Criminelen die in juli de Amerikaanse stad New Bedford met ransomware wisten te infecteren eisten 5,3 miljoen dollar voor het ontsleutelen van alle bestanden. De stad besloot te onderhandelen met de aanvallers en bood een bedrag van 400.000 dollar, een aanbod dat werd afgeslagen.
De criminelen kwamen niet met een tegenvoorstel, zo meldt Providence Journal. De stad, die zo'n 95.000 inwoners telt, koos er vervolgens voor om zelf alle systemen te herstellen. De infectie met de Ryuk-ransomware, die de afgelopen maanden meerdere Amerikaanse steden infecteerde, vond plaats op 5 juli. In totaal raakten 158 van de 3532 workstations besmet. Vanwege de aanval ging het financieel beheersysteem van de stad tijdelijk offline, maar kon weer snel worden hersteld.
Naar aanleiding van het incident is de netwerkbeveiliging aangescherpt en zijn er aanvullende security practices en protocollen uitgerold, aldus burgemeester Jon Mitchell in een blog over het incident. Daarnaast heeft de stad alle burgers gewaarschuwd voor een datalek, aangezien de aanvallers mogelijk toegang tot systemen met persoonlijke informatie hebben gekregen.
Inmiddels zijn er honderdduizenden dollars uitgegeven aan het herstel van de systemen. De stad verwacht dat de verzekeringspolis van 1 miljoen dollar die het heeft alle uitgaven zal dekken. Hoe de stad geïnfecteerd kon raken is niet bekendgemaakt. Ryuk zou door andere malware worden geïnstalleerd. Deze malware, TrickBot en Emotet, kan systemen infecteren via Office-documenten met kwaadaardige macro's.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.