image

Privacy First: corona-noodwet vormt acute dreiging voor privacy en rechtsstaat

donderdag 3 september 2020, 15:51 door Redactie, 16 reacties

De corona-noodwet waarover morgen in de Tweede Kamer een hoorzitting plaatsvindt vormt een acute dreiging voor ieders recht op privacy en het gezonde functioneren van de democratische rechtsstaat, zo stelt stichting Privacy First. Volgens de stichting lijkt het coronavirus inmiddels grotendeels uit de Nederlandse samenleving verdwenen. Er is daardoor geen sprake van een noodsituatie en dus ook geen grond voor een noodwetgeving.

Minister De Jonge, indiener van het wetsvoorstel (pdf), laat weten dat de noodwet dient als vervanging van de noodverordeningen. Daarnaast moet het wetsvoorstel aansluiten bij de bestuurlijke verhoudingen die buiten crisissituaties van toepassing zijn. De verplichte 1,5 meter afstand in het openbaar komt ook in de wet te staan. Ook enkele hygiënemaatregelen worden in de wet meegenomen. De wet biedt ruimte deze maatregelen aan te passen op basis van de actuele situatie.

Een gebrek aan noodzaak en proportionaliteit is niet het enige kritiekpunt van Privacy First. "De criteria aangaande de uitgangspunten, de invoering en maatregelen zijn niet vastgelegd en kunnen niet democratisch worden getoetst door het parlement", zegt Bas Filippini, voorzitter van de privacystichting. "Een criterium als "dreiging" is al genoeg om draconische ongrondwettelijke maatregelen te implementeren en de wet te activeren."

Filippini hekelt verder de bepalingen aangaande de ministeriële bevoegdheden, die volgens hem ruimte voor totale willekeur en ongrondwettelijk optreden bieden. Zo mag het parlement meekijken maar niet meebeslissen. Een ander kritiekpunt is de mogelijkheid om de looptijd van de noodwet telkens per koninklijk besluit met drie maanden te verlengen en dat individuele maatregelen langer kunnen doorlopen. "Het kabinet kan zonder toetsing of duidelijke criteria de noodwet op elk moment van kracht laten zijn", stelt Filippini. Volgens de voorzitter van Privacy First is de noodwet ongekend en ongrondwettelijk. Hij roept Kamerleden dan ook op om tegen het wetsvoorstel te stemmen.

Reacties (16)
03-09-2020, 16:18 door MadCyberlion - Bijgewerkt: 03-09-2020, 16:18
Door MadCyberlion: Volgens de stichting lijkt het coronavirus inmiddels grotendeels uit de Nederlandse samenleving verdwenen.

Werkelijk?
03-09-2020, 16:20 door Anoniem
Maar, zoals gebruikelijk... zal die wet er wel door komen. En we slapen allemaal gewoon verder.
03-09-2020, 16:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-09-2020, 17:14
Waar motiveert Privacy First hun statement op dat het virus grotendeels uit de samenleving is verdwenen?
Hebben zij een deskundige in dienst die op zekere morgen buiten zijn wijsvinger in de lucht stak, daarna er aan ruikte en het aflikte waarna hij/zij uitriep: "Het Coronavirus is grotendeels uit de Nederlandse samenleving verdwenen!". ?

Heeft Privacy First nu ook al verstand van Virologie?

Schoenmaker houd je bij je leest.

Door mijn ogen zie ik een stichting die op deze wijze zijn geloofwaardigheid verliest gelijk aan ons kabinet dat met steun van de meerderheid van de oppositie zijn geloofwaardigheid heeft verloren door een minister boven wetgeving te stellen, welke notabene door zijn eigen departement wordt uitgevaardigd en wordt gehandhaafd.
Dit geschiedt in een bananenrepubliek, maar nu ook hier?!... En iedereen - tot nu - gaat door met ademhalen of er geen politiek vuiltje aan de lucht is??
Het verdient de kwalificatie van paardevliegenmesthoop!

Conclusie:

Het Coronavirus begint zo ongeveer het mentale uithoudingsvermogen van iedereen aan te tasten, Inclusief ons kabinet, onze volksvertegenwoordiging en nu de stichting Privacy First.

Wie volgt?

(Edit: Enkele taalfouten gecorrigeerd.)
03-09-2020, 20:01 door johanw
En de regering maar janken als een regering die een andere politiek dan zijzelf voorstaat, de Hongaarse, met een veel minder ingrijpende noodwet komt.
03-09-2020, 20:07 door Anoniem
Door MadCyberlion:
Door MadCyberlion: Volgens de stichting lijkt het coronavirus inmiddels grotendeels uit de Nederlandse samenleving verdwenen.

Werkelijk?

Ik dacht het niet. Die anderzins meestal wel sympathieke club van Privacy First ziet ze vliegen, wat dit betreft. Dat krijg je als je gaat uitlaten over zaken waar je geen benul van hebt. Volgens het RIVM, zie het Coronadashboard, lopen er nu naar schatting 29 583 besmettelijke mensen rond ergens in Nederland -- d.w.z. geïnfecteerden die (nog) niet door de GGD zijn getraceerd noch zijn getest, en die anderen elk moment kunnen besmetten. Het verkoudheid- en griepseizoen staat weer voor de deur, dus dat belooft nog wat voor de rest van het najaar. Het kan elk moment weer uit de hand lopen.
03-09-2020, 22:29 door Anoniem
Door Anoniem: Maar, zoals gebruikelijk... zal die wet er wel door komen. En we slapen allemaal gewoon verder.

Inderdaad. Democratie werkt gewoon niet (meer). Als je kind erg ziek is, luister je toch ook niet naar wat de meeste mensen zeggen wat je moet doen. Je neemt het advies over van de beste chirurg/arts die je kent.
03-09-2020, 23:07 door Goeroeboeroe
Ik ben het met die kritiek op de wet grotendeels eens. Maar dat het virus grotendeels is verdwenen?
Ik ben gestopt als donateur van Privacy First omdat ze ook samenwerken met Viruswaanzin:
https://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/wetgeving/item/1194-toespraak-voorzitter-privacy-first-bij-demonstratie-tegen-corona-noodwet.html
En met die club wil ik echt op geen enkele manier geassocieerd worden. Niet direct en niet indirect.
Je kunt ook kritiek hebben op (onderdelen van) het corona-beleid zonder complottheorieën e,d,
04-09-2020, 09:17 door Anoniem
Ja, het virus is een corona virus. En omdat het een corona virus betreft is ook sars-cov2 actief vanaf november(maar dan wel de zeer vaak gemuteerde versie daarvan) tot 2e helft mei. Topactiviteit is rond maart.
Zoek naar prof. dr. Sucharit Bhakdi(Infektioloog, viroloog, medicus, bacterioloog, en prof dr. Karina Reis(Biochemie, Infekties, celbiologie und medicus)
Ook via youtube.
Samen hebben ze het boek Corona: Fehlalarm (vals alarm) geschreven. Hierbij baseren ze zich enkel op keiharde getallen en data!
Bovendien bewijzen ze hiermee overtuigend de totale misvatting, (on)bewust door de politiek en media over wat er ECHT gaande, dan wel juist niet gaande is.
Dit boel is verplichte kost voor een ieder die zinnig iets wil kunnen begrijpen van sars-cov2 en de (on)zin van maatregelen.
04-09-2020, 09:50 door Anoniem
Als je de ECHTE feiten wilt:
https://www.wijsheid.nu/corona-fehlalarm-het-eerste-boek-van-een-wetenschapper/
04-09-2020, 13:00 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-09-2020, 13:03
Vandaag 09:17 en 09:50 uur...

...Zodra ik iemand met uitroeptekens en ECHT en met 'keiharde getallen en data' zie paraderen, met betrekking tot Covid-19 krijg ik meteen grote twijfels m.b.t. de ECHTE bedoelingen en over de ECHTE waarheid ;-)

De beide wetenschappers houden er een andere visie op na dan de algemeen aanvaarde visie.
Dat is belangrijk, maar ga niet met grootheden zoals: ECHTE waarheid schutteren.

Ik ga ook niet schutteren met de ECHTE waarheid als ik zeg dat ik een zink-supplement slik, om te voorkomen dat ik een besmetting van het coronavirus CV-19 oploop. Er zit slechts een onomstreden waarheid in het feit dat zink de assimilatie van celmateriaal door virussen bemoeilijkt.
Meer niet, minder ook niet.

Het oplopen van een doorslaggevende virusbesmetting waar je dus flink ziek van wordt is van een totaalpakket kwetsbaarheden afhankelijk en de virologie die zich bezighoudt met dit vraagstuk wordt elke dag verrast met nieuwe uitkomsten uit repeterende en nieuwe onderzoeken, temeer omdat virussen de eigenschap hebben voortdurend aan minimale gedaantewisseling (mutaties) te doen omdat zij gebruik maken van celmateriaal van geïnvaseerde cellen noodzakelijk voor hun voortplanting/vermeerdering.

Van een ECHTE oorzaak kan daarom nooit sprake zijn. Deze wetenschap (virologie) zou zich anders tegen zichzelf keren; zichzelf tot onbetrouwbaar instituut maken.
Geen enkele zichzelf en zijn beroepsgroep respecterende viroloog waagt zich aan lange termijn definitieve uitspraken m.b.t. virussen. Alleen leken doen dat soms omdat zij het brede wetenschappelijke spectrum missen waar de virologie van gebruik moet maken.

ECHTE waarheid en ECHTE feiten is een onzinnig begrip. Na een minuut duikt er een andere ECHTE waarheid op die de vorige ECHTE waarheid irrelevant maakt: deels of geheel.
04-09-2020, 13:02 door Anoniem
Hoewel de uitspraak over Covid-19 ongelukkig is geformuleerd, heeft de man eningzins gelijk. Natuurlijk loopt het aantal infecties op, maar: een kleiner deel dan voorheen heeft medische zorg nodig en de ernst (doden/geinfecteerden) neemt sinds de piek van bijna 13% al tijden af. Kijk maar na in de cijfers van de WHO.
De noodwet en wat die regelt is een gedrocht. Voor de belangrijkste maatregel, anderhalve meter afstand, is nauwelijks wetenschappelijk bewijs en blijkbaar is IEDEREEN vergeten dat het achterliggende idee van deze maatregel is dat ALS er zich een BESMET PERSOON zich IN JOUW BUURT bevindt EN deze persoon HOEST/NIEST zeer frequent, of LANGDURIG (al dan niet met consumptie) PRAAT MOGELIJKERWIJS grote druppels in de buurt van jouw ogen, neus of mond kunnen komen (of omgekeerd) hiermee de mogelijkheid tot overdragen van besmetting VERGROTEND. Anders gezegd: je moet ALLEEN zo goed mogelijk UIT DE BUURT zien te blijven van HOESTENDE/NIESENDE of (hard) PRATENDE mensen. MENSEN DIE DEZE GEDRAGINGEN NIET VERTONEN HOEF JE NIET TE MIJDEN! Noodwet of niet, dat is simpelweg verstandig.

Vandaag nog de resultaten vernomen van een Amerikaans onderzoek die lieten zien dat een van gevolgen van draconische afstandsmaatregelen een dramatische toename van depressie is. En let op: dat gaat ook geld kosten!
04-09-2020, 14:08 door Anoniem
Bijdrages DIE constant GEBRUIK maken VAN een MIX van WOORDEN met KLEINE en HOOFDLETTERS zijn HEEL lastig TE lezen!
07-09-2020, 21:02 door Anoniem
Ook als de boodschapper niet bevalt, dan nog kan er een boodschap bijzitten die hout snijdt. De spoedwet gaat over verregaande bevoegdheden voor enkelen, die democratisch (staats)recht tarten of zelfs overschrijden, en nogal wat blunders hebben gemaakt, ten koste van velen. Zeker als je naar andere landen in de wereld kijkt, en hoe die dingen aanpakken.

Is er nu echt geen andere mogelijkheid dan die spoedwet erdoor drukken? Zijn wij/zij zo incapabel?
Kijkend naar de aanpak van anderen landen lijken er voldoende alternatieven te zijn, dan enkel een spoedwet.
En kijkend naar de geschiedenis, er zijn wel vaker, dodelijkere zelfs, soortgelijke situaties geweest. Wat deed men toen?

Zij die het hardst roepen om meer (onbetwistbare) macht teneinde de door hun bedachte resultaten te kunnen behalen, zijn de laatsten die nog meer macht dienen te krijgen. Als die spoedwet er al moet komen, dan zeker de macht niet geven aan hen die het aangejaagd hebben, maar draai het dan om. Geef die macht aan een klein team van bewezen specialisten (het gaat immers toch om het bestrijden van het virus, en niets anders?), die geen banden met de aanjagers hebben, en ook geen afhankelijkheid, en laat ministers naar hun pijpen dansen. Of zijn ze dan bang dat er allerlei subsidiekraantjes dichtgedraaid gaan worden, akkoorden uitgesteld worden, want virusbestrijding is belangrijker?
07-09-2020, 22:37 door Anoniem
Ongelofelijk dat mensen nog steeds niet wakker zijn geworden en de NOS en het kabinet blind geloven. Corona is een griep net zoals een reguliere griep en was al voor de lockdown op zijn retour. En dan nu een noodwet die onze grondrechten voorgoed naar de prullenbak verwijst? Begin me onderhand af te vragen of sommige complotdenkers toch misschien wel een punt hebben?
25-11-2020, 20:02 door Anoniem
Dr Prof Sucharit Bhakdi heeft een uitstekend verhaal,Deze man kan er over oordelen ,omdat zijn hele leven geweid is aan dit soort onderzoeken..Het is geen leraar Nederlands.Wie kiest eigenlijk het Medisch Outbreak Team ,,,,,zijn deze wel allemaal cappabel..Bij een discissie tussen Bhakdi en het OMT zou er niet meer over zijn van wat er nu beweerd word .
en dan nog de massavorming ...Per vandaag draag ik een jodenster,,,,ik heb er niks mee, en heb geen geloof...Joseph Goebels de propagandist van Hitler had ook de gehele MEDIA tot zijn beschikking....Gaan we dadelijk ook zeggen..Wir haben es nicht gewusst..De regering beheerst de hele media , en wie afwijkt krijgt bezoek van politie ..Ik wacht erop.Ik draag GEEN mondkapje degene die me kwaad aankijkt wijs ik even op de Jodenster...druipen ze meteen zonder iets te zeggen af.
Er blijft weinig meer over van de trotse Nederlandse volk...Bahhh angsthazen... Mvrgr Rene
25-11-2020, 20:05 door Anoniem
ojee censuur
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.