image

MITRE publiceert jaarlijkse Top 25 van gevaarlijkste kwetsbaarheden

donderdag 22 juli 2021, 10:15 door Redactie, 0 reacties

Niet langer cross-site scripting, maar out-of-bounds write is de gevaarlijkste kwetsbaarheid, zo stelt de MITRE Corporation in een nieuwe Top 25 van "Most Dangerous Software Weaknesses". MITRE is de organisatie achter het Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) systeem om kwetsbaarheden te identificeren.

De organisatie stelt jaarlijks een Top 25 vast van gevaarlijke kwetsbaarheden die veel in software voorkomen, eenvoudig zijn te vinden en misbruiken, en aanvallers de mogelijkheid geven om systemen volledig over te nemen, data te stelen of een denial of service uit te voeren. Volgens MITRE biedt de Top 25 projectmanagers, beveiligingsonderzoekers en onderwijzers inzicht in de gevaarlijkste en meest actuele kwetsbaarheden van dit moment.

De Top 25 is gebaseerd op ruim 32.000 kwetsbaarheden die in 2019 en 2020 werden gevonden. Vervolgens werd er een scoreformule gebruikt om de ranking van elke kwetsbaarheid te bepalen. Deze formule kijkt hoe vaak de betreffende kwetsbaarheid voorkomt en de beoogde impact wanneer die wordt misbruikt. Een verschil ten opzichte van vorig jaar is dat de lijst zich meer richt op specifieke kwetsbaarheden in plaats van abstracte klassen van kwetsbaarheden.

Werd de Top 25 vorig jaar nog aangevoerd door cross-site scripting, dit jaar staat out-of-bounds write op de eerste plek. Via deze kwetsbaarheid is het mogelijk voor een aanvaller om een applicatie te laten crashen of code op het systeem uit te voeren. Andere beveiligingslekken die een sprong maakten zijn OS command injection en Path Traversal. Ook het kunnen uploaden van gevaarlijke bestandstypes en het ontbreken van authenticatie kregen een veel hogere notering in het overzicht.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.