image

Kabinet trekt 6,8 miljoen euro extra uit voor doorontwikkeling corona-apps

dinsdag 17 november 2020, 10:16 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-11-2020, 14:17

Het kabinet trekt 6,8 miljoen euro extra uit voor de doorontwikkeling van de CoronaMelder en GGD-app waarmee coronapatiënten de gegevens van hun contacten aan de GGD kunnen doorgeven. Dat blijkt uit een aangepaste begroting van het ministerie van Volksgezondheid voor 2020.

Vanwege het coronavirus ziet minister De Jonge van Volksgezondheid zich genoodzaakt om de begroting van het ministerie aan te passen. Daarbij wordt er ook extra geld voor de twee corona-apps vrijgemaakt. "Voor de doorontwikkeling van onder andere de corona-app die GGD'en moet ondersteunen en de doorontwikkeling en beheer van de CoronaMelder worden aanvullende middelen beschikbaar gesteld (6,8 miljoen euro)", aldus de minister in een memorie van toelichting over het wetsvoorstel dat de begrotingsaanpassing regelt. Wat er precies verder zal worden doorontwikkeld staat niet vermeld. De ontwikkelkosten van CoronaMelder bedroegen zo'n 5 miljoen euro.

CoronaMelder werd op zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd. Een week na de lancering telde de corona-app al 3 miljoen downloads. Het aantal downloads lijkt echter te stagneren. Ruim een maand na het verschijnen van CoronaMelder is de app 3.975.000 keer gedownload. Het aantal downloads blijft nu al enige tijd onder de vier miljoen steken. Zo stond de teller op 2 november al op 3.827.000 downloads. In de afgelopen twee weken kwamen er gemiddeld zo'n tienduizend downloads per dag bij.

Naast CoronaMelder werken het ministerie van Volksgezondheid en de GGD'en aan een tweede app genaamd "Oplossing 2", die ook het bron- en contactonderzoek van de GGD moet ondersteunen. In het geval een coronapatiënt de app heeft geïnstalleerd kan de GGD-medewerker een lijst van contacten maken die in de app verschijnt. Vervolgens kan de patiënt die lijst van telefoonnummers voorzien, die vervolgens door de GGD zijn te gebruiken. De app moet fouten met het doorgeven en noteren van telefoonnummers voorkomen.

Een team van ongeveer dertig personen is al ruim anderhalve maand bezig met de ontwikkeling van de contactonderzoek-app. Aan CoronaMelder werkten zo'n zeventig mensen. Net als CoronaMelder wordt ook de broncode van de contactonderzoek-app open source. Wanneer de app precies komt is nog onbekend.

Reacties (14)
17-11-2020, 10:57 door Anoniem
Het zou vanuit privacy-perspectief mooi zijn om een opt-in systeem te maken voor telefoonnummers die ze kunnen bellen voor bron- en contactonderzoek. Dan hoeft de GGD ook geen moeite te doen om mensen te bellen die niet willen meewerken aan het onderzoek en verspillen ze daar ook geen tijd mee.
17-11-2020, 11:02 door Anoniem
Yup, en nu gaat de privacy van andere mensen dan de besmette persoon er dus aan. Zo trekt 1 besmet persoon in het ergste geval iedereen uit zijn adres boek mee. Maar aangezien iemand die besmet is vaak niet precies weet met wie deze contact heeft gehad en hoe lang dat contact precies duurde zullen er vast weer velen onterecht in quarantaine moeten. Heeft ons leger als opdracht gehad, om naast ons af te luisteren, ook erop toe te zien dat iedereen zicht aan de GGD voorschriften gaat houden, desnoods met geweld?
17-11-2020, 11:27 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 17-11-2020, 12:04
Doorontwikkeling, doet CoronaMelder het nu niet goed dan?

Nog geen 2 weken geleden zei minister de Jonge nog (https://www.security.nl/posting/676693/De+Jonge%3A+goed+dat+werkgevers+gebruik+CoronaMelder+aanmoedigen):
Dus die app werkt fantastisch, als je hem gebruikt
Was dat een leugen? Of is het te lage aantal gebruikers de oorzaak van alle problemen met deze app? (forget it). En denkt minister de Jonge dat 2x zoveel Nederlanders deze app gaan gebruiken als je er 2x zoveel geld tegenaan gooit? (forget it).

En waar blijft de (hopelijk op betrouwbare gegevens gebaseerde) evaluatie van CoronaMelder - na het falen van de test in Oost-Nederland (doordat er nauwelijks positieve resultaten gemeld konden worden - want die waren er simpelweg niet)? We gaan dus met belastinggeld smijten nog voordat er ook maar één betrouwbare aanwijzing is dat dit zin heeft? (dat dit zin heeft: forget it).

In nog geen enkel land hebben dit soort apps een significante bijdrage opgeleverd aan het bestrijden van de epidemie. Ook in Duitsland en Zwitserland niet, waar na vele maanden gebruik en vele verbeteringen hun apps de tweede golf niet hebben kunnen voorkomen. En ook daar lukt het niet om het aantal gebruikers significant te laten groeien. (dus: forget it).

En nagenoeg niemand die wijst op het risico, dat niet door hun app gewaarschuwde mensen zullen uitsluiten dat zij besmet kunnen zijn geraakt. Een risico dat pas lager wordt als er meer risicovolle onmoetingen zijn tussen 2 mensen die beiden met een 100% werkende CoronaMelder rondlopen, dan risicovolle ontmoetingen waarbij minder dan die 2 personen CoronaMelder (werkend) hebben. Om dat te realiseren zou meer dan 70% van alle mensen (plus nertsen) in Nederland met die app -werkend- moeten rondlopen. (forget it).

Vraag 1: als 5 personen minstens 15 minuten zeer dicht bij elkaar zijn, en één van hen heeft CoronaMelder, en één van hen heeft Corona: hoeveel personen kunnen er dan besmet raken, en hoeveel van hen zullen door CoronaMelder worden gewaarschuwd?

Vraag 2: wat verandert hieraan als de besmettelijke persoon zich laat testen en positief test?
Vraag 3: en wat als (kans van 1 op 5) die besmettelijke positief geteste persoon toevallig CoronaMelder heeft, die app werkte tijdens de ontmoeting (o.a. Bluetooth aan stond) en die persoon daadwerkelijk gegevens uploadt uit diens app?

Vraag 4: hoeveel van die 5 zouden minstens met die app moeten rondlopen om ervoor te zorgen dat (gemiddeld) minimaal de helft van de gezonde mensen gewaarschuwd wordt?
Vraag 5: en als je wilt dat in alle gevallen minstens de helft gewaarschuwd wordt?

Vraag 6: wat verandert er aan jouw antwoorden op de bovenstaande vragen als maar 50% van de besmettelijke mensen zich laat testen (ga ervan uit dat die test 100% betrouwbaar is) en van die positief geteste mensen (met app) slechts 50% gegevens uploadt (nb. dit is vrijwillig en niet in alle gevallen geeft de GGD de juiste informatie en de benodigde vrijschakelcode).

Vraag 7: Heeft er nog iemand in Den Haag een klein beetje verstand van statistiek op middelbareschoolniveau? Forget it?
17-11-2020, 12:19 door Anoniem
Ze kunnen beter meer moeite steken in het voorkomen dat mensen volop in hun handen zitten te hoesten,
en die nu toch maar naar het werk gaan.

Ze komen meestal nog weg met de mededeling: "Oh, ik verslikte me alleen maar",
maar van in de elleboog hoesten hebben ze nooit gehoord zeker,
terwijl ze met die boodschap letterlijk zijn doodgegooid door de media.

Dit contingent onbewuste lak-aan-alles- hebbers (omdat ze er steeds (nog) mee wegkomen)
bedreigen de gezondheid van hun medeburgers.
Niet degenen die zich netjes aan de gestelde regels houden met of zonder app.

Ieder moet de eigen vernatwoordelijkheid nemen, maar sommigern hebben dat nooit geleerd noch zijn ertoe in staat.
De goeden moeten dan ook altijd weer met de kwaden lijden.

J.O.
17-11-2020, 14:05 door Anoniem
"Voor de doorontwikkeling van onder andere de corona-app die GGD'en moet ondersteunen en de doorontwikkeling en beheer van de CoronaMelder worden aanvullende middelen beschikbaar gesteld (6,8 miljoen euro)", aldus de minister in een memorie van toelichting over het wetsvoorstel dat de begrotingsaanpassing regelt. Wat er precies verder zal worden doorontwikkeld staat niet vermeld. De ontwikkelkosten van CoronaMelder bedroegen zo'n 5 miljoen euro.

Wat deugt er niet aan de huidige apps dat er een "doorontwikkeling" vereist is?

Ik hoop niet dat het beheer van de huidige apps miljoenen per jaar kost.
Maar dat zou dan weer betekenen dat de doorontwikkeling volgend jaar miljoenen kost.

Welke functionaliteit ontbreekt er?
Wat werkt er niet goed?
(Wat moet er herbouwd worden?)


@Redactie:
Ik heb de laatste alinea uit het artikel geciteerd.
Dit is het enige stukje van het artikel dat door de titel gedekt wordt.
De overige tekst is (hooguit) achtergrondinformatie.
Suggestie: Had het artikel met die laatste alinea begonnen.
17-11-2020, 14:23 door Anoniem
Door Erik van Straten: Doorontwikkeling, doet CoronaMelder het nu niet goed dan?
Volgens mij is dat extra geld voornamelijk bedoeld voor nieuwe software en vermoedelijk hardware voor de GGDs.
En verder voor aanpassing van de app om handig aan te sluiten op dat nieuwe systeem.

Waar GGDs tot op heden mee moeten werken is naadje, en niet speciaal afgestemd op een pandemie met een app die
GGD-personeel moet bijstaan bij BCO.
17-11-2020, 15:09 door Anoniem
Ik heb de hoop in dit land sinds maart opgegeven. Mij is duidelijk dat je iedereen van alles wijs kunt maken. Die gene die toch een kritische vraag durft te stellen zet ze weg als complotdenker en de schaapjes volgen de overheid braaf. Waarna je allerlei privacyrechten van deze schone slapers ongehinderd kunt opheffen. Ik heb besloten dat ik er maar mee leer leven. Leven we in vrijheid? Ik denk eerder in een illusie van vrijheid.

Door Anoniem: Yup, en nu gaat de privacy van andere mensen dan de besmette persoon er dus aan. Zo trekt 1 besmet persoon in het ergste geval iedereen uit zijn adres boek mee. Maar aangezien iemand die besmet is vaak niet precies weet met wie deze contact heeft gehad en hoe lang dat contact precies duurde zullen er vast weer velen onterecht in quarantaine moeten. Heeft ons leger als opdracht gehad, om naast ons af te luisteren, ook erop toe te zien dat iedereen zicht aan de GGD voorschriften gaat houden, desnoods met geweld?
17-11-2020, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Wat deugt er niet aan de huidige apps dat er een "doorontwikkeling" vereist is?
Zelfs als iets heel goed deugt dan nog moet je "doorontwikkelen".
Althans dat denken veel mensen. Kijk hoe dat gaat met operating systems, browsers, office suites, enz.
Zelfs als het prima doet wat de mensen willen dan nog moet het zonodig vervangen worden.
Zo ook een app. Als zo'n ding af zou zijn en je zou er niet iedere paar maanden allerlei willekeurige veranderingen
aan doen, de GUI overhoop gooien, handige mogelijkheden eruit halen of achter 3 menulevels verstoppen, dan zou
men hem niet meer serieus nemen.
17-11-2020, 15:40 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 17-11-2020, 15:46
Door Anoniem:
Door Erik van Straten: Doorontwikkeling, doet CoronaMelder het nu niet goed dan?
Volgens mij is dat extra geld voornamelijk bedoeld voor nieuwe software en vermoedelijk hardware voor de GGDs.
En verder voor aanpassing van de app om handig aan te sluiten op dat nieuwe systeem.
Er zijn separate posten voor o.a. de GGD, uit https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=e816c1b0-b8ed-4cea-b166-bf2c30a7a61a&title=Memorie%20van%20toelichting.doc (daadwerkelijk in MS Office 2003 format; de vele dure VWS consultants moeten nu stoppen met het migratietraject naar Office 2007, want zij gaan voor de LCDK de beschikbare testcapaciteit in kaart brengen):
Bijdrage GGD’en en derden
Het betreft additionele middelen voor de GGD’en om uitvoering te geven aan hun taken (totaal € 27 miljoen), een vergoeding voor het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten om de beschikbare testcapaciteit in kaart te brengen (€ 4,4 miljoen).

Uit het onderstaande maken de redactie en ik op dat die 6,8 miljoen uitsluitend voor de apps is (verdeling onbekend):
Programma Realisatie Digitale Ondersteuning (COVID-19)
Voor de doorontwikkeling van onder andere de corona-app die GGD’en moet ondersteunen en de doorontwikkeling en beheer van de CoronaMelder worden aanvullende middelen beschikbaar gesteld (€ 6,8 miljoen).
17-11-2020, 17:36 door Anoniem
Zonde van het geld.. al sinds dag 1 is het hele concept en idee van de App onhaalbaar. Vervolgens kan je je ook niet eens testen zelfs als je een melding krijgt. Krijg je geen melding weet je niets, krijg je wel melding, weet je nog niets.
17-11-2020, 17:46 door Anoniem
Zozo die app heeft zijn nut bewezen begrijp ik?
17-11-2020, 19:55 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 17-11-2020, 20:24
Tijdens de persconferentie hoorde ik minister de Jonge zojuist zeggen dat je, vanaf 1 december, "al na 5 dagen" na een (als ik mij niet vergis zei hij "de laatste", dat zou ik zeer onverstandig vinden) risicovolle ontmoeting getest kunt worden nadat CoronaMelder je gewaarschuwd heeft. Als je dan negatief getest wordt, mag je uit quarantaine.

Echter, veel mensen hebben binnen 5 dagen, na te zijn besmet, al de eerste symptomen. Voor veel daadwerkelijk besmette personen dus een soort sigaar uit eigen doos.

Vanaf het moment dat je gewaarschuwd wordt door CoronaMelder moet je, volgens de minister, meteen in quarantaine. Naarmate de test-doorlooptijden bij de GGD verder teruglopen, moet je dus eerder en wat langer in quarantaine na een app-waarschuwing.

Geen woord tijdens de persconferentie over het aantal onterechte app-waarschuwingen, maar je hoeft in zo'n geval nog maar maximaal 5 dagen in quarantaine (was 10, maar daar vielen veel dagen aan het begin vanaf door de lange testdoorlooptijden bij de GGD).

Pas 5 dagen na een risicovol contact testen is m.i. te laat. Als mensen, na een app-waarschuwing, al 5 dagen in quarantaine gaan, en op dag 5 nog geen symptomen hebben, is het de vraag of zij zich nog laten testen. Ik vermoed dat velen van hen app-waarschuwingen sowieso negeren, vooral als (net als in andere landen waar ze zo'n app al langer hebben) steeds breder bekend wordt dat dit soort apps in meer dan 90% van de gevallen onterecht waarschuwen. Probleem: als je op dag 3 toch maar naar buiten gaat, kun je al besmettelijk zijn; op dag 4 is die kans veel groter.

Ik hoorde later minister de Jonge nog zeggen dat een PCR-test al werkt voordat je symptomen hebt. Waarom dan niet na 3 dagen testen, zodat positief getesten zo snel als mogelijk weten dat zij terecht thuis moeten blijven? En waarom zou je de eerste twee dagen na het eerste risicovolle contact (in het geval van meerdere) niet nog naar buiten mogen? De kans dat je dan al besmettelijk bent (als gevolg van een door CoronaMelder gemeld contact) is nauwelijks groter dan dat een gemiddelde Nederlander nu besmettelijk is.

Voor meer zekerheid zou er, bij een negatief testresultaat (3 dagen na contact) op dag 4 en evt. op dag 5 nogmaals getest kunnen worden. Mits je zeker weet dat de betrokkene die dagen in quarantaine blijft - tot de testuitslag van dag 5 ook negatief is.
17-11-2020, 21:20 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Uit het onderstaande maken de redactie en ik op dat die 6,8 miljoen uitsluitend voor de apps is (verdeling onbekend):
Programma Realisatie Digitale Ondersteuning (COVID-19)
Voor de doorontwikkeling van onder andere de corona-app die GGD’en moet ondersteunen en de doorontwikkeling en beheer van de CoronaMelder worden aanvullende middelen beschikbaar gesteld (€ 6,8 miljoen).
Dat gaat dan zeker over https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2020/05/19/digitale-ondersteuning-covid-19/Digitale+ondersteuning+bestrijding+COVID-19.pdf
17-11-2020, 21:51 door Anoniem
6,8 miljoen voor een app? Waarom wordt dit niet Europees geregeld? Gaat nu elke lidstaat hetzelfde wiel uitvinden???
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.