Ruim 29.000 Macs zijn besmet geraakt met een nieuw malware-exemplaar, maar de wijze waarop dit precies gebeurde is onbekend. Ook blijkt de malware nog helemaal niets op geïnfecteerde systemen te doen. Het daadwerkelijke doel is daardoor onduidelijk.
Antimalwarebedrijf Malwarebytes detecteerde in totaal 29.139 besmette Mac-systemen in 153 landen. Het werkelijke aantal ligt mogelijk hoger, aangezien dit alleen de besmettingen zijn die door Malwarebytes werden waargenomen. De meeste infecties telde het bedrijf in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk en Duitsland. Securitybedrijf Red Canary maakte een analyse van de malware, die het Silver Sparrow noemt.
De malware zat verborgen in twee bestanden genaamd updater.pkg en update.pkg. Dat zou erop kunnen duiden dat de malware als malafide update is aangeboden. In het verleden werd veel Mac-malware via zogenaamde Adobe Flash Player-updates verspreid. Of dat ook in dit geval de infectievector was is onbekend. Ook verdere details over getroffen gebruikers ontbreken.
Tevens blijkt dat de malware niets op besmette systemen uitvoert. Eenmaal actief wacht Silver Sparrow op instructies van de aanvallers, maar die zijn niet door onderzoekers waargenomen. Daarnaast kunnen de aanvallers een commando versturen waardoor de malware zichzelf van het systeem verwijdert. Silver Sparrow blijkt ook op Macs met de nieuwe M1-processor te werken. Onlangs maakte onderzoeker Patrick Wardle ook al melding van malware die het nieuwe platform ondersteunt. Apple heeft de ontwikkelaarscertificaten van beide Silver Sparrow-bestanden inmiddels ingetrokken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.