Uit onderzoek blijkt dat het delen van accounts binnen relaties veel voorkomt, maar dit brengt ook allerlei risico's met zich mee, bijvoorbeeld wanneer partners uit elkaar gaan. Ook werkt tweefactorauthenticatie niet optimaal bij gedeelde accounts en is men voor de beveiliging van het account niet alleen afhankelijk van de eigen cyberhygiëne, maar ook hoe de partner hiermee omgaat.
Het is daarom verstandig om accounts niet met een partner te delen, zegt beveiligingsexpert David Emm van antivirusbedrijf Kaspersky tegenover Wired. In 2018 deden onderzoekers van de Carnegie Mellon University onderzoek naar het delen van accounts binnen relaties (pdf). Van de 195 deelnemers aan het onderzoek bleek bijna 85 procent tenminste één account te delen. Gemiddeld werden er vier accounts gedeeld, maar één deelnemer gaf aan 39 accounts met zijn partner te delen.
De deelnemers aan het onderzoek gaven aan de accounts vanwege het gemak of besparingen met elkaar te delen. "Het is ook een blijk van vertrouwen dat je iets geheims met de ander deelt", zegt onderzoeker Jason Hong. Hoewel het delen van accounts veel voorkomt zijn de meeste techdiensten ontwikkeld met het idee dat één account door één persoon wordt gebruikt. "Er is deze mindset dat één account gelijkstaat aan één persoon", merkt Hong op.
Bij sommige diensten zoals Netflix kunnen onder één account meerdere subprofielen worden aangemaakt. Een probleem met de aanname dat één account maar één gebruiker heeft is dat bijvoorbeeld tweefactorauthenticatie (2FA) niet optimaal werkt. Wanneer een gebruiker wil inloggen en de 2FA-code wordt via sms verstuurd, zal die naar één telefoonnummer gaan. Volgens Hong kiezen sommige relaties er bewust voor om 2FA vanwege de gemaksfactor niet te gebruiken.
Het grootste probleem met gedeelde accounts is wanneer partners uit elkaar gaan. "Als je fysiek van iemand gaat scheiden moet je ook naar de digitale scheiding kijken", zegt Emm, die mensen adviseert om hun accounts niet te delen. Hij krijgt bijval van Raj Samani van antivirusbedrijf McAfee. Hij geeft aan geen accounts met zijn vrouw te delen. Het probleem speelt echter niet alleen bij relaties. Ook op de werkvloer worden geregeld wachtwoorden gedeeld, iets wat door het thuiswerken van de afgelopen maanden alleen maar erger is geworden, merkt Samani op.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.