image

Sopra Steria schat schade door ransomware-aanval op 40 miljoen euro

donderdag 26 november 2020, 10:07 door Redactie, 4 reacties

De Franse ict-dienstverlener Sopra Steria die vorige maand door de Ryuk-ransomware werd getroffen schat de schade door de aanval op een bedrag van tussen de 40 en 50 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf in een verklaring bekendgemaakt.

Uit een onderzoek dat naar de aanval werd ingesteld bleek dat de systemen van Sopra Steria al een aantal dagen voor het uitrollen van de ransomware waren geïnfecteerd. Hoe de aanvallers toegang tot de systemen wisten te krijgen is onbekend. De ict-dienstverlener herhaalt dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat de aanvallers gegevens hebben buitgemaakt of dat de systemen van klanten van Sopra Steria zijn getroffen.

De ict-dienstverlener is al meer dan een maand bezig om systemen te herstellen. Op 26 oktober werd er gestart met een herstelplan, dat inmiddels bijna is afgerond. "Het herstel en het niet beschikbaar zijn van verschillende systemen sinds 21 oktober zal naar verwachting een negatieve impact van tussen de 40 miljoen en 50 miljoen euro op de brutowinstmarge hebben", zo laat de verklaring verder weten.

De verzekering van Sopra Steria dekt cyberrisico's tot een bedrag van maximaal 30 miljoen euro. De ict-dienstverlener verwacht dat de aanval geen gevolgen voor de verkoopactiviteiten van het vierde kwartaal zal hebben. Sopra Steria had vorig jaar een omzet van 4,4 miljard euro. Het bedrijf telt 46.000 medewerkers in 25 landen.

Reacties (4)
26-11-2020, 15:47 door Anoniem
Ransomware kan iedereen treffen, ik ben echt wel benieuwd of er echt niks is buitgemaakt, omdat dit toch wel het nieuwe business model van hackers aan het worden is. Dit bedrijf doet overigens ook grote projecten voor bijvoorbeeld de EU, als dit maar geen staartje krijgt.
26-11-2020, 16:17 door Anoniem
Je ziet hier meteen het probleem, als er 2 miljoen losgeld wordt geëist, dan is het al snel heel verleidelijk om te betalen. Op die manier houdt je dit soort criminaliteit in stand. Maar zeker als je geen verzekering hebt die dit dekt, dan is het betalen of failliet gaan.
27-11-2020, 18:00 door Anoniem
Iemand eigenlijk een idee hoe of ransomware de wereld uit te helpen valt?
Ben benieuwd naar de aangedragen oplossingen.

#sockpuppet
30-11-2020, 12:44 door walmare
Door Anoniem: Iemand eigenlijk een idee hoe of ransomware de wereld uit te helpen valt?
Ben benieuwd naar de aangedragen oplossingen.

#sockpuppet
Dat begint met welke ransomware?
[Malware is namelijk al een paar jaar afgerond 100% een "ramen"aangelegenheid. De link naar de leverancier mag je hier op security.nl niet noemen ander wordt je bericht niet geplaatst.]
Dan ligt het voor de hand iets anders te gebruiken. Er is bv niet 1 geval bekend van malware op een Linux desktop in de enterprise. Natuurlijk is het beschikbaar want iedereen kan het schrijven. Het probleem onder het meest gebruikte desktop OS is dat het om diverse redenen er zo makkelijk op kan komen, terwijl beheerders hopeloos met allerlei policies en segmentaties proberen de boel dicht te zetten (dweilen met de kraan open).
Dus als je niet afhankelijk bent van software die alleen native onder dit OS draait en dat is tegenwoordig niks meer, ben je spekkoper en per definitie onafhankelijk van walmare.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.