image

Emotet-checker politie bevat inmiddels 4,2 miljoen e-mailadressen

maandag 8 februari 2021, 11:55 door Redactie, 8 reacties

De e-mailchecker van de politie waarmee slachtoffers van de Emotet-malware kunnen controleren of hun e-mailaccount is gecompromitteerd bevat inmiddels 4,2 miljoen e-mailadressen, zo laat de politie weten. Tijdens een internationale politieoperatie eind januari werden de hoofdservers van het beruchte Emotet-botnet door de politie overgenomen. Besmette machines ontvangen een update van de politie die de Emotet-malware op 25 april zal verwijderen.

Emotet installeerde op besmette machines vaak aanvullende malware. Gebruikers en organisaties hebben nu de tijd om te controleren of dit ook op hun systemen het geval is. Emotet deed echter meer dan alleen het installeren van malware. Ook werden gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mailaccounts gestolen. Deze inloggegevens gebruikte de malware onder andere om zichzelf naar contacten van het slachtoffer te sturen. Tijdens de operatie om Emotet uit te schakelen werden al 600.000 e-mailadressen met wachtwoorden door de politie aangetroffen.

De e-mailadressen werden vervolgens aan de "Emotet-checker" van de politie toegevoegd. Via de website van de politie kan een e-mailadres worden ingevoerd. Wanneer blijkt dat dit e-mailadres is gecompromitteerd ontvangt de gebruiker een e-mail van de politie. Wanneer het e-mailadres niet in de gestolen data voorkomt wordt er geen bericht verstuurd. Vorige week zijn er 3,6 miljoen nieuwe e-mailadressen aan de e-mailchecker toegevoegd. De politie adviseert internetgebruikers dan ook om regelmatig te controleren of hun e-mailaccount in handen is gevallen van Emotet.

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse politie een dergelijke e-mailchecker online zet. In juli 2017 werd dit ook al een keer gedaan nadat gestolen inloggegevens van 60.000 e-mailadressen waren ontdekt.

Reacties (8)
08-02-2021, 12:25 door Anoniem
De politie adviseert internetgebruikers dan ook om regelmatig te controleren of hun e-mailaccount in handen is gevallen van Emotet.
Ik maak me meer zorgen om persoonsnummers in handen van de GGD... Maar wie ben ik?
08-02-2021, 12:49 door Anoniem
Waarom stuurt de politie niet zelf een email naar de 4,2 miljoen emailadressen?
08-02-2021, 14:43 door Anoniem
je kunt ook een beetje kwaadwillend omdenken, iedereen die al zijn/haar email adressen thuis checkt zorgt ervoor dat je IP-nummer en e-mail adressen samen een nieuwe bron zijn voor de identiteiten die je gebruikt...
08-02-2021, 20:11 door Anoniem
Past prima bij die bangmakerij politiek.
08-02-2021, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom stuurt de politie niet zelf een email naar de 4,2 miljoen emailadressen?

Denk niet dat ze dat mogen.
08-02-2021, 22:49 door Anoniem
Door Anoniem: Past prima bij die bangmakerij politiek.

Dus volgens U is al die publiciteit over en maatregelen tegen malware e.d. alleen maar bangmakeij?
Zoals vele ( vooral ouderen} die door phishing veel geld afgestolen wordt?
Leeft U wel in het heden of in een droomwereld?
09-02-2021, 00:23 door Anoniem
Door Anoniem:
De politie adviseert internetgebruikers dan ook om regelmatig te controleren of hun e-mailaccount in handen is gevallen van Emotet.
Ik maak me meer zorgen om persoonsnummers in handen van de GGD... Maar wie ben ik?

https://www.rvig.nl/actueel/nieuws/2021/02/01/advies-omtrent-datalek-ggd
09-02-2021, 08:42 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Past prima bij die bangmakerij politiek.

Je bent te laat voor de Qanon meeting... hurry up.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.