Onderzoekers hebben malware ontdekt die specifiek ontwikkeld is om gegevens van twee type voip-softswitches te stelen. Het gaat om de VOS2009 en VOS3000 van fabrikant Linknat, zo laat antivirusbedrijf ESET in een analyse weten. Een softswitch is een essentieel onderdeel van een voip-netwerk en is onder andere verantwoordelijk voor het beheer van voip-verkeer, routering en facturatie.
De VOS2009 en VOS3000 zijn softwaregebaseerde oplossingen die op standaard Linux-servers worden geïnstalleerd. Onderzoekers van ESET ontdekten dat de malware, die ze CDRThief noemen, gegevens van de twee type softswitches steelt. Het gaat mede om gespreksgegevens, die metadata over voip-gesprekken bevatten. Denk aan de ip-adressen van de beller en ontvanger, gespreksduur en starttijd van het gesprek.
Deze data bevindt zich in een MySQL-database die door de malware wordt uitgelezen. Om toegang tot de database te krijgen zoekt de malware in verschillende configuratiebestanden naar het wachtwoord. Het wachtwoord is versleuteld opgeslagen. Toch weet de malware het te ontsleutelen. Volgens onderzoeker Anton Cherepanov toont dit aan dat de malware-ontwikkelaars uitgebreide kennis van het betreffende voip-platform hebben.
Hoe de aanvallers toegang tot de voip-softswitches weten te krijgen is op dit moment nog onbekend. Mogelijk gebruiken ze hiervoor een bruteforce-aanval of een kwetsbaarheid, merkt Cherepanov op. Een aantal jaren geleden werd er nog een beveiligings in de voip-software gevonden. Door middel van SQL-injection was het mogelijk om de inloggegevens te achterhalen en zo op het systeem in te loggen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.