image

Universiteit van Newcastle getroffen door grote ransomware-aanval

dinsdag 8 september 2020, 14:48 door Redactie, 3 reacties

De Universiteit van Newcaste is getroffen door een grote ransomware-aanval en verwacht dat het meerdere weken zal duren om getroffen systemen te herstellen. Veel it-diensten zijn op dit moment offline en zullen dat ook blijven zolang de systemen niet zijn hersteld. Ook waarschuwt de universiteit dat de it-diensten die nog wel werken op elk moment zonder aankondiging offline kunnen gaan.

De aanval deed zich voor op 30 augustus en zorgde voor storingen op de netwerken en it-systemen van de universiteit. Die spreekt op de eigen website over een "ernstig cyberincident". Bij de aanval zouden de aanvallers ook gegevens hebben buitgemaakt. Een deel van deze gegevens is inmiddels openbaar gemaakt en de aanvallers dreigen ook de overige data te publiceren tenzij de universiteit het gevraagde losgeld betaalt. Het zou onder andere om gegevens van studenten en medewerkers gaan, zo meldt Sky News.

Alle universiteitssystemen, op Office 365, Microsoft Teams, Canvas en Zoom na, zijn offline of beperkt beschikbaar. De universiteit heeft nog geen idee wanneer alle systemen weer operationeel zijn. Het onderzoek naar de aanval bevindt zich nog in de beginfase en er wordt nog hard gewerkt aan een plan om de systemen te herstellen, aldus een verklaring. De universiteit sluit niet uit dat er data van studenten verloren is gegaan.

Reacties (3)
08-09-2020, 15:21 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
09-09-2020, 22:15 door Anoniem
....De universiteit heeft nog geen idee wanneer alle systemen weer operationeel zijn.
Nou, dat kan ik ze wel vertellen. Zodra ze betaald hebben, simpel als dat.

Als je backups aangetast zijn, dan is er geen andere weg terug. En zelfs met backups is het nog maar de vraag of je binnen aanvaardbare tijd weer veilig operationeel bent.
14-09-2020, 03:47 door Anoniem
Belachelijk, als het goed is dan heeft men off-line backups van de servers (niet nodig voor Office 365 trouwens) en voor alle PC's en laptops een recente disk-image of systeemherstel. Sowieso staat op de PC's en laptops geen belangrijke data. Kwestie van een paar uur voor de server en enkele dagen om alle PC's en laptops te herstellen. Zoniet, dan is het probleem niet de Ransomaanval, maar het gebrekkige ICT-management.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.