nu ik mijn inzending herlees begrijp ik dat het raar overkomt om dit met metoo te vergelijken.

De baas logt in met haar gebruiker en wachtwoord. Stuurt onredelijke mails (beledigend, onjuiste informatie, onredelijke verzoeken) naar klanten of verwijdert mail uit de inbox zodat er niet gerageert wordt door haar en ze dus fouten maakt. Dit leidt tot klachten en een heleboel gezeik voor haar. Haar reputatie gaat onderuit. En de lol is weg.
Dit is in een zeer gespecialiseerde markt waar iedereen iedereen kent.
Haar kansen om ander werk te vinden worden hierdoor echt ondermijnt.

Ze kan niet aantonen dat ze niet zelf die mails verstuurt.
De baas bouwt op deze manier dossier om afscheid te kunnen nemen na 25 jaar zonder ontslagvergoeding.

De baas en mijn vriendin hebben prive ruzie gemaakt 12 jaar geleden en komen elkaar nu weer tegen.
Dit is pestgedrag en schending van veel meer dan enkel privacy.

Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze man te straffen?
Enig idee?
Best belangrijke informatie.

Dan blijft het beste advies, zo snel mogelijk weg gaan. Dit gaat namelijk niet meer veranderen en gaat alleen maar erger worden.
25-06-2019, 14:46 door Anoniem
@Boss:

Allereerst mijn sympathie voor het gevoel. Mensen onderschatten de vertrouwensbreuk die uitgaat van een dergelijke omgang met identiteiten. Dit hakt er echt in, inderdaad.

Bewijs is het eerste punt. Een aantal mogelijke punten van bewijsvoering:

- Tijdlijn: Mails verstuurd als zij niet aanwezig was, niet aangelogd op haar laptop/device (logs), niet online (bijvoorbeeld in de auto), etc.
- Email Headers. De meeste clients hebben de mogelijkheid full headers of source te tonen. Routering, IP-adres en dergelijke worden dan interessant. Een goede expert kan daar wijs uit.
- Een oude inlichtingentruc: Voorzie iedere mail van een zichtbaar of onzichtbaar kenmerk. Een karakteristieke spelfout, een bepaalde stijlfiguur, een onzichtbaar watermerk, drie emoticons, een BCC naar een apart mailadres, de keuze is eindeloos.

Tweede punt is schadebeperking:

- Gebruik een tweede, vertrouwelijk mailadres. Laat mensen dat meenemen in het mailadres, zodat je weet wat er aankomt.
- Dit is ook een goed moment voor een disclaimer, namelijk dat het mailadres niet onder persoonlijke controle is.
- Laten we niet onderschatten wat mensen kunnen begrijpen. Als relaties haar 25 jaar kennen en plotseling verandert het gedrag radicaal, dan snappen zij al lang dat er iets vreemds aan de hand is.
- Blijf kalm. Mede ook gezien het bovenstaande. Een kalme uiteenzetting wat er speelt kan de zaak als een boemerang bij de boosdoener doen terugkeren. In het bijzonder als de nadruk gelegd wordt op het individuele handelen van de enkele persoon.

Tot slot actie. Als je bewijs hebt, heb je een aantal mogelijkheden:
- Het mooiste is als je nog hoger management hebt, dan kan je het intern houden. Met bewijzen zullen ze vast luisteren.
- Op het persoonlijke vlak komen me een aantal mogelijke aanklachten boven: Identiteitsfraude, smaad, laster,... Vraag bij een advocaat or een bureau voor rechtshulp wat voor mogelijkheden er zijn om aanklachten te doen.
- Het is ook een kwestie qua bescherming persoonsgegevens. Dus kan je ook een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Juist bij dit soort ongein (als je genoeg bewijs hebt), is dat een bijzonder interessant moment.
- En laten we in deze situatie de kwestie rondom schadevergoedingen niet uitsluiten. Normaal gesproken is inkomstenderving moeilijk te bewijzen, maar als er werkelijk iemand in de werksfeer probeert je reputatie te beschadigen...

Al de stappen onder actie betekenen waarschijnlijk wel een heel groot probleem in de werksfeer. Maar je vriendin heeft blijkbaar al een heel groot probleem in de werksfeer. In sommige gevallen is het beter voor de reputatie dan maar weg te lopen (integriteit).
25-06-2019, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: @Boss:
- En laten we in deze situatie de kwestie rondom schadevergoedingen niet uitsluiten. Normaal gesproken is inkomstenderving moeilijk te bewijzen, maar als er werkelijk iemand in de werksfeer probeert je reputatie te beschadigen...
.

Ik wacht al jaren op enige vorm van compensatie en het begint te drinken nu.

Situatie van de misdaadverslaggever Bas van Hout is een voorbeeld maar nog best een kleine zaak in vergelijking met waar anderen aan onderdoor gaan (en ze blijven bezig)
27-06-2019, 10:12 door Anoniem
Ik stap trouwens bijna over het wachtwoord beleid, dat is trouwens onacceptabel. Iedereen moet een geheim, aanpasbaar ww hebben. Zo niet dan is fraude, een datalek en andere ongein (stalking) niet uit te sluiten.

Onzin dat dat moet. Het is wel onderdeel van de security policy van iedere fatsoenlijke werkgever. Of de werkgever zichzelf niet beschermd tegen fraude, datalekken en andere ongein, dat moet deze in principe zelf weten (totdat privacygevoelige gegevens en dergelijke op straat komen te liggen).

Jij hoeft ook geen slot op je voordeur te zetten, vanwege het feit dat anderen anders wel erg gemakkelijk jouw huis leeg kunnen halen. Hoe onverstandig ook.
27-06-2019, 10:17 door Anoniem
Al de stappen onder actie betekenen waarschijnlijk wel een heel groot probleem in de werksfeer. Maar je vriendin heeft blijkbaar al een heel groot probleem in de werksfeer. In sommige gevallen is het beter voor de reputatie dan maar weg te lopen (integriteit).

Je gaat het gedrag van je baas bewijzen, bij je baas, met bewijsmateriaal ? En dan ? Hij weet reeds hoe hij handelt. Kan je deze stap beter over slaan, om de eerst aan jezelf te houden.
27-06-2019, 10:20 door Anoniem
De baas logt in met haar gebruiker en wachtwoord. Stuurt onredelijke mails (beledigend, onjuiste informatie, onredelijke verzoeken) naar klanten of verwijdert mail uit de inbox zodat er niet gerageert wordt door haar en ze dus fouten maakt. Dit leidt tot klachten en een heleboel gezeik voor haar. Haar reputatie gaat onderuit. En de lol is weg.

Haar werkgever gaat zijn klanten slecht behandelen, om een punt te maken (en om zijn klanten kwijt te raken) ? Klinkt nogal vaag. En bij wie gaat haar reputatie achteruit ? Haar werkgever ? De baas maakt haar zwart bij.... zichzelf ?

Ik zou ontslag nemen bij zo'n masochistische baas. Of achterover hangen, totdat het bedrijf failliet gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.