image

Google voorziet desktopversie Chrome van gastmodus

donderdag 12 maart 2020, 11:06 door Redactie, 5 reacties

Google heeft de desktopversie van Chrome van een gastmodus voorzien waarbij alle opgeslagen informatie na het sluiten van de browser wordt verwijderd. Volgens Google is de gastmodus ideaal om andermans computer te gebruiken of iemand toegang tot de eigen computer te geven.

Ook bij het gebruik van een openbare computer, bijvoorbeeld van een bibliotheek of café, zou de maatregel handig zijn, zo laat het techbedrijf weten. De gastmodus van Chrome is zowel via een enterprise policy of command-line switch in te stellen, zodat de browser altijd in deze modus wordt gestart. Google merkt op dat ondanks het gebruik van de gastmodus anderen wel het surfgedrag kunnen zien, zoals de internetprovider, de beheerder van het netwerk en zoekmachines.

Beveiligingsexperts waarschuwen geregeld om openbare computers niet voor vertrouwelijke of persoonlijke zaken te gebruiken. Een aantal jaren geleden werden e-mails van het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA gestolen, vermoedelijk nadat een medewerker op een openbare computer had ingelogd.

Image

Reacties (5)
12-03-2020, 12:21 door Anoniem
Mooi. En niet moeilijk om te implementeren omdat ze toch al incognito hadden.
12-03-2020, 12:56 door Anoniem
Een staaltje pr. Doet Google wel vaker na slechte publiciteit. (In dit geval hun plannen mbt hun lekke browser.) De spywaretool heeft er nu een 'gastmodus' bij. Incognito dus. Dat hadden ze al: Oude wijn in nieuwe zakken.
12-03-2020, 13:09 door Anoniem
Slim van Google, wanneer gastmodus gebruikt wordt weten ze dat ze de data die hun dan verzamelen in een apart profiel 'moeten' opslaan. Zo worden bestaande profielen nog nauwkeuriger.

Geen recente ervaring met Chrome, wel met Brave. Daar is het irritant dat je wordt weergegeven als 'persoon 1' wanneer je -logischerwijs- geen account hebt. Dan weten ze ook dat alles wat binnen 'persoon 1' gedaan wordt waarschijnlijk valt onder één en dezelfde persoon (mede daarom staat Brave (Chrome) mij niet aan). Vreemd dat dat niet uit te schakelen is in een browser dat pretendeert voor privacy te zijn, nog afgestaan van het bieden van deze optie.
12-03-2020, 14:14 door quikfit
Door Anoniem: Slim van Google, wanneer gastmodus gebruikt wordt weten ze dat ze de data die hun dan verzamelen in een apart profiel 'moeten' opslaan. Zo worden bestaande profielen nog nauwkeuriger.

Ik dacht precies hetzelfde...Google wil natuurlijk geen vervuilde profielen hebben. ;-)
13-03-2020, 14:34 door Briolet
En toch klopt er iets niet met die gastmode. Het aanzetten is erg complex en kan niet vanuit Chrome zelf. Het zal de bedoeling zijn dat alleen de systeembeheerder dit aanzet.

Nu werk ik altijd onder een useraccount en merkte dat ik deze feature zonder beheerdersrechten aan en uit kan zetten.

Nog erger. Deze instelling wordt un de userarea opgeslagen. Hij moet dus per gebruiker aangezet worden. Als ik mijn mac in een bibliotheek o.i.d. zet, zal ik willen dat elke gebruiker als gast inlogt. Echter, als iemand als gast op mijn mac inlogt, krijgt hij voor elk programma weer 'maagdelijke' settings. Als ik dus de gastmode aan zet, per instrukties van Google, dan werkt het totdat ik uitlog uit het gastaccount. De volgende inlogger op het gastaccount krijgt weer de default instellingen van chrome.

Het zal vast wel anders in te stellen zijn door vanuit een beheerders account een file in de gast area aan te passen, maar dan moet je weten welke file je moet aanpassen. En aangezien het hele doel van deze feature is om voor gasten te werken, had Google dat als instructie moeten doorgeven.

Zoals het nu is, is het onwerkbaar omdat je als gest, elke keer moet beginnen om via de terminal de gastmode aan te zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.