image

PvdA en GL willen opheldering over steun overheid voor datacentrum Facebook

donderdag 9 december 2021, 17:19 door Redactie, 12 reacties

GroenLinks en de PvdA hebben demissionair ministers Blok van Economische Zaken en Ollongren van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over de steun van de Nederlandse overheid voor de bouw van een datacentrum van Facebook in Zeewolde.

Vorige week meldde NRC op basis van documenten die via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn vrijgegeven dat voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken Facebook voorrang had gegeven voor een aansluiting op het hoogspanningsnet. Ook zijn er vragen over het gebruik van de restwarmte van de Facebookservers. Aanleiding voor PvdA-Kamerleden Gijs van Dijk, Nijboer en Thijssen en GroenLinks-Kamerlid Kröger om opheldering te vragen.

Zo willen ze weten of de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken een rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van het datacentrum van Facebook en hoe deze rol er precies uitzag. "Hoe kan het zo zijn dat het datacenter van Facebook toch op een plek komt die niet past in de voorkeurslocatie van dit kabinet? Bent u hierdoor door Facebook ook actief op belobbyd?", vragen de Kamerleden verder.

De ministers moeten daarnaast duidelijk maken op welke manieren ze Facebook hebben gefaciliteerd. Daarbij vragen de Kamerleden ook om inzage in de contacten en correspondentie die de ministers en ministeries hebben gehad met Facebook, lobbyorganisaties of organisaties die namens het Amerikaanse techbedrijf handelden.

De GL- en PvdA-Kamerleden willen tevens weten of het klopt dat het ministerie van Algemene Zaken heeft aangespoord tot snelheid in het proces en welke rol het ministerie van Algemene Zaken heeft gehad rondom het datacentrum van Facebook. Verder vragen ze hoeveel duurzame banen het datacentrum oplevert.

"Deelt u de mening dat de komst een enorme impact heeft voor het hele land en dat om die reden een beslissing over de komst van datacenters op nationaal niveau genomen zou moeten worden?", is een andere vraag voor Blok en Ollongren, die afsluitend duidelijk moeten maken welke mogelijkheden de ministeries en provincie hebben om de bouw van het datacentrum te stoppen.

De gemeenteraad van Zeewolde neemt op 16 december een beslissing over de bouw van het datacentrum. De Kamerleden hebben de ministers gevraagd om de vragen voor deze datum te beantwoorden.

Reacties (12)
09-12-2021, 18:45 door Anoniem
Over 20 jaar weet niemand meer wat Facebook was.. :-)
09-12-2021, 22:19 door Anoniem
Door Anoniem: Over 20 jaar weet niemand meer wat Facebook was.. :-)

Klopt, dan zitten we allemaal in The Matrix ingeplugd..

-HaSo
10-12-2021, 07:56 door Anoniem
Opheldering vragen?
Wat bedoelen ze roch?
En dan.............
10-12-2021, 09:03 door Anoniem
Door Anoniem: Over 20 jaar weet niemand meer wat Facebook was.. :-)

Precies, dan kent iedereen het onder de naam Meta (zus van Greta)
10-12-2021, 10:00 door Anoniem
Door Anoniem: Over 20 jaar weet niemand meer wat Facebook was.. :-)
Als ik dan nog leef en niet aan het dementeren ben geslagen herinner ik me Facebook ongetwijfeld prima als iets dat ik altijd heb gemeden als de pest. ;-)
10-12-2021, 10:13 door Anoniem
Afgelopen week verscheen in het nieuws dat Facebook voorrang heeft gekregen bij het aansluiten van hun datacenter in Zeewolde op het stroomnet. Volgens NRC blijkt uit stukken die ze via een beroep op de WOB in handen gekregen hebben dat toenmalig minister Wiebes daar persoonlijk voor gezorgd heeft. Ondanks bezwaren van zijn ambtenaren. Facebook zou gedreigd hebben hun datacenter anders ergens anders te bouwen.

Hele artikel:

https://www.bit.nl/news/3091/293/Maak-onderscheid-tussen-%C3%A9chte-datacenters-en-priv%C3%A9-hallen-van-techreuzen.
10-12-2021, 12:01 door Anoniem
Naar er speelt nog meer daar. De grond is niet van Zeewolde maar van het Rijksvastgoedbedrijf.
En dat stelt ook vragen....
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/264255/rijksvastgoedbedrijf-verkoopt-voorlopig-geen-landbouwgrond-aan-meta
12-12-2021, 16:52 door Anoniem
Sociale media en cloudbedrijven voorrang geven op stroomvoorziening - dat is not done! Vooral ook omdat zij met door ons als burger gefinancierde groene stroom gaan lopen - en dan nog 's NIET bijdragen aan de staatsfinanciën door fiscale trukendozen allerhande. Voor mijn part mogen Microsoft, Google, Amazon en Facebook meteen vertrekken. Zelf zou ik graag zien dat tijdens verkiezingsperiodes en tijdens deze pandemie - de sociale media gewoon weggehaald worden uit de dns-resolvers - en met een soort firewall gewoon buiten spel gezet worden. Dat lijkt totalitair - maar de schade aan de maatschappij die door facebookgezever (en twitter en al de rest) is ontstaan (o.a. door fake news gegenereerd door Putin zijn vazallen, maar evenzeer door GOP-fans en samenzweerders allerhande) - is dermate groot - dat het niet onverstandig is dit even op slot te zetten. Ik wil nl. niet met mijn gezondheid opdraaien voor deze dure zeverij - en oplichterij.
15-12-2021, 09:44 door Anoniem
Door Anoniem: Sociale media en cloudbedrijven voorrang geven op stroomvoorziening - dat is not done!.

Een energieslurper van jewelste.

De hoeveelheid van 1380 gigawattuur is omgerekend evenveel als het stroomverbruik van ongeveer 460.000 huishoudens. Omdat het datacenter groene stroom wil gaan gebruiken, zullen daar ongeveer 115 windturbines van vier megawatt voor nodig zijn of veertien vierkante kilometer aan zonnepanelen, zeggen energie-experts.

https://nos.nl/artikel/2409557-megadatacenter-facebook-zet-extra-druk-op-al-grote-energievraag
16-12-2021, 15:06 door Anoniem
reconstructie
Facebook in de polder: hoe de energieslurper in de watten werd gelegd
door Michael Persson en Dylan van Bekkum, 15 december 2021

https://www.volkskrant.nl/economie/facebook-in-de-polder-hoe-de-energieslurper-in-de-watten-werd-gelegd~b22db15f/

Dat het groene licht moet komen van een lekenbestuur van negentien parttime raadsleden, is altijd de strategie van het ministerie van Economische Zaken geweest. Een reconstructie.

de Volkskrant: Het binnenhengelen van buitenlandse datacenters is tweeënhalf jaar geleden vastgelegd in de Ruimtelijke Strategie Datacenters. Want: concurrentiekracht. Deze ‘routekaart’ voorspelt dat de zoemende pakhuizen in 2030 zo’n 12 procent van de Nederlandse stroom opsouperen.
16-12-2021, 20:04 door Anoniem
Volgens een zeer recente uitspraak van de Hoge Raad, het zogeheten Didam-arrest – naar het dorp dat zijn oude stadhuis aan een supermarktketen beloofde – mag een gemeente geen deals sluiten met marktpartijen zonder concurrenten de gelegenheid te hebben gegeven ook mee te bieden.

https://www.volkskrant.nl/economie/bij-grondverkoop-zeewolde-aan-facebook-worden-mogelijk-aanbestedingsregels-overtreden~beb794a4/

In dit geval zou bijvoorbeeld Google of team.blue zich als belanghebbende investeerders moeten kunnen melden :-)


Verkoop onroerende zaak door overheidslichaam. Gebondenheid aan algemene beginselen van behoorlijk bestuur, gelijkheidsbeginsel (art. 3:14 BW). Verplichting voor overheidslichaam om mededingingsruimte en transparantie te bieden

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2021:1778
17-02-2022, 14:26 door Anoniem
Kabinet komt met strengere regels voor bouw hyperscale datacenters
woensdag 16 februari 2022, 15:24 door Redactie

https://www.security.nl/posting/743500/Kabinet+komt+met+strengere+regels+voor+bouw+hyperscale+datacenters
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.