image

Criminelen achter ransomware eisten 5,3 miljoen van stad VS

donderdag 5 september 2019, 11:35 door Redactie, 7 reacties

Criminelen die in juli de Amerikaanse stad New Bedford met ransomware wisten te infecteren eisten 5,3 miljoen dollar voor het ontsleutelen van alle bestanden. De stad besloot te onderhandelen met de aanvallers en bood een bedrag van 400.000 dollar, een aanbod dat werd afgeslagen.

De criminelen kwamen niet met een tegenvoorstel, zo meldt Providence Journal. De stad, die zo'n 95.000 inwoners telt, koos er vervolgens voor om zelf alle systemen te herstellen. De infectie met de Ryuk-ransomware, die de afgelopen maanden meerdere Amerikaanse steden infecteerde, vond plaats op 5 juli. In totaal raakten 158 van de 3532 workstations besmet. Vanwege de aanval ging het financieel beheersysteem van de stad tijdelijk offline, maar kon weer snel worden hersteld.

Naar aanleiding van het incident is de netwerkbeveiliging aangescherpt en zijn er aanvullende security practices en protocollen uitgerold, aldus burgemeester Jon Mitchell in een blog over het incident. Daarnaast heeft de stad alle burgers gewaarschuwd voor een datalek, aangezien de aanvallers mogelijk toegang tot systemen met persoonlijke informatie hebben gekregen.

Inmiddels zijn er honderdduizenden dollars uitgegeven aan het herstel van de systemen. De stad verwacht dat de verzekeringspolis van 1 miljoen dollar die het heeft alle uitgaven zal dekken. Hoe de stad geïnfecteerd kon raken is niet bekendgemaakt. Ryuk zou door andere malware worden geïnstalleerd. Deze malware, TrickBot en Emotet, kan systemen infecteren via Office-documenten met kwaadaardige macro's.

Reacties (7)
05-09-2019, 11:58 door Bitje-scheef
Het inmiddels bekende recept.
05-09-2019, 12:12 door Anoniem
Macro's zijm geweldig! Heb ze trouwens nog nooit nodig gehad. Uitschakelen die troep!
05-09-2019, 12:18 door MathFox
Ik heb het idee dat deze stad een iets betere netwerkarchitectuur had dan anderen: de infectie was niet in staat om zich door het hele netwerk te verspreiden.
05-09-2019, 13:25 door Briolet
Naar aanleiding van het incident is de netwerkbeveiliging aangescherpt

As het kalf verdronken is....

Het afgelopen jaar zijn er tientallen soortgelijke incidenten in Amerikaanse steden geweest. Waren dat dan geen goede aanleidingen voor actie?
05-09-2019, 13:27 door Anoniem
Door Anoniem: Macro's zijm geweldig! Heb ze trouwens nog nooit nodig gehad. Uitschakelen die troep!

Leuke suggestie vanuit de ogen van iemand die zaken alleen technisch benaderd. Maar helaas gebruiken redelijk wat organisaties nog Excel-documenten (xlsm) waarin complete software-oplossingen zijn geprogrammeerd. Best handig trouwens, lekker lightweight ook. Helaas zijn ze hier regelmatig afhankelijk van en is er niet snel een alternatief voorhanden. Wel is belangrijk dat die organisaties moeten snappen dat ze dan alleen dat document dat geplaatst moet zijn op een bepaalde trusted locatie toestemming moeten geven voor het uitvoeren van macro's.
06-09-2019, 08:10 door Bitje-scheef

Over het algemeen kun je stellen dat overheden in NL inderdaad veel beter hun zaakjes voor elkaar hebben dan in de VS.
De VS is op veel gebieden een Derde Wereld Land, wat je niet zou verwachten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.