image

Politie zet in op digitale weerbaarheid tijdens Week van de Veiligheid

maandag 5 oktober 2020, 09:44 door Redactie, 7 reacties

De komende dagen vindt de Week van de Veiligheid plaats en de politie zet hierbij in op cybercrime en digitale weerbaarheid. Tijdens de veiligheidsweek brengen onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid, VNO-NCW, MKB-Nederland, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, politie en honderdtachtig gemeenten het thema veiligheid onder de aandacht.

De politie Zeeland-West-Brabant zal op social media een campagne starten en daarin veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit bespreken, zoals WhatsAppfraude, helpdeskfraude en smishing, maar ook het worden geronseld als katvanger. "Elke dag belichten we via onze social media-kanalen op Facebook, Twitter en Instagram een incident, voorzien van tips om de weerbaarheid te vergroten", zegt districtschef Wietske Muller.

Volgens Muller neemt het aantal slachtoffers van cybercrime met de dag toe. "Door een hele week de aandacht op cybercrime te richten en dan vooral op de preventieve kant, willen we de kans pakken om onze burgers daarin weerbaarder te maken en hen de helpende hand toe te steken." Naast de online campagne kunnen mensen op donderdagavond 8 oktober via een livestream op YouTube vragen stellen over digitale weerbaarheid.

Reacties (7)
05-10-2020, 10:10 door Anoniem
Laat de politie eerst zelf eens werken aan haar eigen fysieke weerbaarheid.
Bij nogal wat optredens in de publieke en particuliere ruimte handelen politie agenten nogal onbehouwen.
Aangezien hun bazen beknibbelen op de minimum traininguren voor op peil houden van de vaardigheden weet je als burger gewoon niet langer dat de politie op vertrouwen wekkende manier achter je staat.

En dan gaan de bazen na jaar op jaar verwaarlozen en verontachtzamen van fysieke geborgenheid en bescherming van mensen maar de hand zetten in digitale weerbaarheid.
Stop met die manische paternalisme om gecreerde en in standgehouden bron van de problemen heel parmantig op het bordje van burgers te leggen.
Resilliance nastreven is qua risicobeheersing een lege maatregel.
Het is lastig vallen van mensen met problemen die overheden zelf bevorderen en in stand houden.
Digitale resilliance is echt een melkkoe van de verzekeringslobby, de Clinton foundation politiek en is ongeschikt als
middel om qua security en privacy veel va de onbetrouwbare werkende software te whitewashen.
In die zin is het pure tijdverspilling van de tijd van mensen.
05-10-2020, 10:26 door Anoniem
Oh. De roverheid gaat stoppen met digi-dwang?
Goede zaak!
05-10-2020, 10:38 door Anoniem
Ze zijn het sociale netwerk van de toekomst vergeten, zie link.

Ik begrijp zelf niet waarom belangrijke informatie via sociale netwerken gaan ik zelf ga die troep nooit gebruiken en
dat die steeds weer gepromoot worden door bijvoorbeeld de regering, en politie is onbegrijpelijk.

https://nos.nl/artikel/2350911-duizenden-facebook-leden-stappen-over-naar-friendweb-hier-is-geen-censuur.html
05-10-2020, 10:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ze zijn het sociale netwerk van de toekomst vergeten, zie link.

Ik begrijp zelf niet waarom belangrijke informatie via sociale netwerken gaan ik zelf ga die troep nooit gebruiken en
dat die steeds weer gepromoot worden door bijvoorbeeld de regering, en politie is onbegrijpelijk.

https://nos.nl/artikel/2350911-duizenden-facebook-leden-stappen-over-naar-friendweb-hier-is-geen-censuur.html

Friendweb is van Facebook(uitroepteken) Of heb ik het mis?

https://www.facebook.com/friendwebnl
05-10-2020, 11:57 door Anoniem
Wietske Moller is vast onder de indruk geraakt van hoeveel kinderen onderling hun social media gebruiken.
In dat opzicht is fail-safe producten de betere weerbaarheid maatregel.
Meer bepalende invloed dan proberen bewustzijn te kweken terwijl gedeeltelijk door coole influencers en media hypes nogal wat ontvankelijkheid wegnemen.
Om maar een willekeurige slogan erbij te halen, wij willen dat u zo goed op uw mobiele telefoon kunt vertrouwen dat u hem zelf overal in uw leven durft toe te leven. Desnoods op een intieme plek als uw slaapkamer, zelfs naast uw bed op nachtkastje.
Aldus Steve Jobs bij de lancering van de iPhone 3.
Wietske Moller was toen misschien nog niet helemaal bij de les, maar beseft / overziet ze wel hoe groot de gaten en achterstand dus bij eindgebruikers dus is?
Dat is toe te rekenen aan de drang tot impliciete keuze binnen de regering en ministerie top van economische zaken om digitalisering als mythe in stand te houden.
De mythe van gemakkelijk, onschuldig en ongevaarlijk voor onze eigen toekomst.
Wat neerkomt op een gebrek aan zin om kritiische tegen toekomst plannen aan te kijken en bij gebrek aan durf en rechte ruggen dan maar inzetten opmde eindgebruiker.
Maar dan wel dusdanig dat die met een gerust hart ‘s-avonds in slaap kan vallen.
Al dan niet met de smartphone op het nachtkastje.

De politie doet namelijk nu voorkomen alsof ze met weerbaarheid campagnes de structurele achterstand tegen zwakke veiligheid van ICT voortvloeiend uit grotendeels de productie methoden en op voorspraak van inbouwen / creeren van gewenste hack mogelijkheden serieus helpt om de gaten in de hele ICT keten te dichten.
Maar als je een gezond werkende weerstand nodig acht, doe dat in ieder geval vooooor de laatste line of defense wat de gebruiker feitelijk in de hele keten is, doe dat niet daarbinnen.
Anders laat je enorm blijken dat je weinig snapt van preventie strategien om de grootste slag op bezwijkpunten - die gebruikers zijn - te kunnen winnen.
Rondom gebruikers komen er alleen maar meer ingangen bij die extra aanleiding bieden voor ontstaan van tal van faalmechanismes.
Achterin de keten, rondom gebruikers maatregelen proberen te treffen, vereist een veel preciezer en breder scala aan ezacte opvolging van adviezen dan zorgen dat de kans dat gebruikers erop teruggeworpen worden of aangewezen zijn voorin de keten minimaliseert.
Dan zorgt de beoogde weerbaarheid verandering eerder wel dan wel niet aansluiten bij precies die ene of meerdere optredende fails rondom gebruikers.
Achterin een complexe keten is de uitzondering op de veronderstelde regel nou eenmaal groter dan kleiner.
Tref je maatregelen voorin in plaats van achterin de hele keten dan bereik je met minder energie, gedoe en geld evenveel tot meer effect.

Richt je campagne als politie dus tot pr bedrijven die allerlei mooie ict dromen voorspiegel en mensen zand in de ogen strooien.
....... GitHub, IBM, Red Hat, and more.

"As open source has become more pervasive, its security has become a key consideration for building and maintaining critical infrastructure that supports mission-critical systems throughout our society. It is more important than ever that we bring the industry together in a collaborative and focused effort to advance the state of open source security. The world's technology infrastructure depends on it."
Zorg nou eerst dat je als gezamelijke overheid feilloos de onzin tussen de zinnigheid uit dit soort fraai bedoelde initiatieven kan publiceren.
Voorlopig staat de politie niet boven de technische materie.
Ondanks dat er wel degelijk een lange termijn visie binnen de politie organisatie wordt verwezenlijkt waar je aardige stappen mee kan maken blijft bij de politie op directie niveau doorklinken dat ze gebrek heeft aan draagkracht om de werkelijke onweerbaarheid die voortvloeit uit verontachtzaming van security door grote ICT organisaties als “gangbare praktijk” in stand te laten.
Die wilde politie top te lang kennelijk liever niet aanpakken of kunnen counteren en uit-balanseren.
Reorganiseren en de aanstelling van politiechef Erik Akerboom was veel belangrijker.

Tot die tijd dat ze de gaten vroeger in de keten gaat prioriteren blijft het dus dweilen met de kraan open en op die gaten pleisters plakken.
05-10-2020, 12:06 door Anoniem
Friendweb is van Facebook(uitroepteken) Of heb ik het mis?
Dat weet ik niet, ik heb het artikel gelezen volgens mij niet, maar je kunt het best even het artikel lezen. Ik zelf heb niets
met sociale media en vindt dat wat belangrijk is voor Nederlanders ook via andere kanalen moet worden verspreid.
05-10-2020, 15:34 door Anoniem
Ik heb ook niks met facebook,twitter en anderzijds,maar gebruik soms enkel af en toe whatsap of telegram.
Dat voor af en toe een berichtje sturen voor de rest doe ik er niet veel mee.
Al mijn internetverkeer gaat via een betrouwbare vpn.
Mijn eigen netwerk heb ik wel op orde denk ik zo.
Zelf wil ik dolgraag pottenkijkers over mijn internetgedrag buiten de deur houden,dus ben daarom erg alert wat er allemaal op internet gebeurd binnen mijn netwerk.
Ik ben erg op mijn privacy gesteld,en vind dat als mensen iets willen weten over mijn privacy het maar persoonlijk aan mij moeten vragen.
De vraag is natuurlijk in hoeverre ik antwoord erop geef,ik kan ook zeggen nou dat hou ik liever voor mij zelf dat zeg ik niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.