Minister De Jonge van Volksgezondheid wil de wet die het gebruik van de CoronaMelder-app mogelijk maakt met drie maanden verlengen. Oorspronkelijk zou de wet op 10 januari volgend jaar komen te vervallen, wat zou inhouden dat het gebruik van CoronaMelder op die datum moet worden gestopt.
"Op dit moment is het aantal besmettingen echter nog steeds hoog waardoor de inzet van CoronaMelder nog nodig is. CoronaMelder kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan het sneller doorbreken van ketens van besmettingen en daarmee het beperken van verdere verspreiding van het virus", aldus de minister in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.
Hij wil daarom de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19, waarin de wettelijke grondslag staat voor het gebruik van CoronaMelder, verlengen. Dit kan steeds met periodes van maximaal drie maanden worden gedaan. De Jonge heeft daarom een ontwerpbesluit ingediend om de wetgeving met drie maanden te verlengen tot 21 april 2021.
CoronaMelder is inmiddels meer dan 4,1 miljoen keer geïnstalleerd. Op 16 november hadden 36.500 gebruikers via de app aangegeven dat ze met corona besmet waren. Verder hadden tot deze datum ruim 21.000 mensen naar aanleiding van een melding uit CoronaMelder zich gemeld voor een test. Vanaf vandaag is het voor iedereen die via de corona-app een melding krijgt dat hij in contact is geweest met een besmet persoon mogelijk om zich te laten testen, ook zonder klachten.
Gisteren werd CoronaMelder aangesloten op de Europese federated gateway-server, zodat de app met andere Europese corona-apps kan samenwerken. Gebruikers van CoronaMelder kunnen zo ook worden gewaarschuwd wanneer ze in het buitenland met een besmet persoon contact hebben gehad en deze persoon het via zijn corona-app meldt. CoronaMelder werkt nu met de corona-apps van Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken.
"De gegevens die verstuurd worden naar de gemeenschappelijke server worden, net als bij CoronaMelder, maximaal 14 dagen bewaard. Er worden geen andere gegevens dan de codes uit de apps verstuurd naar of opgeslagen op de server", zo laten de ontwikkelaars van CoronaMelder weten.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.