Sinds werknemers vanwege de coronamaatregelen thuiswerken wordt er vaker door werkgevers gebruikgemaakt van monitoringsoftware om het personeel in de gaten te houden. Dat blijkt uit een enquête onder ruim duizend Nederlandse werknemers en tweehonderd managers uit het mkb die op de website van GetApp werd uitgevoerd en waar het AD over bericht.
Van de deelnemers aan de enquête gaf bijna veertig procent aan dat ze door hun werkgever worden gemonitord. Voor 22 procent is dat tijdens het thuiswerken door de coronacrisis begonnen. Via de software kan worden bijgehouden wanneer werknemers in- en uitloggen, maar is ook het registreren van toetsaanslagen, locatie en bezochte websites mogelijk. Afhankelijk van de gebruikte software kunnen managers ook screenshots en opnames via de webcam maken.
65 procent de managers die de enquête invulden zegt door de monitoringsoftware meer vertrouwen in het personeel te hebben gekregen. Meer dan de helft van de medewerkers die hun werkgever wordt gemonitord wil dit echter niet. "Je werkt op basis van vertrouwen", zegt José Kager van vakbond FNV tegenover het Parool. "Als iemand continu zijn werk niet goed zou doen, kun je ook gewoon een gesprek met diegene aangaan."
FNV ontving meerdere meldingen van medewerkers die in de gaten worden gehouden. "De routes die vrachtwagenchauffeurs rijden worden vaak getraceerd, daardoor voelen ze zich bespioneerd. Ook in winkels zien we dat werkgevers weleens camera's ophangen om het personeel te kunnen checken", laat Kager weten. De FNV meldt op de eigen website dat het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers door de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de Algemene verordening gegevensbescherming verboden is.
"Zelfs als jij schriftelijk toestemming geeft voor het monitoren van je computergebruik mag het niet. Omdat je als werknemer in een afhankelijkheidspositie zit ten opzichte van je werkgever. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat er dan van uit dat die toestemming niet vrijelijk is gegeven", aldus de vakbond. Die voegt toe dat het controleren van werknemers alleen onder strikte voorwaarden is toegestaan. Zoals bij een vermoeden van een strafbaar feit of overtreding van bedrijfsvoorschriften. Werkgevers moeten in dit geval wel eerst de ondernemingsraad om instemming vragen.
Hoewel een ruime meerderheid van de managers positief is over de inzet van monitoringsoftware, zijn er ook zorgen. Bijna een derde maakt zich zorgen over de inbreuk op de privacy van het personeel en de invloed die dit heeft op de vertrouwensrelatie. Dertig procent vraagt zich af of werknemers zich door het gebruik van de software niet onder druk gezet voelen om meer uren te maken of minder vaak te pauzeren. Iets wat volgens de deelnemende werknemers niet het geval is.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.