image

Apple en Google blokkeren nieuwste versie Britse corona-app wegens locatiedata

maandag 12 april 2021, 15:58 door Redactie, 10 reacties

Apple en Google hebben de nieuwste versie van de Britse corona-app geblokkeerd omdat die tegen de regels in vraagt om locatiegegevens te delen. Via de NHS Covid-19-app worden Britten, net als bij de Nederlandse CoronaMelder, gewaarschuwd wanneer ze in contact zijn geweest met een besmet persoon die dit via de app kenbaar heeft gemaakt.

Gebruikers kunnen ook worden gewaarschuwd wanneer ze een locatie hebben bezocht waar besmette personen zijn geweest. Hiervoor is het nodig om een qr-code bij horecagelegenheden, sportcentra, kerken en andere openbare locaties te scannen. Alleen wanneer de lokale autoriteiten aangeven dat bij een locatie een corona-uitbraak heeft plaatsgevonden worden gebruikers van de app, die de qr-code van de locatie hebben gescand, gewaarschuwd. Van deze functie wordt echter nauwelijks gebruikgemaakt.

De nieuwste versie van de NHS Covid-19-app zou positief geteste gebruikers dan ook vragen om de locaties waarvan ze de qr-code hebben gescand te delen, zodat andere gebruikers van de betreffende locatie kunnen worden gewaarschuwd. Dit is echter in strijd met de regels van de techbedrijven die stellen dat corona-apps die van de Apple/Google Exposure Notification service gebruikmaken geen locatiegegevens mogen verzamelen (pdf). De nieuwste versie van de Britse corona-app is dan ook niet in de appstores van beide techbedrijven te vinden, zo meldt de BBC.

De NHS Covid-19-app is volgens cijfers van de Britse overheid meer dan 22,2 miljoen keer gedownload. In Engeland alleen hebben gebruikers via de app meer dan 104 miljoen keer aangegeven dat ze bij een bepaalde locatie zijn geweest, tegenover 277 waarschuwingen voor een uitbraak bij een bepaalde locatie.

Image

Reacties (10)
12-04-2021, 16:32 door Erik van Straten
Bizar, de mogelijkheid om locatiespecifieke QR-codes te scannen zit al van begin af aan in de app voor Whales en Engeland.

Ook de Duitse Corona-Warn-App zou worden uitgebreid met de mogelijkheid om locatiespecifieke QR-codes te kunnen scannen, in navolging van de "Luca" app (die specifiek voor QR-codes bedoeld is en geen gebruik maakt van Bluetooth). Zie "Corona-Warn-App: Check-in mit QR-Code erst ab Mitte April" in https://www.spiegel.de/netzwelt/apps/corona-warn-app-luca-und-impfnachweis-so-geht-es-weiter-mit-den-digitalen-helfern-a-5f7d5400-7425-468e-8b85-cac1c8208283 van gisteren.

Zin hebben dit soort apps (zowel gebaseerd op BLE als op locatie-QR-codes) overigens nauwelijks: naast dat er veel te weinig gebruikers zijn en slechts een deel van de app-gewaarschuwden in quarantaine gaat, duurt het meestal veel te lang voordat besmette gebruikers door hun app worden gewaarschuwd waardoor zij op dat moment al dagen besmettelijk kunnen zijn.
12-04-2021, 16:58 door Anoniem
@Erik

Maar toen vroeg de app nog niet om die locaties en werd je alleen gewaarschuwd als je op zo'n plek was geweest.
12-04-2021, 17:08 door Anoniem
Dus de maatregel tegen het opslaan van locatiegegevens werd al omzeild middels de QR-code 'truc'? Toont maar weer aan dat elke bescherming van de privacy eenvoudig is te omzeilen met een beetje mederwerking :)

Los van ethische bezwaren, wel apart dat blijkbaar zowel Google als Apple het lokaal in een app opslaan van locatiegegevens als onveilig beschouwen. Dat dat voor bluetooth beacons en OS based locatietracking 'geen enkel probleem' vormen, toont keurig de hypocrisie van deze bedrijven.
12-04-2021, 17:09 door Anoniem
Misschien wordt het tijd dat de overheid eens ballen toont, en deze leveranciers niet meer toestaat op de markt. De arogantie alleen al van die bedrijven.
12-04-2021, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien wordt het tijd dat de overheid eens ballen toont, en deze leveranciers niet meer toestaat op de markt. De arogantie alleen al van die bedrijven.
Beetje laat hé? Als je nu de markt voor deze leveranciers blokkeert, zo'n beetje alle telefoons, tablets en moderne auto's uit. Ik denk dat de wereld dan te klein is.

Ik heb me niet genoeg verdiept in dit specifieke geval om te oordelen, maar in zijn algemeenheid kan het geen kwaad als er wat tegengas gegeven wordt aan de marktdominantie. Anderzijds, deze bedrijven hebben dit wel zelf opgebouwd. Google is eind jaren 90 met twee man in een garagebox begonnen en Apple was in de jaren 90 op een haar na failliet. Ze hebben hun imperium in relatief korte tijd en binnen de spelregels van de markt opgebouwd....
12-04-2021, 17:43 door Erik van Straten
Door Anoniem: @Erik

Maar toen vroeg de app nog niet om die locaties en werd je alleen gewaarschuwd als je op zo'n plek was geweest.
Het is andersom. App-gebruikers hebben naar verluidt al ruim 104 miljoen keer zo'n QR-code gescand (zie ook https://stats.app.covid19.nhs.uk/#venue-check-ins. Daarmee kunnen in elk geval Apple en Google zien welke gebruikers in elkaars buurt zijn geweest, ook als er via Bluetooth geen codes zijn uitgewisseld. Met enig geluk kunnen zij wellicht ook achterhalen welke locatie dat precies was.

Wat ik eruit opmaak is dat, pas nu de makers van de app positief geteste gebruikers in de gelegenheid willen stellen om anderen te waarschuwen die op hetzelfde moment op dezelfde QR-code-locatie waren, Google en Apple daar een stokje voor steken. Dat vind ik vreemd.
12-04-2021, 22:09 door Anoniem
Door Anoniem:Ze hebben hun imperium in relatief korte tijd en binnen de spelregels van de markt opgebouwd....

Dat zie je verkeerd... Er waren geen spelregels, en daar hebben ze willens en wetens misbruik van gemaakt.
13-04-2021, 10:27 door Anoniem
Lijkt er wel op dat Google en Apple zich meer gaan gedragen als een overheid...
Wij hebben 24 uur per dag jouw locatie gegevens, nemen deze zelfs als je nog niet eens met de voorwaarden eens kon zijn (bij opstarten nieuwe foon), maar als het gebruikt wordt om een pandemie tegen te gaan, DAN gaan we ineens miepen...

Echt een gevalletje "Do as we say, not as we do".

Dan komen gedachten van een corporate government wel erg dicht bij.
Ach, misschien is het allemaal voor de buhne.. want die checkins werden eigenlijk sinds november vorig jaar toch al niet erg meer gebruikt.
Meer van 'zie je wel, wij hebben een rechte rug en beschermen je locatie" (want die hebben we zelf al).
13-04-2021, 11:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Ze hebben hun imperium in relatief korte tijd en binnen de spelregels van de markt opgebouwd....

Dat zie je verkeerd... Er waren geen spelregels, en daar hebben ze willens en wetens misbruik van gemaakt.
Door Anoniem:
Door Anoniem:Ze hebben hun imperium in relatief korte tijd en binnen de spelregels van de markt opgebouwd....

Dat zie je verkeerd... Er waren geen spelregels, en daar hebben ze willens en wetens misbruik van gemaakt.
Dat stel je deels verkeerd.
De ontwikkeling is post altavista breder en vrij intens uitgerold in een relatief kort tijd bestek.
Microsoft wilde medio 2004 de markt ontwikkelen.
Apple en google hebben dat initiatief overgenomen, Microsoft gold als toenmalige software monopolist op veel gebieden.
Diverse overheden hebben daarbij beweerd dat google en apple goede ontwikkelingen te bieden hadden waarbij sterk werd benadrukt dat die nieuwe spelers een nieuw en evenwichter software markt zou zorgen.
De Bill Gates cloud visie is er uiteindelijk ook doorgevoerd.
Hoewel destijds nog werd doorzien door waakhonden dat het voor prijsvorming en kosten over de gehele gebruiksduur voor de toepassing nadelig zou zijn voor klanten zelf.

Wat klopt er niet aan de stelling hierboven?
1) Dat Google en cs hier op inspeelden en de wijze waarop ze klanten zelf het product maakten is TEGEN de regels in gebleken. Overheden hebben echter daarbij hoofdzakelijk wat kanten aan de zaak bijgeveild.
2) Google, Apple en Facebook hebben dé facto nu hun eigen monopolies. Monopolies zijn ALTIJD al TEGEN de regels van de EG / EU geweest. Die hebben ze opgebouwd door tegen hun eigen garanties aan klanten in te gaan.
Hoewel niet makkelijk, toch deden overheden hier te weinig tegen. De hier en daar wat naïevige vraagstelling (en voorbereiding) senaat-hoorzittingen in Californië, Washington D.C., Londen en Brussel leggen bloot waar overheden zelf hun plichten jegens hun bevolking verzaken terwijl ze tegelijk ook aan de voet stonden voor goedkeuring / afkeuring voor mergers en overnames van software apps als whatsapp, waze en instagram. Daar zijn wel degelijk spelregels voor. Ondermeer de waalse en franse overheid wezen nog op privacy problemen omtrent de overnames. Deed de EU niets mee..... Tandeloos besturen heer dat.
3) als je als politici hier in NL zelf blijft inkopen bij monopolisten dan weet je dus ook dat er iets wezenlijks scheef groeit.
Het Open Source gebeuren is in gevallen interessant voor zeer toegesneden gebruik en software processen, maar algemeen bekend heeft Open Source niet geleid tot heel veel concurenten / breed gebruik (marktaandeel van 15% of meer) van alternatieven voor software van de monopolisten.
Dat weten overheden zelf ook wel.
Dus is Open Source software nu niet de alternatieve carrot gebleken die de stick overbodig maakte.
Maar juist de stick lijkt meer tegen mensen dan bedrijven te worden ingezet.

Apple en Google doen vervolgens zelf door het delen van diverse gegevens deels ook mee aan het fundamenteel ondermijnen van vertrouwelijkheid beginselen die nogal wat klanten hoog hebben zitten.
Het wordt tijd dat andere bedrijven / ondernemers opstaan.
Niet om Apple en Google overbodig te maken, want dat levert geheid nieuwe monopolies op.
Wel om betere alternatieven te ontwikkelen.
Dan hebben overheden ook betere kansen om de stick toe te passen zonder zich tegelijk als eenzijdig afhankelijke afnemer/klant van Apple en Google producten in de voet te schieten.
Tot die tijd zullen Apple en Google met best veel overtredingen van de regelsdé facto weg kunnen komen.
13-04-2021, 15:20 door Anoniem
It's important that Apple and Google apply some flexibility to the App.

The QR code works very well (I'm in England) and we have 22.2 million users of the app. Many use it because of QR codes. People can make a decision on what to share so Apple and Google should allow users if they want to to upload venue information to protect others. It is after all a manual intervention by the user to release the data.

COVID-19 is a disease that is killing millions globally and this simple improvement would allow an end user to submit this information rather than having to provide it slowly over a phone then have it processed whilst others are spreading the virus.
My brother is dyslexic. He won't be happy having to read out a list to a contact tracer when a click of a button provides the information. Disability isn't being taken into account.

It's OK to make the rule on the Bluetooth codes but governments should be able to add extra functionality to contact tracing apps to help contain the virus. The need for multiple apps puts people off and often confuses users that are shy of digital solutions and technology. A unified single use app is best for everyone. If we are to control this virus in the UK and the EU (I am in fact an EU / Irish Citizen). Apple and Google need to continually develop the platform to allow useful functionality as we go along.

The system needs to evolve. We need to be safe and also give confidence that a robust system is in place so that we can mix again. Apple and Google, please listen and allow the system to evolve for the safety of society.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.