image

Ministerie van Economische Zaken geeft duizend phishingtests weg

dinsdag 8 september 2020, 14:28 door Redactie, 6 reacties

Het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken geeft dit jaar duizend gratis phishingtests weg aan mkb-bedrijven. Werknemers worden in overleg met de aangemelde bedrijven onderworpen aan een anonieme, digitale phishingtest die de veiligheid en cyberweerbaarheid van de organisatie in kaart moet brengen en verbeteren.

Volgens het DTC blijken met name thuiswerkers onvoldoende voorbereid te zijn op phishing. "Thuisnetwerken en privé laptops zijn slecht beveiligd, bovendien is men thuis eerder geneigd om onoplettend te zijn. Cybercriminelen spelen hier handig op in. Iedereen die een e-mailadres heeft, loopt het risico om slachtoffer te worden van phishing", aldus de overheidsinstantie.

Wanneer vierhonderd mkb-bedrijven zich hebben aangemeld zal het DTC de contactgegevens van deze ondernemingen doorgeven aan het securitybedrijf dat de phishingtest uitvoert. Mkb-bedrijven die deelnemen moeten een verwerkingsovereenkomst en vrijwaringsovereenkomst ondertekenen en de zakelijke e-mailadressen van hun werknemers doorgeven.

Gedurende de testperiode worden er één of meerdere phishingmails naar de medewerkers gestuurd. Na afloop van de test ontvangt de organisatie een overzicht van het percentage medewerkers dat de email heeft geopend en het percentage dat op de phishinglink in de e-mail heeft geklikt. De verstrekte gegevens zijn niet naar individuele medewerkers te herleiden. Mkb-bedrijven bestaande uit 8 tot 250 medewerkers kunnen meedoen.

Reacties (6)
08-09-2020, 14:50 door Anoniem
Goed initiatief als je het mij vraagt!
08-09-2020, 15:26 door Anoniem
Wat heeft een thuisnetwerk en privé laptop nu in hemelsnaam met phishing te maken! Het ligt aan de persoon achter het toetsenbord!
08-09-2020, 21:36 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft een thuisnetwerk en privé laptop nu in hemelsnaam met phishing te maken! Het ligt aan de persoon achter het toetsenbord!
Op een thuisnetwerk heb je mogelijk minder detectiemogelijkheden en mogelijk minder mogelijkheden om bekende phishingwebsites te blokkeren, om maar een paar voorbeelden te noemen.
08-09-2020, 22:51 door Briolet
Door Anoniem: Wat heeft een thuisnetwerk en privé laptop nu in hemelsnaam met phishing te maken! Het ligt aan de persoon achter het toetsenbord!

Je kunt veel verschillen bedenken.

b.v. de werknemer heeft er nu andere taken erbij gekregen, zoals afhandeling van inkomende mail, ter vervanging van taken die je echt niet vanuit huis kunt doen.

Of hij kan niet, of veel lastiger, even een collega vragen hoe hij het mailtje inschat.
08-09-2020, 23:06 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft een thuisnetwerk en privé laptop nu in hemelsnaam met phishing te maken! Het ligt aan de persoon achter het toetsenbord!

Veel... thuisgebruikers die lokaal werken op hun eigen laptop omdat het park onvoldoende capaciteit heeft om iedereen via virtualisatie software te laten werken, er geen geld is voor nieuwe laptops.... Ja een werkgever zou dit moeten regelen, maar in de praktijk zie je dat updates niet geïnstalleerd worden, 3thparty vergeten wordt, bij thuiswerken netwerken slecht beveiligd zijn en we werken op de zelfde pc waarop torrentjes gedownload worden.

Zo lang we thuiswerken heeft een thuisnetwerk en privé laptop weldegelijk met IB en phishing te maken..
09-09-2020, 10:15 door Anoniem
Sorry luitjes, maar de privé situatie heeft technisch geen hol te maken met het feit, dat iemand, een levend persoon, In die phishing mail trapt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.