image

Mozilla lanceert Firefox Relay om e-mailadressen te beschermen

vrijdag 1 januari 2021, 11:03 door Redactie, 7 reacties

Mozilla heeft relaydienst Firefox Relay officieel gelanceerd om zo e-mailadressen van gebruikers te beschermen. Via Firefox Relay kunnen gebruikers een e-mailalias genereren om zich bijvoorbeeld op websites te registreren. Dit moet voorkomen dat e-mailadressen van gebruikers in handen van spammers, trackers en dubieuze websites komen. De relaydienst was al als bètaversie beschikbaar, maar heeft die fase nu officieel verlaten.

Gebruikers maken via Firefox Relay een alias aan. E-mails worden via de aangemaakte alias naar het echte e-mailadres van de gebruiker doorgestuurd. "De meeste mensen hebben maar één of twee e-mailadressen, waar tientallen of honderden online accounts aan zijn gekoppeld. Je e-mailadres is een unieke identifier, aangezien je de enige bent die het heeft. En dat houdt in dat er zeer veel data aan is gekoppeld, wat je e-mailadres een aantrekkelijk doelwit maakt", liet Mozilla bij de aankondiging weten.

Door een e-mailalias te verstrekken moet worden voorkomen dat het echte e-mailadres op spamlijsten belandt of in handen van dubieuze bedrijven komt. "Het gebruik van een e-mailalias wil niet zegen dat je kwade bedoelingen hebt, het betekent alleen dat je iets voor jezelf wilt houden. Het houdt niet in dat je e-mailalias niet wordt getrackt, maar je echt e-mailidentiteit is beschermd", stelt Mozilla verder.

Gebruikers kunnen op dit moment vijf aliassen aanmaken. Dit kan zowel via de webinterface als een extensie. Per alias kan worden ingesteld of e-mails naar het echte e-mailadres van de gebruiker moeten worden doorgestuurd of dat Mozilla ze moet blokkeren. Firefox Relay is alleen toegankelijk voor gebruikers die over een Firefox Account beschikken. Mozilla zal later met betaalde opties voor de dienst komen, zodat er meer aliassen zijn aan te maken.

Reacties (7)
01-01-2021, 16:48 door Anoniem
Met andere woorden: De mozilla services worden duurder, prijsverhoging van de kennis de door jou je gebruikte e-mailadressen en interesses. (je kunt de mozilla services ook uitzetten in about:config, en gewoon backuppen naar bijv. USB)
02-01-2021, 11:46 door quikfit
Weer een account erbij en alles koppelen...laat maar.
02-01-2021, 20:18 door Anoniem
Gebruikers kunnen op dit moment vijf aliassen aanmaken.
En daarvoor zeiden ze nog dat "De meeste mensen hebben maar één of twee e-mailadressen, waar tientallen of honderden online accounts aan zijn gekoppeld".
Wat een prutsers zeg...

Als je dit wilt kun je het trouwens beter zelf regelen dan dat Mozilla er weer met hun klauwen aan zit.
Voor je het weet wordt zo'n dienst weer opgeheven "want geen succes" of "het werd misbruikt" en DAN heb je pas een GROOT probleem!!!
03-01-2021, 12:04 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Gebruikers kunnen op dit moment vijf aliassen aanmaken.
En daarvoor zeiden ze nog dat "De meeste mensen hebben maar één of twee e-mailadressen, waar tientallen of honderden online accounts aan zijn gekoppeld".
Wat een prutsers zeg...
Niet voor diegene die 1 of 2 e-mailadressen hebben natuurlijk.
03-01-2021, 16:21 door Anoniem
Dit is een heel goede praktijk. En gelukkig bieden Firefox en Apple dit inmiddels op een laagdrempelige manier aan voor gebruikers. Ik zelf doe het al een langere tijd met bijvoorbeeld Anonaddy (https://anonaddy.com/). Omdat ik geen controle heb over hun domein en dienst gebruik ik dit echter alleen voor accounts en bijvoorbeeld nieuwsbrieven waarbij het niet erg is dat ik de toegang / controle verlies mocht Anonaddy of Firefox Relay ooit stoppen. Voor andere accounts gebruik ik unieke aliassen op een eigen domeinnaam, waarover ik altijd controle houd.

Let er dus op dat je deze aliassen alleen gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven of accounts waarbij het niet erg is als je onverhoopt ooit de controle kwijtraakt. Als Firefox bijvoorbeeld over een tijdje om wat voor reden dan ook de stekker uit deze dienst trekt, dan wil je niet dat je toegang tot bepaalde accounts verliest. Soms kun je namelijk niet inloggen op een account of het e-mailadres niet wijzigen zonder toegang tot je oude e-mailadres.
04-01-2021, 09:04 door Anoniem
Doe ik al JAREN. Daarvoor heb je FF niet nodig om het nog gecompliceerder te maken.
06-01-2021, 13:34 door Anoniem
Leuk initiatief dit, maar zoals door anderen aangegeven idd a) te weinig aliassen en b) kwetsbaar voor EOL (niet geheel ondenkbaar bij Mozilla). Dus lang leve het eigen domein met unlimited mail-aliassen en/of een catch-all account. Ieder bedrijf, instantie, site, mailinglist of wat dan ook waar ik voor moet registreren heeft bij mij een eigen, uniek mailadres. Ik weet zo precies waar de datalekken vandaan komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.