image

EFF: angst voor misbruik persoonlijke data hindert bron- en contactonderzoek

maandag 7 december 2020, 15:34 door Redactie, 3 reacties

Persoonlijke informatie die bij het bron- en contactonderzoek naar het coronavirus wordt verzameld mag niet met politie en immigratiediensten worden gedeeld, omdat dit de bereidheid van mensen om deel te nemen ondermijnt, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

De organisatie roept de gouverneur van de Amerikaanse staat New York op om een wetsvoorstel dat dit regelt te ondertekenen. Het wetsvoorstel regelt de vertrouwelijkheid van informatie van personen die in contact zijn gekomen met coronapatiënten. Data die voor bron- en contactonderzoek wordt verzameld en gebruikt mag dan alleen voor de bescherming van de volksgezondheid worden ingezet.

Volgens de EFF is bron- en contactonderzoek belangrijk werk dat alleen mogelijk is wanneer contactonderzoekers en coronapatiënten elkaar vertrouwen. "Dat vertrouwen is alleen mogelijk wanneer gevoelige informatie niet buiten de agentschappen wordt gedeeld die zich bezighouden met het beschermen van de volksgezondheid", zegt Nathan Sheard van de burgerrechtenbeweging.

Het congres van de staat New York heeft een wetsvoorstel dat gegevens van bron- en contactonderzoek beschermt unaniem goedgekeurd. Niet alleen mogen politie- en immigratiediensten de data niet gebruiken, ook onrechtmatig verkregen gegevens met betrekking tot contacttracering mogen niet in rechtszaken en procedures worden gebruikt.

Gouverneur Cuomo heeft het wetsvoorstel nog niet ondertekend, waardoor het nog geen wet is. De EFF, burgerrechtenbeweging ACLU en andere organisaties roepen hem nu op om het wetsvoorstel te ondertekenen en zijn hiervoor een actie gestart.

Reacties (3)
07-12-2020, 16:12 door Anoniem
En dan MAG het alleen daarvoor worden gebruikt... GEBEURT dat dan ook?
Leuk om te weten wat je weten wilt. Je kunt het alleen niet als bewijsmateriaal vinden. Maar hey... je hebt wel het spoor waar je 'toevallig' op gestoten bent.

EFF ziet dit nog veel te zonnig.
07-12-2020, 16:19 door Reinder
Het lijkt zo evident vanzelfsprekend dat die gegevens alleen voor de volksgezondheid gebruikt mogen worden, dat als die wet niet ondertekend wordt het een duidelijk signaal is dat die gegevens al door andere instanties gebruikt worden. Maar goed, misschien zit mijn alu-hoedje te strak.
07-12-2020, 16:54 door Anoniem
Door Anoniem: En dan MAG het alleen daarvoor worden gebruikt... GEBEURT dat dan ook?
Leuk om te weten wat je weten wilt. Je kunt het alleen niet als bewijsmateriaal vinden. Maar hey... je hebt wel het spoor waar je 'toevallig' op gestoten bent.

EFF ziet dit nog veel te zonnig.
Daar ben ik het niet mee eens. Zelfs als je volledig gelijk hebt dan nog begint het verbeteren van de situatie met het formeel verbieden van gebruik door politie en immigratiedienst. Als dat niet geregeld is valt er om te beginnen al helemaal niets aan te vechten, dan mag het namelijk. Op drijfzand kun je niet bouwen; een wettelijk verbod is een fundament waarop dat wel kan.

Als het verboden is dan heeft de politie meteen een drempel te nemen. Ze mogen de gegevens dan namelijk niet vorderen, en de instanties die die gegevens hebben weten dat. Die zijn bezig met de bestrijding van de pandemie en voor dat doel is het belangrijker dat mensen zich durven te laten testen dan de vraag of die mensen misschien iets op hun kerfstok hebben of geen verblijfspapieren hebben. Ook die instanties kunnen een vordering aanvechten door naar de rechter te stappen en ze hebben er dus ook belang bij om dat te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.