Apple en Google hebben hun contactonderzoek-api waar corona-apps gebruik van kunnen maken openbaar gemaakt voor overheden. Er gelden wel enkele voorwaarden voor het gebruik van de api. Zo mag de corona-app geen telefoonnummers en locatiegegevens verzamelen, is deelname vrijwillig en moeten gebruikers zelf bepalen om hun contactdata te delen.
De api van Apple en Google zorgt voor interoperabiliteit tussen Android- en iOS-toestellen die van bluetooth corona-apps gebruikmaken. Via de apps kunnen gebruikers hun contacten bijhouden en worden gewaarschuwd wanneer ze met een coronapatiënt in contact zijn gekomen of laten weten wanneer ze zelf besmet zijn geraakt. Ook de Nederlandse overheid gaat voor de nieuw te ontwikkelen corona-app van de api gebruikmaken.
In de aankondiging laten Apple en Google weten dat gebruik van de "Exposure Notifications" technologie opt-in is, het systeem geen locatiegegevens van het toestel verzamelt en wanneer iemand besmet blijkt te zijn het aan hem of haar is om dat via de bovenliggende corona-app te delen. Volgens de techbedrijven moeten deze maatregelen ervoor zorgen dat mensen beschikbare corona-apps ook daadwerkelijk gaan gebruiken.
De api is alleen beschikbaar voor goedgekeurde apps van gezondheidsautoriteiten die aan de gestelde eisen voldoen. App-ontwikkelaars moeten hiervoor een overeenkomst van de techbedrijven accepteren. "Er zullen beperkingen gelden voor de data die apps kunnen verzamelen wanneer ze van de API gebruikmaken, waaronder het niet kunnen benaderen van locatiediensten en beperkingen hoe de data is te gebruiken", aldus een uitleg van de techbedrijven.
Inmiddels zouden 23 landen interesse in de contactonderzoek-api hebben getoond. De corona-apps van sommige landen registreren echter het telefoonnummer van gebruikers en kunnen zodoende geen gebruik van de api maken. Ontwikkelaars van de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse corona-apps laten tegenover persbureau Reuters weten dat dit voor hun app geen probleem is.
Eerder waarschuwde Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen en privacyonderzoeker, op zijn persoonlijke blog dat de contactonderzoek-api een wolfs in schaapskleren is.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.