image

Belastingdienst ontving dit jaar al 150.000 phishingmeldingen

zondag 29 november 2020, 09:18 door Redactie, 5 reacties

De Belastingdienst heeft tot november van dit jaar al 150.000 meldingen van phishing ontvangen. Veel meer dan de 35.000 meldingen die in heel 2019 binnenkwamen. In 2017 ging het nog om 7700 phishingmeldingen, zo laat de fiscus tegenover het Parool weten.

De phishingaanvallen vinden plaats via e-mail, WhatsApp, sms en telefoon. Wie een frauduleus bericht ontvangt kan die doorsturen naar de Belastingdienst. Volgens Karl Lovink, hoofd van het Security Operations Center (SOC) van de fiscus in Apeldoorn, worden de phishingberichten steeds geraffineerder. "Cybercriminelen zijn tegenwoordig goed opgeleid en investeren vaak flink geld in dergelijke phishing-operaties."

De Belastingdienst waarschuwde afgelopen maand herhaaldelijk voor phishingmails die claimen dat de ontvanger nog een openstaande schuld heeft en het bedrag via iDeal kan betalen, anders wordt er beslag gelegd. Vierhonderd Nederlanders trapten in het phishingbericht en betaalden 46 euro de man. Het ging in totaal om een bedrag van ruim 18.000, merkt Lovink op. Hij stelt dat er bewust voor een laag bedrag is gekozen. "Criminelen wisten dat ze bij betalingsproviders tot maximaal 50 euro anoniem in bitcoins kunnen omzetten."

Reacties (5)
29-11-2020, 09:50 door Anoniem
NextDNS.io heeft hier een hele mooie optie voor die je op hun site kan aanzetten

genaamd :
Threat Intelligence Feeds
Blokkeer domeinen waarvan bekend is dat ze malware verspreiden, phishing-aanvallen veroorzaken en command-and-control-servers hosten met behulp van een mix van de meest gerenommeerde feeds met informatie over aanvallen — allemaal bijgewerkt in realtime.

Beschermt tegen COVID-19-phishing.


wat ze hiervoor gebruiken is https://github.com/nextdns/metadata/blob/master/security/threat-intelligence-feeds.json

kan jej eventueel zelf de lijsten uitplukken

en NextDNS heeft ook google safe browsing feature, zou ook handig kunnen zijn

Google Safe Browsing
Blokkeer malware en phishing-domeinen met Google Safe Browsing — een technologie die miljarden URL's per dag onderzoekt op zoek naar onveilige websites. In tegenstelling tot de versie die in sommige browsers is geïntegreerd, koppelt dit je openbare IP-adres niet aan de bedreigingen en staat dit het omzeilen van de blokkering niet toe.
29-11-2020, 11:16 door Anoniem
Ik krijg elk jaar phishing post van de blauwe enveloppen brigade. Elk jaar willen ze weten wat ik verdiend heb. En ze gaan dreigen als je dat niet wilt vertellen. Bij wie kan ik daarover klagen?
29-11-2020, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik krijg elk jaar phishing post van de blauwe enveloppen brigade. Elk jaar willen ze weten wat ik verdiend heb. En ze gaan dreigen als je dat niet wilt vertellen. Bij wie kan ik daarover klagen?
Hoe stel je je voor dat een instantie waar je je kan beklagen over het feit dat je belasting moet betalen wordt gefinancierd? Met belastinggeld kan je geen goed idee vinden, lijkt me.
29-11-2020, 22:32 door Anoniem
De Belastingdienst heeft tot november van dit jaar al 150.000 meldingen van phishing ontvangen.

Bizar dat de Belastingdienst hierover niets communiceert (preventie) naar de burger toe.

(althans, ik heb dit niet gezien)
29-11-2020, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem: Ik krijg elk jaar phishing post van de blauwe enveloppen brigade. Elk jaar willen ze weten wat ik verdiend heb. En ze gaan dreigen als je dat niet wilt vertellen. Bij wie kan ik daarover klagen?
Doe je phishingpost in je schoen. Misschien betaalt Sinterklaas die aanslagen wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.