image

Universiteit Leiden schakelt camera's in collegezalen en gebouwen uit

vrijdag 10 december 2021, 09:29 door Redactie, 9 reacties

De Universiteit Leiden heeft besloten om de honderden slimme camera's die in collegezalen en gebouwen hangen wegens de ontstane onrust over privacy tot nader order uit te zetten. Eerder deze week werd er door medewerkers en studenten van de universiteit tegen de aanwezigheid van de "classroom scanners" gedemonstreerd en eisten de demonstranten dat de apparaten zouden worden verwijderd.

Ondanks het protest liet de universiteit weten dat het de camera's zou blijven gebruiken en dat de privacy van personeel en studenten was gewaarborgd. De Universiteit Utrecht, die een proef met soortgelijke camera's deed, besloot de apparaten naar aanleiding van de onrust in Leiden echter uit te schakelen. Nu is ook het College van Bestuur van de Universiteit Leiden overstag gegaan.

"We betreuren dat medewerkers en studenten ongerust zijn geworden en leren hiervan dat we met onderwerpen die over privacy gaan nog zorgvuldiger moeten omgaan", zegt College-voorzitter Annetje Ottow. "We hebben vandaag een brief van de Universiteitsraad (UR) ontvangen waarin ook de UR aandacht vraagt voor de ontstane onrust, en dan "niet alleen voor de feitelijke privacy, maar ook voor het gevoel van privacy". En die zorgen van studenten en medewerkers nemen we serieus, en daarom zetten we de scanners uit."

De Universiteit Leiden wil de "time-out" gebruiken voor het laten uitvoeren van een externe audit naar het camerasysteem. Ook wil het naar eigen zeggen in gesprek gaan met studenten en medewerkers die zorgen hebben. De camera's zijn bedoeld voor het tellen van het aantal personen in een ruimte. Standaard staan de camera's op privacyniveau nu ingesteld, waarbij personen van bovenaf zichtbaar in beeld zijn.

Volgens de universiteit werd dit privacyniveau alleen gebruikt bij het instellen en kalibreren van de camera's en werd er daarna een zwaarder privacyniveau ingesteld, waarbij alles wordt weggefilterd. Universiteitsblad Mare meldde vorige week dat minstens één camera, waarvan het de inlogpagina via Google had gevonden, op privacyniveau nul stond ingesteld.

Reacties (9)
10-12-2021, 10:55 door Anoniem
De Universiteit Leiden wil de "time-out" gebruiken voor het laten uitvoeren van een externe audit naar het camerasysteem. Ook wil het naar eigen zeggen in gesprek gaan met studenten en medewerkers die zorgen hebben.

Jammer, dat het College van Bestuur van de Universiteit Leiden zo ver van hun personeel en studenten af staat dat ze dit niet meteen na de ophef konden bedenken.
Nu moesten eerst signalen vanuit andere hoeken komen (Universiteit Utrecht en de universiteitsraad Leiden), voordat ze deze stap wilden zetten.

In ieder geval een slechte communicatie strategie.
10-12-2021, 11:41 door [Account Verwijderd]
Citaat uit: https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/12/classroom-scanners-worden-uitgeschakeld...

...De classroom scanners zijn in 2020, tijdens de coronapandemie, in overleg met de UR aangeschaft met het oog op de veiligheid en gezondheid van studenten en medewerkers. De scanners tellen de hoeveelheid mensen in een ruimte. Dat is vanwege de huidige, beperkende coronamaatregelen van belang voor de gezondheid en veiligheid van de aanwezigen.


Schaffen zij nu per collegezaal een kanariekooi met vogeltje aan?
10-12-2021, 13:14 door [Account Verwijderd]
Ik snap echt wel waarom mensen die dingen niet willen. Wie een beetje op heeft gelet weet toch hoe brak die IoT rommel in elkaar getoken is. En dan heb ik het nog niet eens over het gelieg van de fabrikant(-en) als er weer eens een incident is.

Zoek maar eens op Startpage naar "Google Nest hidden microphone", bijvoorbeeld.

Of zoek eens op IoT naar werkende exploits https://www.exploit-db.com/search?q=IoT

Doorgeslagen APP en "Sliime-vul-maar-in" fetischisme is het. Nikls meer, niks minder.
10-12-2021, 14:18 door karma4
Een bewegingssensor geluidssensor het is allemaal privacy gevoelig want iemand zou kunnen weten waar je je bevindt.
De privacy gekte is steeds verder aan het doorslaan.i
10-12-2021, 14:47 door Anoniem
De jonge generatie is privacy bewust en bied dus weerstand
dit is een goede ontwikkeling.

The Matrix
10-12-2021, 16:08 door Anoniem
Goed nieuws. Het is niet alleen privacyschending, het is ook nog je reinste geldverspilling.
11-12-2021, 10:12 door Anoniem
Erg jammer dat men dit niet heeft verzonnen voordat dat spul werd opgehangen. Het had een hoop werk en geld gescheeld.
11-12-2021, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: Erg jammer dat men dit niet heeft verzonnen voordat dat spul werd opgehangen. Het had een hoop werk en geld gescheeld.

daar zijn het bestuurders voor die bij elke nuance / advies dan de houding aan nemen dat je negatief bent. jammergenoeg is het heel moeilijk voor mensen met een ego in te schatten wanneer hun optimisme naiviteit aan het worden is... zeg maar van dat hugo de jonge kaliber... NL zit er vol mee met dat manager types hoor!
12-12-2021, 19:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Erg jammer dat men dit niet heeft verzonnen voordat dat spul werd opgehangen. Het had een hoop werk en geld gescheeld.

daar zijn het bestuurders voor die bij elke nuance / advies dan de houding aan nemen dat je negatief bent. jammergenoeg is het heel moeilijk voor mensen met een ego in te schatten wanneer hun optimisme naiviteit aan het worden is... zeg maar van dat hugo de jonge kaliber... NL zit er vol mee met dat manager types hoor!

Hier zou je inderdaad zeggen dat men aan de beslissende kant beter had moeten weten.

Maar het moet wel gezegd worden : aan de adviserende kant barst het van de bang-om-aan-koud-water-te-branden types die vooral hun eigen achterwerk aan het beschermen zijn met alles wat er heel misschien mis kan gaan , zodat ze tenminste ervoor gewaarschuwd hebben.
Je krijgt zo af en toe begrip voor beslissers die maar eens een knop doorhakken en dan maar het gejammer van de ene of juist de andere factie van adviseurs negeren .
De keuzes waar _iedereen_ achter staat komen niet op het bord van management (of politiek), die krijgen alleen de keuzes waar het lastig is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.