image

Dertig slachtoffers datingfraude voor 2,1 miljoen dollar opgelicht

donderdag 5 september 2019, 12:12 door Redactie, 2 reacties

In de Verenigde Staten is een 35-jarige man aangeklaagd voor betrokkenheid bij het oplichten van dertig mensen via datingfraude. De man zou tussen januari 2016 en september 2019 samen met handlangers zich hebben beziggehouden met datingfraude.

Op verschillende datingsites werden door de man en zijn handlangers met gestolen of verzonnen gegevens profielen aangemaakt die zogenaamd van Amerikaanse militairen in het buitenland waren. Met de profielen werden gebruikers van de datingsites benaderd. Nadat de man een "virtuele romantische relatie" met zijn slachtoffers was aangegaan vroeg hij om geld. Het geld zou nodig zijn om goudstaven naar de Verenigde Staten te verzenden.

De FBI ontdekte dertig slachtoffers die door de man en zijn handlangers voor een bedrag van meer dan 2,1 miljoen dollar waren opgelicht. De verdachte ontving op zijn eigen bankrekeningen en rekeningen waar hij toegang toe had 823.000 dollar. Op social media plaatste hij allerlei foto's van zichzelf met grote hoeveelheden geld, dure auto's en juwelen, aldus het Amerikaanse openbaar ministerie. De man is nu voor "wire fraud" aangeklaagd, waar een maximale gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 250.000 dollar op staat.

Vorig jaar deden ruim 18.000 mensen aangifte bij de FBI dat ze het slachtoffer van datingfraude waren geworden. De slachtoffers waren voor een bedrag van ruim 362 miljoen dollar opgelicht. De Amerikaanse opsporingsdienst adviseert gebruikers van datingsites dan ook om profielfoto's op datingsites te controleren. In de meeste gevallen maken oplichters namelijk gebruik van foto's die van anderen zijn.

Reacties (2)
05-09-2019, 13:42 door Anoniem
20 jaar de bak in en 250k inleveren = 573K voor 20 jaar niks doen. Klinkt als een goede deal.
Natuurlijk zijn de gevangenissen in Amerika een stuk minder gezellig.
05-09-2019, 13:54 door Anoniem
Nu nog de verspilde tijd uitkeren als schade.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.