image

AP doet geen onderzoek naar afname vingerafdrukken bijstandsontvangers

vrijdag 4 december 2020, 09:24 door Redactie, 25 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-12-2020, 17:34

De Autoriteit Persoonsgegevens doet geen onderzoek naar de afname van vingerafdrukken van bijstandsontvangers door de gemeente Nissewaard. De privacytoezichthouder geeft aan onvoldoende mankracht voor een onderzoek te hebben. Daarnaast is de overtreding beëindigd.

In 2018 werd bekend dat de gemeente Nissewaard vier jaar lang illegaal de vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden heeft verzameld. Dit gebeurde via een leerwerkbedrijf. Bij het leerwerkbedrijf werden uitkeringsgerechtigden via de gemeente aan het werk gezet in ruil voor bijstand. De vingerafdrukken werden gebruikt als aanwezigheidsregistratie. Weigeraars werden onder druk gezet en dreigden een strafkorting te krijgen, zo meldde RTV Rijnmond eerder. Uit onderzoek blijkt dat er geen sancties aan weigeraars zijn opgelegd.

Eind 2018 liet staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken weten dat het afnemen van de vingerafdrukken van bijstandsontvangers onwenselijk en in strijd met de privacywetgeving is. "Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft", aldus Van Ark destijds.

Het gebruik van de vingerafdrukscan was in 2014 door de gemeente gemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens, de voorloper van de huidige Autoriteit Persoonsgegevens. Het CBP zag geen aanleiding om in te grijpen, aldus de gemeente. Na een klacht over het systeem werd het uitgeschakeld en vervangen.

Een inwoner van de gemeente had ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht over het systeem ingediend. Vorig jaar juni liet de toezichthouder weten dat het geen noodzaak meer zag tot het nemen van verdere stappen en het dossier toen sloot. Daarop besloot vakbond FNV alsnog een klacht in te dienen, maar ook daar zal de AP niets mee doen.

"De geschatte menskracht om onderzoek te doen naar de mogelijke overtreding, staat niet in verhouding tot de mogelijke overtreding”, aldus de toezichthouder tegenover de gemeente. De overtreding werd zonder tussenkomst van de Autoriteit Persoonsgegevens beëindigd door de gemeente.

"Daarnaast weegt de AP mee dat met het overgaan op presentielijsten voor de aan- en afwezigheidsregistratie, de impact van de verwerking voor de uitkeringsgerechtigden zeer waarschijnlijk is beëindigd. Door dit alles acht de AP het niet doeltreffend en doelmatig om nader onderzoek te doen", zo stelt de gemeente Nissewaard in een reactie.

"Ik snap niet waarom de AP geen onderzoek doet", zegt FNV-bestuurder Felix Alejandro Perez tegenover RTV Rijnmond. "Toen wij de zaak in augustus 2019 aankaartten, werd gezegd dat dat direct zou gebeuren. Nu, achttien maanden later, moeten we via via horen dat er geen onderzoek komt. Merkwaardig." De vakbond overweegt beroep tegen het besluit van de AP aan te tekenen.

Reacties (25)
04-12-2020, 09:43 door Anoniem
Zo zie je maar weer... Elke keer weer is de overheid de vijand...
04-12-2020, 09:52 door Anoniem
De privacytoezichthouder geeft aan onvoldoende mankracht voor een onderzoek te hebben

Een wassen neus,papieren tijger...what ever.

Gr.Q.
04-12-2020, 10:01 door Anoniem
Ja zoiets hoort bestraft te worden? De overheid overtreedt teveel de wet zonder gevolgen?
04-12-2020, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zie je maar weer... Elke keer weer is de overheid de vijand...
Maar ze willen wel geld van diezelfde overheid.
04-12-2020, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo zie je maar weer... Elke keer weer is de overheid de vijand...
Maar ze willen wel geld van diezelfde overheid.

Is dat onredelijk, te vragen dat de overheid je als mens behandeld en benaderd? We hebben een sociaal stelsel met elkaar opgezet, omdat we vinden dat ook mensen die even niet op eigen benen kunnen staan mogen meedoen. Dat betekent niet dat je, zodra je in die hoek terecht komt, enige en alle vernederingen maar te verdragen hebt. Je blijft een mens, met bijvoorbeeld een recht op privacy.
04-12-2020, 12:49 door Anoniem
Het punt is, dat de regering het AP schijnbaar als een lastig iets ziet. Het bestaat, omdat het moet, maar het mag niets kosten en geen noemenswaardige omvang hebben. Misschien moet de EU een verplichting opleggen, waardoor ze verplicht zijn een fatsoenlijk AP op te tuigen.
04-12-2020, 12:59 door Anoniem
We vergeten voor het gemak maar even dat er mensen rond lopen met meerdere ID bewijzen die meerdere gemeentes aflopen om een uitkering aan te vragen.
Die meerdere huurwoningen hebben waarvan de rest onderverhuurt wordt.
Als Nederlander is die kans bijna uitgesloten omdat ze al alles van je weten.
Maar dat geldt niet voor iedereen die hier jaarlijks binnen komen wandelen.
Ik heb wel berichten gelezen dat sommige met meer dan 20 ID bewijzen rond lopen, en dan is het wel erg makkelijk geworden om 10000den euro's op te halen aan een uitkering.
En alleen Nederlanders hiervan uitsluiten zou direct als racistisch worden beschouwd.
Ik ben het met iedereen eens dat het niet echt vriendelijk is.
Maar bedenk dan maar iets om fraude te voorkomen.
Je kan niet iemand op ze blauwe ogen geloven meer.
04-12-2020, 13:29 door Anoniem
Hoe groot is eigenlijk het probleem van illegale onderverhuur in de huursector.
Ik zie woningbouwcorporaties er niet echt onderzoek naar doen.

De "logeer sites" worden ook vaak niet echt zo onder de loep genomen, toch?
Bang voor een pitbull achter de deur?

Vluchtenden voor de belastingdienst ondergedoken bij of naast de familie?
Vroeger hoefde je alleen maar aan de andere kant van de rivier in een andere jurisdictie te gaan wonen.

Wonende op de grens van Utrecht en Holland had je het wat dat betreft gemakkelijk.
Je was compleet van de radar verdwenen. Identiteitsfraude hoefde toen nog niet.
Schout en schepenen hadden het nakijken.
De meeste mensen hadden niet eens een achternaam, maar een stel roepnamen.

Vluchten kan niet meer, maar alleen als men naar je op zoek is. Rare tijden, nu.

#sockpuppet
04-12-2020, 13:53 door Anoniem
Ik ben zelf door de overheid gedwongen geweest om te werken omdat ik dankzij de kredietcrisis mijn baan verloor en in de bijstand terecht kwam. Maar er is aan ons geen cent loon uitbetaald over de drie maanden dat we productiewerk moesten doen en ook mocht de plaats waar je moest werken niet worden genoemd in je CV voor een nieuwe baan, want dat gold opeens niet.

En dit is echt niet de eerste keer dat ik dwangarbeid moest verrichten in dit land. Maar aangezien je in dit land nog minder dan een nummer wordt behandeld en je geen geld hebt voor een beetje-advocaat, is de kans om je recht te halen sowieso nihil.
04-12-2020, 14:07 door Anoniem
Door Anoniem: We vergeten voor het gemak maar even dat er mensen rond lopen met meerdere ID bewijzen die meerdere gemeentes aflopen om een uitkering aan te vragen. (ETC(

Zo zie je maar weer hoe een beperkt artikel totaal verkeerd begrepen kan worden en totaal uit de context gerukt wordt.
Het ging in dat geval helemaal niet om het detecteren van dit soort zaken, het was gewoon een leerwerkbedrijf wat
voor de aanwezigheidsregistratie een systeem met vingerafdruk scanner gebruilkte. Net zoals dat soort systemen wel
gebruikt wordt voor toegangscontrole, of zelfs om je telefoon te unlocken.
Men had die mensen ook een pasje kunnen geven maar dat was wellicht weer meer fraudegevoelig geweest.
(iemand anders sturen om te werken en zelf je geld verdienen op straat)

Kenmerkend voor dit soort systemen (net als bijvoorbeeld bij een DNA profiel) is dat ze kenmerken van de vingerafdruk
opslaan waarmee een toekomstige scan geidentificeerd kan worden. Dat betekent nog helemaal niet dat je uit de
totale lijst van scans dan bijvoorbeeld "dubbelen" zou kunnen halen, en al helemaal niet dat je vervolgens met die
verzamelde gegevens ergens anders rare dingen kunt uithalen (zoals toegang krijgen ergens of andere ID fraude plegen)

Kortom, allemaal opgeklopt en ik snap AP best dat ze hier niet verder mee gaan.
04-12-2020, 14:19 door Anoniem
Vandaag, 13:29 door Anoniem

En vroeger kreeg ik (als 15 jarige) geld bij de rabo bank voor mijn buurvrouw met een bloknoot velletje van haar waarop stond dat ik, de buurjongen van.... 100 gulden mocht ophalen voor mevrouw Jansen met het trouwboekje van mijn ouders als ID bewijs.
Dat werkt ook al een tijdje niet meer. Rare tijden leven we in.
04-12-2020, 14:42 door karma4
De volgende actie zal zijn een ontketende fraudejacht wegens het misbruik doordat niet de juiste persoon het geld heeeft gekregen .... uhhh wacht eens. Er lijkt een herhalend patroon te zijn dat privacy recht op fraude zou zijn .
04-12-2020, 14:43 door karma4
Door Anoniem: ...En dit is echt niet de eerste keer dat ik dwangarbeid moest verrichten in dit land. Maar aangezien je in dit land nog minder dan een nummer wordt behandeld en je geen geld hebt voor een beetje-advocaat, is de kans om je recht te halen sowieso nihil.
Dat is geen overtreding van je privacy, althans volgens het AP.
04-12-2020, 15:16 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben zelf door de overheid gedwongen geweest om te werken omdat ik dankzij de kredietcrisis mijn baan verloor en in de bijstand terecht kwam. Maar er is aan ons geen cent loon uitbetaald over de drie maanden dat we productiewerk moesten doen en ook mocht de plaats waar je moest werken niet worden genoemd in je CV voor een nieuwe baan, want dat gold opeens niet.

En dit is echt niet de eerste keer dat ik dwangarbeid moest verrichten in dit land. Maar aangezien je in dit land nog minder dan een nummer wordt behandeld en je geen geld hebt voor een beetje-advocaat, is de kans om je recht te halen sowieso nihil.

Ik hoor graag ook de andere kant van het verhaal. Ik weet dat b.v. in Rotterdam verwacht wordt dat je 20 uur ergens werkt als je een uitkering ontvangt. Dat kan b.v. zelfs als hulpje op een begraafplaats zijn om de zaak netjes te houden. Dus niet alleen hand ophouden. Verstaat u dat onder dwangarbeid? Zonder meer context is dit vooral een eenzijdig "overheid: bad!" bericht.
04-12-2020, 15:32 door Briolet
Door Anoniem: Zo zie je maar weer hoe een beperkt artikel totaal verkeerd begrepen kan worden en totaal uit de context gerukt wordt.
Het ging in dat geval helemaal niet om het detecteren van dit soort zaken, het was gewoon een leerwerkbedrijf wat
voor de aanwezigheidsregistratie een systeem met vingerafdruk scanner gebruilkte.

Dank voor de toelichting. Doordat er in het artikel steeds 'bijstandsontvangers' genoemd wordt, ga je er vanuit dat dit een essentieel onderdeel is. Een goed artikel schrijven is gewoon een kunst. De titel had gewoon moeten zijn "AP doet geen onderzoek naar afname vingerafdrukken medewerkers leerwerkbedrijf"

Ik vond het al een vreemd verhaal omdat de vingerafdrukken al in het paspoort opgenomen zijn. En dan wordt het logisch dat een gemeente ook een vingerafdruk neemt, ter controle van de identiteit. Want waarom staan er anders vingerafdrukken in het paspoort als het niet is om een identiteit vast te stellen.
04-12-2020, 16:49 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Zo zie je maar weer hoe een beperkt artikel totaal verkeerd begrepen kan worden en totaal uit de context gerukt wordt.
Het ging in dat geval helemaal niet om het detecteren van dit soort zaken, het was gewoon een leerwerkbedrijf wat
voor de aanwezigheidsregistratie een systeem met vingerafdruk scanner gebruilkte.

Dank voor de toelichting. Doordat er in het artikel steeds 'bijstandsontvangers' genoemd wordt, ga je er vanuit dat dit een essentieel onderdeel is.
Ja sommige mensen (ook hierboven) proberen daar een soort sfeertje aan te hangen.
Verschillende gemeentes hebben dit soort projecten (of hebben die gehad) waarbij bijstandsontvangers worden begeleid
naar werk. Omdat dit vaak "verplicht" is halen sommigen er "dwangarbeid" bij maar het is echt bedoeld om de mensen
te helpen. Meestal snappen ze dat aan het begin niet en draait dat later nog wel bij, maar je hebt uiteraard ook de
misbaksels die dit nooit gaan snappen. En altijd maar blijven schoppen en slaan (met het handje uiteraard wel
opgehouden om het geld "waar ze recht op hebben" te ontvangen)

In een dergelijk bedrijf is het uiteraard nodig om bij te houden of iedereen wel of niet komt, en kennelijk is daar dat
systeem voor gebruikt. Niet zo raar, als je met pasjes gaat werken dan heb je altijd weer die saboteurs die dat dan
"vergeten" of die het aan hun broer geven om die te laten werken terwijl ze zelf wat anders doen.
Dus ik snap wel dat men dit bedacht heeft.
04-12-2020, 18:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik ben zelf door de overheid gedwongen geweest om te werken omdat ik dankzij de kredietcrisis mijn baan verloor en in de bijstand terecht kwam. Maar er is aan ons geen cent loon uitbetaald over de drie maanden dat we productiewerk moesten doen en ook mocht de plaats waar je moest werken niet worden genoemd in je CV voor een nieuwe baan, want dat gold opeens niet.

En dit is echt niet de eerste keer dat ik dwangarbeid moest verrichten in dit land. Maar aangezien je in dit land nog minder dan een nummer wordt behandeld en je geen geld hebt voor een beetje-advocaat, is de kans om je recht te halen sowieso nihil.

Ik hoor graag ook de andere kant van het verhaal. Ik weet dat b.v. in Rotterdam verwacht wordt dat je 20 uur ergens werkt als je een uitkering ontvangt. Dat kan b.v. zelfs als hulpje op een begraafplaats zijn om de zaak netjes te houden. Dus niet alleen hand ophouden. Verstaat u dat onder dwangarbeid? Zonder meer context is dit vooral een eenzijdig "overheid: bad!" bericht.

Wat maakt de andere kant uit? Dat neemt het verhaal waar je op reageert niet weg. Hoe mensen soms (systematisch) worden behandeld is treurniswekkend. Opgedreven als vee en extreem kwetsbaar omdat je bijna per definitie geen geld hebt en iedere dreigement op korting of uitsluiting daarmee een dreigement jegens iemand's bestaan is. Je hebt geen onderhandelingspositie, slikken of stikken.
04-12-2020, 19:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo zie je maar weer... Elke keer weer is de overheid de vijand...
Maar ze willen wel geld van diezelfde overheid.

Is dat onredelijk, te vragen dat de overheid je als mens behandeld en benaderd? We hebben een sociaal stelsel met elkaar opgezet, omdat we vinden dat ook mensen die even niet op eigen benen kunnen staan mogen meedoen. Dat betekent niet dat je, zodra je in die hoek terecht komt, enige en alle vernederingen maar te verdragen hebt. Je blijft een mens, met bijvoorbeeld een recht op privacy.

Precies.
Daarom niet meer overwegend zoals de 3 voorgaande verkiezingen der leden van de staten generaal van de tweede kamer het vakje van de VVD rood kleuren!
Die zijn de culprit van deze onsociale shit.

En nu niet gaan zeuren over kwartjes van Kok en meer van die parlementair prehistorische toestanden. De afgelopen 12 jaar VVD zijn de hoofdoorzaak van deze streek net als de meer dan schandalige kindertoeslag affaire.
04-12-2020, 20:51 door Anoniem
De bijstand kun je beter afschaffen.

Het was al onmenselijk streng,en zins de participatiewet 2015
nog veel meer.

Het is ook een oneerlijk systeem,omdat er velen
mensen zijn die tot hun aow bijstand ontvangen,zonder
te hoeven solliciteren,uitzendwerk doen,vrijwilligerswerk,
ja je zou denken hoe kan dat nou,wel ik heb deze mensen gekend,
ze waren fitter dan mij,en mankeerde niets,maar ze staan op
lijsten van oude bijstandregels,zodat ze niet meer gecontroleerd hoeven te worden
maar de mensen die bijstand krijgen zins de participatiewet 2015
hebben het een stuk zwaarder en word hun leven zuur gemaakt met heel veel stress.

Straffen,boetes opleggen,stress-periode,eeuwige strijd
met de bijstands-ambtenaar,wie gelijk heeft en wie niet.
Je kunt mensen niet DWINGEN om werk te doen waar ze ongelukkig
van worden.

Basisinkomen voor iedereen.

Laurens
04-12-2020, 22:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Wat maakt de andere kant uit? Dat neemt het verhaal waar je op reageert niet weg. Hoe mensen soms (systematisch) worden behandeld is treurniswekkend. Opgedreven als vee en extreem kwetsbaar omdat je bijna per definitie geen geld hebt en iedere dreigement op korting of uitsluiting daarmee een dreigement jegens iemand's bestaan is. Je hebt geen onderhandelingspositie, slikken of stikken.
Ik vind het altijd een beetje treurig als mensen hun supergelukkige positie in een land als Nederland (verreweg de meeste andere landen HEBBEN helemaal niet zo'n systeem of iets wat er ook maar in de buurt komt) gaan omzetten in een slachtoffer positie waarin ze zich onrecht aangedaan voelen als ze het geld niet zomaar in hun handje gedrukt krijgen maar er iets tegenover moet staan.
Je komt pas in dit soort trajecten terecht als je:
1. fysiek en mentaal wel in staat bent om enige vorm van nuttige arbeid te verrichten
2. jarenlang hebt getoond dat het je zelf niet lukt om werk te vinden en te houden
Je wordt daarbij dan geholpen. En dan is het "geen onderhandelingspositie, slikken of stikken". BAH!
05-12-2020, 00:11 door Anoniem
Lekker vervolg van de aankondiging van Sander Dekker om even geen groen licht te geven voor uitbreiding van personeel bij het AP!!!
Zo ondermijnt hij andermaal onderzoeken door Zelfstandige Bestuursorganen.
Dat deed die man ook al toen hij zich in de gemeente politiek mengde.
Hij beriep zich toen op een bepaalde autoriteit / ervaring als lid van college B&W inzake een lopende fractie voorzitterschap verkiezing bij een politiek concurrerende lijst.....

Nu stelt Sander Dekker met z'n eerdere beslissing om geen personeel-uitbreiding bij de AP te steunen, en die te verdagen naar NA de 2e kamer verkiezingen op Maart 2021, dus een potentieel belangrijk onderzoek kalt.
Sinds wanneer is privacy en overtreding van integriteit een geld kwestie of menskracht????
"De geschatte menskracht om onderzoek te doen naar de mogelijke overtreding, staat niet in verhouding tot de mogelijke overtreding”, aldus de toezichthouder tegenover de gemeente. De overtreding werd zonder tussenkomst van de Autoriteit Persoonsgegevens beëindigd door de gemeente.
De AP is er JUIST om de belangen van individuen te onderzoeken, niet om de belangen van overheden verder te laten prevaleren.
Daarvoor is het juist een primair als ZBO met een onderzoekende en regulerende ONAFHANKELIKE en niet taak-uitvoerende bestuurlijke organisatie opgericht.
Wat een afschuwelijke omdraaiing van verantwoordelijkheden en prioriteiten door de AP.

@Annoniem, 12:59 uur:
We vergeten voor het gemak maar even dat er mensen rond lopen met meerdere ID bewijzen die meerdere gemeentes aflopen om een uitkering aan te vragen.
Ik wil dat juist liever niet vergeten. Goed om dat punt aan de orde te stellen.

Ik heb wel berichten gelezen dat sommige met meer dan 20 ID bewijzen rond lopen, en dan is het wel erg makkelijk geworden om 10000den euro's op te halen aan een uitkering.
Speelden dergelijke concrete klaplopers gevallen ook bij Gemeente Nissewaard rond 2014???
Ik vraag dit niet om dergelijk gedrag en handelen te downplayen.
Sterker, zo'n casus die u aanhaalt kan in principe natuurlijk vaker plaats vinden / hebben gevonden.
Als er een redelijk vermoeden is bij ambtenaren die uit hoofde van uitvoering van hun taken aanlopen tegen merkwaardig gebruik van meerdere verschillende ID bewijzen voor door 1 en dezelfde persoon dan worden die ambtenaren wel geacht dit te melden bij de afdeling burgerzaken / de burgemeester.
Het zou denk ik als een extra probleem voor algehele goede verlening van diensten door gemeenten en douanes aan burgers kunnen worden gezien.
De balans tussen voorkomen van fraude en niet inbreken op iemand anders z'n persoonlijke onschendbaarheid lijkt me door dergelijke kwesties denk ik voldoende grond voor juist wel extra onderzoek door de AP.
Al zouden die zich op ander terrein moeten toespitsen dan de uitkering aanvragen door die betreffende vermoedelijk met ID bewijs frauderende personen.
Er zitten namelijk veel essentiëlere vragen aan vast.
Ondermeer,
1) kan een gemeente iemands identiteit voldoende vaststellen als iemand zich rücksichtlos van allerlei verschillende ID bewijzen kan bedienen? In hoeverre bemoeilijkt dat fraude detectie kans bij aanvraag van uitkeringen?
2) Wiens privacy van de ID bewijzen waren bij het vaststellen van gebruik van al die verschillende ID bewijzen authentiek, welke zijn gefingeerd / gestolen of anderszins frauduleus ingezet?
3) Moet een gemeente niet ook met de Marechaussee / speciale recherche optrekken en nader onderzoek doen inzake de frauduleuze gevallen van gebruik van ID bewijzen?
In uw voorbeeld zou dit tot kunnen oplopen tot 19 fraude gevallen, met mogelijk verknippen / stelen van gegevens van x-maal onderliggende ID bewijzen.
Het lijkt me namelijk niet dat een uitkering afdeling van een gemeente bestuurlijk zelf gemachtigd is tot nader onderzoek van ID bewijs fraude.
Volgens mij ontbreekt daartoe bevoegdheden op preventief doeleinde en algemene opsporing oogmerk.
Dus hoe waarborgt de AP daarbij dat waar iemands ID bewijs frauduleus door een derde wordt gebruikt de privacy-inbreuk door de fraudeur jegens de toehoorder toetst en vaststelt??

Door dit alles acht de AP het niet doeltreffend en doelmatig om nader onderzoek te doen"
Dat heeft meer de reuk van uitgeoefende druk of gebrek aan ruggesteun voor degene die binnen de AP hiervoor aan de boek moet. Het gaat immers in meerdere opzichten juist om bredere algemeen en zwaarwegend maatschappelijke belangen.

Eind 2018 liet staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken weten dat het afnemen van de vingerafdrukken van bijstandsontvangers onwenselijk en in strijd met de privacywetgeving is. "Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft", aldus Van Ark destijds.

Bij de aanvraag van een uitkering moest er een vingerafdruk worden afgestaan. Weigeraars werden onder druk gezet en dreigden een strafkorting te krijgen. "Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft", schrijft Van Ark.
Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft.
In Nederland is de AVG nader uitgewerkt in de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG). In artikel 29 UAVG is geregeld dat dit verwerkingsverbod niet van toepassing is indien de verwerking noodzakelijk is voor authenticatie of beveiligingsdoeleinden. Deze bepaling geldt ook in de verhouding tussen gemeente en bijstandsgerech- tigde, waarbij toestemming niet aan de orde is. De regeling in de AVG en UAVG verzet zich dus tegen het gebruik van vingerafdrukken van een bijstandsgerechtigde voor andere doelen dan authenticatie en beveiligings- doeleinden, zoals een aanwezigheidscontrole in het kader van de bijstands- verplichtingen.
Dat was destijds dan een vingerwijzing/reminder door staatssecretaris van Ark over de geldende beperkingen aan adres van de betreffende gemeente.

Zijn er meer gemeenten die biometrische gegevens verzamelen van bijstandsgerechtigden?
Antwoord 3
Het Ministerie van SZW beschikt, behoudens de situatie bij werkleerbedrijf Voorne-Putten Werkt, niet over de informatie of, en zo ja in welke mate, het voorkomt dat gemeenten biometrische gegevens verzamelen van bijstandsge- rechtigden.
Afgaande op de inbreng van Annoniem, 12:59 uur zou de huidige staatssecretaris of haar collega's van kabinet Rutte III inmiddels op de hoogte moeten zijn van meer gevallen met frauduleus ID bewijs gebruik.
Bijkomend rijst voor al die onderhavige gevallen natuurlijk ook of de authentieke toehoorders van de betreffende ID bewijzen in hun privacy zijn benadeeld door de fraudeurs.
Dat nagaan lijkt me nog niet zondermeer het gedrag van een knevelende overheid, waar Grapperhaus inzake de AVG en toen aanstaande (nu huidige generatie paspoorten) voor waarschuwde te willen vermijden.
Daarvoor was volgens Ferd Grapperhaus een actief en zelfstandig - zonder redelijk vermoeden van fraude of ernstig strafbare handelingen - rechercheren door ambtenaren met opsporing bevoegdheden.
05-12-2020, 00:35 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Zo zie je maar weer hoe een beperkt artikel totaal verkeerd begrepen kan worden en totaal uit de context gerukt wordt.
Het ging in dat geval helemaal niet om het detecteren van dit soort zaken, het was gewoon een leerwerkbedrijf wat
voor de aanwezigheidsregistratie een systeem met vingerafdruk scanner gebruilkte.

Dank voor de toelichting. Doordat er in het artikel steeds 'bijstandsontvangers' genoemd wordt, ga je er vanuit dat dit een essentieel onderdeel is. Een goed artikel schrijven is gewoon een kunst. De titel had gewoon moeten zijn "AP doet geen onderzoek naar afname vingerafdrukken medewerkers leerwerkbedrijf"

Ik vond het al een vreemd verhaal omdat de vingerafdrukken al in het paspoort opgenomen zijn. En dan wordt het logisch dat een gemeente ook een vingerafdruk neemt, ter controle van de identiteit. Want waarom staan er anders vingerafdrukken in het paspoort als het niet is om een identiteit vast te stellen.

Tja, die vingerafdrukken zijn er in beginsel ook helemaal geen onderdeel van de nieuwe generaties paspoorten geworden omdat dat voor ministeries Binnenlandse Zaken en Justitie een noodzakelijk element van paspoorten werd geacht.
Minister Werd Grapperhaus zei er bij behandeling in de 2e kamer van introductie van beoogde paspoorten en rijbewijzen dat dat enkel eventueel een nuttig hulpmiddel was in landen in Oostelijk Europa en Kaukasus, of van daarbuiten.
Toch kwamen de vingerafdrukken er wel.
Waar komt dat idee dan toch vandaan?
De vingerafdrukken was primair een vurige wens van Franske Timmermans die daar een enorm punt van probeerde te maken met een tegenstrijdige logica.
Hij stelde namelijk tijdens een in Brussel vrijwel overbodig belegde persconferentie over het nut van de nieuwe paspoorten dat het zou helpen om vluchtelingen sneller uit kampen in Griekenland naar hier te kunnen krijgen en het doorreizen "soepeler" te kunnen laten verlopen, voor die gevallen dat niet alle documenten op een rij konden worden gesteld.
Alles goed en wel uit humanitair oogpunt natuurlijk, voor zover de registratie in diverse vluchtelingen kampen zou deugen en daadwerkelijk ook alle immigranten uitsluitend via die registraties door Schengen landen reizen.
De werkelijkheid was toen al dat velen met een flinke boog om die registratie punten heen liepen.
Zo bleek ondermeer uit reportages door Nieuwsuur.
In een persconferentie zei de infame Juncker - de baas van Franske Timmermans - hakkelend en wel dat hij Timmermans' streven toch wel enorm lovenswaardig vond omdat het zo'n belangrijke component van het EU regionaal nabuurschap programma kon gaan worden.
Dat doet echter niets af dat het hele idee van Franske Timmermans natuurlijk primair een aanzienlijke degeneratie van uitgifte en controle van authentieke ID bewijzen in Schengen gebied.
Iets dat Franske Timmermans zelf ook expliciet aangaf niet te kunnen uitsluiten maar hij gaf aan wel louter uit te willen gaan van de goede wil en afloop van die vingerafdrukken.
Maar mocht het niet voldoende blijken na evaluatie, dan moest er misschien maar met bundels van rfid op de mensenhuid en paspoort worden gewerkt, maar dat kon pas volgens Franske Timmermans op z'n vroegst rond 2022 worden besloten.
(Dat jaar 2022 in relatie tot chips kwam toen merkwaardig specifiek over, zo reageerden aanwezige proestende Engelse journalisten.
Anno 2020 weten we na nieuwsberichten dat "ze" naar verluidt het liefst in 2022 met draadloze paspoorten op vliegvelden zouden gaan werken om besmetting risico's te vermijden. Nu kan je wel een vermoeden hebben hoe dit alles apart genoeg in elkaar geschoven kan worden.Eerst een bevestigde en realistische kans op ondermijning van het paspoort systeem optuigen, daarvoor alvast een "verbetering" in het vooruitzicht stellen.)

Na de Nieuwsuur-uitzending doken trouwens bij gemeente Lelystad een heel aantal opmerkelijke gevallen op waar nou door journalisten bij Timmermans' persconferentie juist voor werd gewaarschuwd.
Mensen die net te losjes met het gebruik van ID bewijzen om gingen en er bij 1 enkel bezoek aan een balie van het stadhuis zo maar 2 of 3 tegelijk toonden met verschillende pasfoto's erop.

Die vingerafdrukken creëren dus pure excuses voor het lakser dan t/m 2010 als standaard gold omtrent omgaan met inreizenden in Schengen gebied.
Op gemeente niveau creëert het dus extra werkdruk en waarschijnlijk ook opstropen van aanvraag procedures bij asiel procedures.
Die vingerafdrukken zijn dus bepaald geen handig lap-middel.
05-12-2020, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem:\
Ik heb wel berichten gelezen dat sommige met meer dan 20 ID bewijzen rond lopen, en dan is het wel erg makkelijk geworden om 10000den euro's op te halen aan een uitkering.
Speelden dergelijke concrete klaplopers gevallen ook bij Gemeente Nissewaard rond 2014???
Ik vraag dit niet om dergelijk gedrag en handelen te downplayen.
Dat is helemaal de casus niet! Dat is wat mensen hier er bij slepen en wat ze aannemen "dat er wel achter zal zitten".
05-12-2020, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem: De bijstand kun je beter afschaffen.

Het was al onmenselijk streng,en zins de participatiewet 2015
nog veel meer.

Het is ook een oneerlijk systeem,omdat er velen
mensen zijn die tot hun aow bijstand ontvangen,zonder
te hoeven solliciteren,uitzendwerk doen,vrijwilligerswerk,
ja je zou denken hoe kan dat nou,wel ik heb deze mensen gekend,
ze waren fitter dan mij,en mankeerde niets,maar ze staan op
lijsten van oude bijstandregels,zodat ze niet meer gecontroleerd hoeven te worden
maar de mensen die bijstand krijgen zins de participatiewet 2015
hebben het een stuk zwaarder en word hun leven zuur gemaakt met heel veel stress.

Straffen,boetes opleggen,stress-periode,eeuwige strijd
met de bijstands-ambtenaar,wie gelijk heeft en wie niet.
Je kunt mensen niet DWINGEN om werk te doen waar ze ongelukkig
van worden.

Basisinkomen voor iedereen.

Laurens

Basisinkomen voor iedereen, dat klinkt leuk in theorie. Maar in de praktijk betekent het dat er heel veel geld gaat naar mensen die het niet eens nodig hebben. Dan kun je de sociale vangnetten zoals WW en bijstand niet lang meer volhouden.
06-12-2020, 04:20 door Anoniem
En zo worden illegale escapades onder het vloerkleed geschoven. Geen haan die er naar kraait
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.