De Belgische corona-app Coronalert wordt nauwelijks door coronapatiënten gebruikt om hun contacten te waarschuwen, zo blijkt uit cijfers die NV-A-Kamerlid Michael Freilich opvroeg bij het Belgische kabinet. Sinds de lancering op 30 september is de app zo'n 2,3 miljoen keer gedownload.
"Dat klinkt goed. Maar schijn bedriegt, een download betekent niet noodzakelijk dat de app ook wordt ingeschakeld, effectief wordt gebruikt of nadien niet wordt verwijderd", aldus Freilich. Sinds 30 september zijn twintigduizend mensen die de app installeerden positief getest op corona. In dezelfde periode testte bijna een half miljoen Belgen positief op het virus. "Dat is dus slechts vier procent van de bevestigde gevallen", merkt Freilich op.
Net als bij de Nederlandse app kunnen besmette gebruikers ervoor kiezen om de codes die hun app uitzond te uploaden naar een centrale server, zodat mensen die met de patient in contact zijn gekomen en ook van de app gebruikmaken kunnen worden gewaarschuwd, maar dat wordt zelden gedaan. "Nog erger: slechts de helft van de mensen die besmet is geraakt, maakt effectief gebruik van de functie om anderen te verwittigen. Dat brengt het totaal op twee procent van alle infecties", gaat Freilich verder. Volgens het Kamerlid moet de Belgische regering meer inzetten op het promoten van de app.
De Universiteit Antwerpen deed onder 1850 Vlamingen onderzoek naar Coronalert en stelt dat het "vijf voor twaalf" voor de app is. Van de deelnemers aan het onderzoek maakt 35,1 procent gebruik van de app; heeft 7,8 procent die gedownload maar nog niet geactiveerd; en heeft 3,5 procent de app alweer verwijderd. De belangrijkste redenen om de app niet te installeren is dat het nut niet wordt gezien (31,1 procent), privacyzorgen (29,3 procent) en dat de app voor stress zou zorgen (21 procent).
De onderzoekers stellen verder dat zo’n 4,6 procent van de gebruikers via de app werd gewaarschuwd dat hij of zij een riscocontact had en mogelijk besmet was. In totaal meldt 2,2 procent van de appgebruikers dat ze met corona zijn besmet en hun testresultaat met de database hebben gedeeld om zo de andere gebruikers te waarschuwen. "Dit suggereert dat ofwel slechts weinig gebruikers van de Coronalert-app met COVID-19 besmet zijn geweest, of dat slechts weinig gebruikers bereid zijn om hun positief testresultaat anoniem met de app te delen en een waarschuwing te laten uitsturen", aldus de onderzoekers.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Als je voor OneDrive betaalt, kun je de functie Versiegeschiedenis gebruiken. Erg handig als je een vorige versie van een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.