image

Kentekencamera's politie scanden ook gezichten van automobilisten

woensdag 4 augustus 2021, 09:43 door Redactie, 26 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-08-2021, 11:38

De politie heeft jarenlang via de kentekencamera's langs de Nederlandse autowegen ook de gezichten van automobilisten gescand, terwijl hiervoor geen wettelijke basis is. Opgeslagen foto's werden onder andere voor opsporingsdoeleinden en strafrechtelijke onderzoeken gebruikt, zo stelt NRC op basis van een intern politiebericht.

Via de Automatic Number Plate Recognition (ANPR)-camera's kan de politie automatisch kentekens van voorbijrijdende voertuigen herkennen. In het geval van een hit, bijvoorbeeld bij een openstaande boete, kan de bestuurder door bijvoorbeeld een motoragent worden staande gehouden. Van de driehonderd kentekencamera's zijn er 55 die scherpere foto's maken en ook de inzittenden van een voertuig kunnen vastleggen.

Van hoeveel mensen er de afgelopen jaren foto's zijn gemaakt en opgeslagen is onbekend. De 55 camera's maken dagelijks zo'n 350.000 foto's en zijn sinds 2017 in gebruik. Volgens het interne politiebericht zijn ANPR-camera’s bedoeld voor kentekenherkenning en is er meestal geen juridische grondslag om ook personen herkenbaar in beeld te brengen. "De enige juridische grond om gezichten op ANPR-foto’s te gebruiken is een bevel tot stelselmatige observatie." Een zwaar middel dat volgens de politie niet vaak wordt ingezet.

Het wetenschappelijk bureau van het Openbaar Ministerie is nu een onderzoek gestart of er een andere wettelijke grondslag nodig is voor het gebruik van de foto's. In afwachting van het onderzoek heeft het OM besloten om de foto's voorlopig niet meer voor "strafrechtelijke doeleinden" te gebruiken. Het OM stelt dat de foto's in een "klein aantal" strafzaken zijn gebruikt.

Reacties (26)
04-08-2021, 10:19 door Anoniem
En zie hier de function creep! Jaren is er tegen dit ANPR gestreden, en elke keer werd er gezegd da het geen privacy stoort. Nou, dus wel! En nu snap je ook wel waarom men zo graag rekening rijden wil. Niet om het geld, maar gewoon meer controle over wie waar is.

En wat een kull argument om een motorrijder een auto te laten stoppen als deze nog een boete open heeft staan. Je weet blijkbaar het kenteken, dan ga je toch gewoon ff bezoekje brengen bij de eigenaar. Hoe moeilijk is dat. Maar nee, dan heb je geen bijvangst, en dus is het niet handig. Lijkt wel een sleepnet constructie. Goh, waar kennen we dat van.

En kunnen wij als burger bij de politie ook onze data opvragen? Hebben ze foto's van mij? Ik heb al jaren geen boetes meer, dus ik zou nergens op een foto horen te staan.

Nederland BV wordt steeds meer een controle staat.

TheYOSH
04-08-2021, 10:22 door Anoniem
Dan is dit toch een overtreding?
04-08-2021, 10:42 door Anoniem
Moet de AP niet hun niet op de vingers tikken hiervoor dan?
04-08-2021, 10:42 door Anoniem
Gezichtsherkenning. Lijkt mij een dure extra optie. Vast er gratis bijgekregen?
Hoe gaat zoiets? Zijn dat hele aardige verkopers geweest?
04-08-2021, 10:46 door Anoniem
Als ik advocaat was in een van de zaken waarbij deze foto's zijn gebruikt, dan zou ik toch eens gaan kijken wat eventueel mogelijk is voor mijn cliënt. Het is wederom een schoolvoorbeeld van volstrekt onbetrouwbaar gedrag, iets waar onze overheid steeds meer in uitblinkt. Weten dat je de foto's niet mag gebruiken, maar ja, je hebt ze, dus laten we het voor deze ene keer dan toch maar doen. En dan nog een keer. En dan nog een keer.

Zoals zo vaak gezegd: de enige manier om misbruik van data te voorkomen en de privacy van mensen te waarborgen is om de informatie niet op te slaan. Al het andere zorgt uiteindelijk voor ellende, zoals hier maar weer eens blijkt. En dat van de instantie die integriteit hoog in het vaandal zou moeten hebben. Bah.
04-08-2021, 11:05 door Anoniem
Het OM stelt dat de foto's in een "klein aantal" strafzaken zijn gebruikt.
Je kunt niemand in Nederland veroordelen voor een delictsomschrijving die niet bestond. Je spreekt hier dus van een ernstige vormfout met grote gevolgen.
Ik neem aan dat het voor de veroordeelde personen handig zou zijn in gesprek te gaan met hun advocaat om een heropening van de zaak te bepleiten en de rechter op nieuw hier naar te kijken.
04-08-2021, 11:30 door Anoniem
"niet vaak" en "klein aantal" zijn vaak de benamingen voor "vaker dan je zou verwachten"

dit mag van mij een flink staartje krijgen, want dit is weer zo'n gevalletje van de overheid "ja, maar we bekijken alleen de echte boeven hoor..echt waar. geloof op mijn mooie blauwe ogen. het is voor UW veiligheid"
04-08-2021, 11:51 door Anoniem
Maar we hebben juist meer bevoegdheden nodig, om u nog beter in de gaten te kunnen houden.

De gezichtsherkenning is ook puur voor uw eigen veiligheid. Feit dat we zonder uw toestemming dit zijn gaan doen, en in feite gewoon de grondwet overtreden, staat niet ter discussie, want wij zijn de politie. Wij zijn de wet, en wij zijn er, puur voor uw eigen veiligheid.

Voor uw veiligheid hebben we u dan ook nooit verteld dat we dit doen, mede door de door u verzoorzaakte ophef omtrent juist het verzamelen van persoonsgegevens. Dat snapt u zelf toch ook wel.

Groetjes,
De Overheid
04-08-2021, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem: Moet de AP niet hun niet op de vingers tikken hiervoor dan?

Kan niet. Politie in de uitvoering van politietaken valt niet onder AVG. Wel onder andere regels.

Overigens wil ik het niet te lang hebben over de toezegging gedaan dat gezichten niet gescand zouden worden. Iedereen weet dat toezeggingen uit Den Haag op alle punten van waarborgen slechts lippendienst zijn... Blijft ook zo totdat er een kamermeerderheid is die structureel afrekent op het houden aan dergelijke waarborgen. En dat brengt het terug bij het overtuigen van de kiezers.
04-08-2021, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem: Gezichtsherkenning. Lijkt mij een dure extra optie. Vast er gratis bijgekregen?
Hoe gaat zoiets? Zijn dat hele aardige verkopers geweest?

Beveiligingscamera's hebben tegewoordig kenteken en gezichtsherkenning ingebouwd en de backend systemen ook. En ook huis tuin en keuken camare's voor thuis van een beetje leverancier doen het. Zodra je voldoende beeld hebt kan het, met alle camera's... Opnemen van gezichten duur....., moeilijk.... al lang niet meer
04-08-2021, 15:00 door Anoniem
Officieel mogen eigen camera's rondom je huis ook niet meer filmen dan datgene waardoor de privacy van een ander niet geschaad kan worden.

Ik kan jullie verzekeren dat er gevallen zijn dat het maar goed is dat niet in alle gevallen precies aan deze regelgeving gehoor wordt gegeven, er zijn namelijk situaties waar het zeer wenselijk is dat er gelukkig toch camera beelden zijn.

Ik kan een aantal praktijk gevallen noemen maar ik beperk me er tot één en dat is als blijkt dat je huis is leeggeroofd waar toevallig gelukkig beeldmateriaal van is omdat je buurman toch een deel van je oprit heeft gefilmd waardoor de daders op beeld staan en daardoor herkend en ingerekend zijn.

Zo, en denk hier nu maar eens goed over na of die privacy nu nog wel zo wenselijk is als je slachtoffer van een misdrijf bent geworden.
04-08-2021, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Gezichtsherkenning. Lijkt mij een dure extra optie. Vast er gratis bijgekregen?
Hoe gaat zoiets? Zijn dat hele aardige verkopers geweest?
Lezen en interpreteren is echt een kunst hé? Er wordt totaal niet gesproken over gezichtsherkenning maar over '55 die scherpere foto's maken en ook de inzittenden van een voertuig kunnen vastleggen'.
04-08-2021, 18:12 door Eric-Jan H te D
Ik dacht ooit gehoord te hebben dat in Nederland de foto's altijd van achteren gemaakt worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland.
04-08-2021, 18:33 door Anoniem
Dus in het scenario dat de Russen willen weten wie er in een bepaalde auto rijdt, fasciliteert de politie middels dit systeem de foto.

En bedankt, stelletje amateurs.

*) onder de triviale aanname dat onze politie niet hun systemen kunnen beveiligen tegen de Russen.
04-08-2021, 19:38 door Remmilou
Door Anoniem:
Door Anoniem: Moet de AP niet hun niet op de vingers tikken hiervoor dan?

Kan niet. Politie in de uitvoering van politietaken valt niet onder AVG. Wel onder andere regels.

Overigens wil ik het niet te lang hebben over de toezegging gedaan dat gezichten niet gescand zouden worden. Iedereen weet dat toezeggingen uit Den Haag op alle punten van waarborgen slechts lippendienst zijn... Blijft ook zo totdat er een kamermeerderheid is die structureel afrekent op het houden aan dergelijke waarborgen. En dat brengt het terug bij het overtuigen van de kiezers.
Voor de bescherming van persoonsgegevens bij de politie is er een speciale wet: de Wet politiegegevens (Wpg). De Wpg regelt de verwerking van persoonsgegevens voor de uitoefening van de politietaak door onder meer de Nationale Politie, de bijzondere opsporingsdiensten, de Koninklijke marechaussee en de Rijksrecherche. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de Wpg.

De Wpg geldt niet voor de verwerking van politiegegevens bij de uitvoering van de wet Administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften. Dus bijvoorbeeld bij verkeersboetes. De wet geldt ook niet voor de uitvoering van de Vreemdelingenwet en de grensbewakingstaak. Voor deze verwerkingen geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
04-08-2021, 22:21 door Anoniem
Maar we lopen wel tegen de grenzen aan van het technologisch kunnen aan de ene kant,
of gaan daar juist gradueel overheen aan de andere kant. Het blijft steeds een delicate balans.
Een balans tussen wat mag en wat ondertussen ook al k a n.

Men zou dus ook nog de werkelijkheid geweld kunnen gaan aandoen.

Krijg je op een bepaald moment een nog meer "onbetrouwbare" overheid,
zou men ook deep fake voor "het doel heiligt de middelen" kunnen gaan inzetten.

De "mystery guests" van de toekomst, hand in hand met AI, acht ik echt tot alles in staat.
De rest van de bevolking zal slechts kunnen reageren als de zombies, die ze zijn.

Nu gebeurt dit zeker alleen nog in het "rijk van het kwaad", maar hoe ver is dat nog weg,
of wellicht is het al gearriveerd in een straat bij u in de buurt?

De hedendaagse mens zit nog opgescheept met de oude paradigma.
Onze 'overlords' zijn reeds jaren en jaren verder.

Ze zullen er wel weer een Hollywood-film over gaan maken.

#sockpuppet
04-08-2021, 22:23 door karma4
Grmpf ... bij een gecnstateerde overtreding is het van belang dat de juiste persoon bestuurder die overtreding begaan heeft daarop aangesproken wordt. Nederland is een uitzondering met het verleggen van die vraag naar de geregistreerde eigenaar.
Zoiets gaat tegen de grondwet in dat je voor andermans daden schuldig verklaard wordt.

Het verschil:
Duitsland Frankrijk eisen bij een foto dat de bestuurder herkenbaar in beeld is.
Daarmee komt een puntensysteem voor je rijbewijs in beeld.
In nederland gebeurt het dat met het privacy argument mensen doodgereden worden door zij die niet achter een stuur hadden mogen kruipen.
05-08-2021, 03:40 door Anoniem
Zouden instanties die privacy en databescherming waarborgen hier niet ook even een torenhoge boete voor uittrekken?
Aan het adres van de verantwoordelijke voor ANPR camera's :) wel zo eerlijk he

En maar burgers en ondernemers doodgooien met boetes omdat er een privacy regel wordt geschonden .. dat is hoe het gaat in nederland
05-08-2021, 04:38 door [Account Verwijderd]
Ik zal me gedragen zoals mijn grote voorbeeld doet. Ik roep iedereen op om het zelfde te doen!
05-08-2021, 07:37 door Anoniem
Nieuwsuur uitzending

Kentekencamera fotografeerde ook je gezicht. De afgelopen jaren hebben politiecamera's langs de snelweg foto's genomen van bestuurders en bijrijders terwijl dit niet mocht. Te gast: Hoogleraar ICT en privacyrecht Frederik Zuiderveen Borgesius.

1ste item, 8 minuten

https://www.npostart.nl/nieuwsuur/04-08-2021/VPWON_1324293
05-08-2021, 08:30 door Anoniem
Door Rexodus: Ik zal me gedragen zoals mijn grote voorbeeld doet. Ik roep iedereen op om het zelfde te doen!

Gaan we doen. Maar ik moet eerst nog even demissionair aan mijn vertrouwen werken en een paar wetten er door jassen nadat ik wat zaken m.b.t. de zorg weggewerkt hebt.

Voor de rest heb ik nog in mijn agenda staan: Meer of minder controle? Maar dat schuif ik door naar het volgende kabinet...o wacht dan zit ik er weer mee. Ach ja klinkt wel leuk..
05-08-2021, 09:27 door Anoniem
En zie hier de function creep! Jaren is er tegen dit ANPR gestreden

Echter gaat het er hier om, dat ze *meer* doen dan ANPR. Facial recognition is bijvoorbeeld -geen- ANPR.
05-08-2021, 12:34 door Anoniem
Je ziet waar men naar toe wil werken.
Voor iedereen een onvervreemdbare persoonlijke identificatie
en dan het vervolgens invoeren van een sociaal puntensysteem.

Brave dociele burger (liefst van op afstand intern bestuurbaar) mag deelnemen aan de maatschappij.
De rest wordt temporeel or definitief ingeperkt. Niet zo'n leuk voorzuitzicht,
maar wel het streven om dit rond 2030 te hebben gerealiseerd.

Ze halen het in bepaalde opzichten reeds verder naar voren in de tijd,
vanwege de hebzucht van de partijen, die dit z.s.m. willen uitrollen.

Bij en naast de uitvoerders hoor je weinig tegengeluid en bij degenen,
die het eventueel later moeten gaan ondergaan ook.

Mainland China ons "lichtend" voorbeeld,
alleen op een iets geniepiger wijze hier ingevoerd.

#sockpuppet
05-08-2021, 13:41 door Anoniem
Door Anoniem: Gezichtsherkenning. Lijkt mij een dure extra optie. Vast er gratis bijgekregen?
Hoe gaat zoiets? Zijn dat hele aardige verkopers geweest?

Lijkt me ook. Gratis software gehad van de NSA natuurlijk.
05-08-2021, 21:10 door karma4
Door Anoniem: ...
En kunnen wij als burger bij de politie ook onze data opvragen? Hebben ze foto's van mij? Ik heb al jaren geen boetes meer, dus ik zou nergens op een foto horen te staan.
...
TheYOSH
Je bent nog steeds verantwoordelijk voor het niet omver rijden van anderen dan wel anderen schade aanbrengen.
Typisch dat er nog wat rondlopen die het brand steken dan wel omverrijden als recht op privacy zien.
06-08-2021, 08:07 door Anoniem
Kijk, zo kennen we de overheid weer.
Ze zijn echt te vertrouwen en hebben het beste met ons voor. Echt waar!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.