Bij een aanval in mei zijn privégegevens van afgestudeerden van de Universiteit Utrecht (UU) en TU Delft gestolen. In het geval van de UU ging het ook om gegevens van donateurs en relaties van de universiteit. Dat hebben beide universiteiten vandaag bekendgemaakt. De gestolen data bestaat uit namen, geslacht, geboortedatum, e-mailadressen, telefoonnummers, adresgegevens, opleidings- en loopbaangegevens. In het geval van donateurs is ook informatie over het bezoek van evenementen en donatiegedrag buitgemaakt.
Het datalek is het gevolg van een aanval op Blackbaud, een cloudsoftwarebedrijf dat allerlei diensten aan non-profitorganisaties en onderwijsinstellingen levert, waaronder CRM-systemen (customer relationship management). Blackbaud was in mei het doelwit van een ransomware-aanval. De aanval werd gestopt, maar voordat de aanvaller de ransomware uitrolde wist hij gegevens van een aantal Blackbaud-klanten te stelen.
Eerder werd al bekend dat het om meerdere Britse en Canadese universiteiten ging, alsmede mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. In het geval van de Universiteit Utrecht en TU Delft kregen de aanvallers toegang tot een oude back-up uit 2017 die onbedoeld nog in de omgeving van Blackbaud stond. Blackbaud maakte eerder al bekend dat het de crimineel achter de aanval heeft betaald om de data te vernietigen. Het bedrijf denkt niet dat de data buiten de cybercrimineel om is verspreid, is of zal worden misbruikt of op andere wijze openbaar zal worden gemaakt.
"Gezien het grote aantal onderwijsinstellingen en stichtingen dat wereldwijd is getroffen door dit incident, hebben wij geen reden om aan te nemen dat dat de cyberaanval specifiek op de Universiteit Utrecht of onze contacten gericht was. Daarom schatten wij de waarschijnlijkheid van eventuele risico’s voor de privacy van betrokkenen momenteel in als laag", aldus de Universiteit Utrecht. De TU Delft heeft een soortgelijke verklaring afgegeven.
Het datalek is door de universiteiten gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens zullen gedupeerde personen worden geïnformeerd. De universiteiten onderzoeken waarom er nog een verouderde back-up op de server van Blackbaud stond en wat de oorzaak is van de vertraging tussen de cyberaanval en het moment waarop Blackbaud hen daarover informeerde.
"Wij gaan de samenwerking met Blackbaud op basis daarvan evalueren en onderzoeken of dit incident resulteert in vervolgstappen richting Blackbaud", laten de universiteiten verder weten. Die zullen ook kijken welke gevolgen dit heeft voor de wijze waarop ze intern hun CRM-database hebben georganiseerd. Human Rights Watch besloot vanwege het incident geen gebruik meer te maken van Blackbaud voor het verwerken van creditcard- en donateursgegevens.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.