Bluetooth is niet nauwkeurig genoeg om te worden ingezet voor contactonderzoek naar corona, zo laat bluetooth-uitvinder Jaap Haartsen tegenover Computable weten. De Nederlandse elektrotechnicus vond in 1994 de Bluetooth-technologie uit. Hoewel de technologie allerlei toepassingen heeft is die volgens Haartsen nog niet voor contactonderzoek geschikt.
"Met bluetooth kun je bijhouden wie er binnen radiobereik is geweest. Bereik is niet hetzelfde als afstand. Bereik wordt bepaald door het zendvermogen, de ontvangstgevoeligheid, de afstand (ja) en de omgeving (muren, obstakels, reflectoren et cetera). Uit bereik kun je de afstand afleiden, maar dit is niet erg nauwkeurig", stelt Haartsen. De Bluetooth Special Interest Group werkt wel aan afstandsbepaling, maar de bluetooth-uitvinder verwacht dat het nog wel een aantal jaren zal duren voordat dit in telefoons aanwezig is.
Volgens Haartsen moeten corona-apps die nu van bluetooth gebruikmaken rekening houden met het bereik gebaseerd op de signaalsterkte. Het gaat dan bijvoorbeeld om false rejects, waarbij gebruikers op één meter afstand van elkaar staan, maar het radiosignaal door het lichaam van de gebruiker wordt afgezwakt, waardoor het op twintig meter lijkt. Daarnaast kunnen gebruikers op een meter afstand van elkaar staan, maar staat er een muur tussen hen, waardoor er niets aan de hand is. "Dit is een statistisch vraagstuk en dat moet je meenemen in de app als je de huidige versie van bluetooth wilt gebruiken", merkt Haartsen op.
De bluetooth-uitvinder denkt dat het plan van Google en Apple op de goede weg zit. "Deze bedrijven hebben toegang tot het besturingssysteem van de mobiele telefoon en kunnen dus aanpassingen doen op lagere delen van het protocol; op een niveau waar een gewone app-ontwikkelaar niet bij kan. Dat is een betere aanpak dan wat nu in Nederland gebeurt, wat nogal een hoog amateur-gehalte heeft." Eerder liet Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen en privacyonderzoeker, echter weten dat het tracingplatform van de techbedrijven een wolf in schaapskleren is.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.