image

LSVb: surveillancesoftware ook wegens veiligheid inbreuk op studentenrechten

woensdag 15 december 2021, 14:13 door Redactie, 21 reacties

Een beveiligingslek in de surveillancesoftware van Nederlandse hogescholen en universiteiten, dat het mogelijk maakte om studenten via hun eigen webcam te bespioneren en in te breken op hun online accounts, laat zien dat proctoring niet alleen vanwege privacy, maar ook om veiligheidsredenen een inbreuk op de rechten van studenten maakt. Dat stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar aanleiding van een kwetsbaarheid in de surveillancesoftware Proctorio.

Hogescholen en universiteiten gebruiken surveillancesoftware tijdens het afnemen van online tentamens en examens. De software monitort tijdens het examen continu de webcam, microfoon, webverkeer, beeldscherm, muis en keyboard. Ook kan studenten worden gevraagd om hun kamer te laten zien.

Gisteren lieten Nederlandse beveiligingsonderzoekers zien hoe kwaadwillenden via een kwetsbaarheid in Proctorio de controle over de webcam en online accounts van studenten konden krijgen. Enige voorwaarde was dat studenten de Proctorio-extensie in hun browser hadden geïnstalleerd en op een malafide link klikten. De kwetsbaarheid werd in juni van dit jaar via een automatische update van de extensie verholpen.

"In het begin van de coronacrisis werd online proctoring veel ingezet door onderwijsinstellingen. Proctorio was een van de veelgebruikte programma's. Nu blijkt: dat programma was zo lek als een mandje", zo laat de LSVb via Facebook en Twitter weten. "Nu blijkt dat niet alleen vanwege privacy, maar dat óók om veiligheidsredenen proctoring een inbreuk doet op studentenrechten." Volgens de studentenvakbond kan het gebruik van surveillancesoftware dan ook alleen in heel uitzonderlijke gevallen een optie zijn.

Vorig jaar jaar stapten de studentenraden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar de rechter om het gebruik van Proctorio bij online tentamens door de UvA te verbieden. De voorzieningenrechter gaf de studentenraden ongelijk. Ook in hoger beroep dit jaar trokken de studenten aan het kortste eind. Het gerechtshof stelde dat het verzamelen en verwerken van gegevens niet verder gaat dan voor het doel noodzakelijk is en er geen sprake is van de verwerking van bijzondere persoonsgegevens.

Het gebruik van Proctorio voldoet aan de vereisten van de AVG, oordeelde de rechter, die tevens toevoegde dat de UvA vanwege de coronamaatregelen genoodzaakt is de surveillancesoftware voor de uitvoering van haar taak in te zetten. Eerder had demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs laten weten dat het gebruik van surveillancesoftware impact op de privacy van studenten heeft en die hun onderwijsinstelling om een alternatieve examinering kunnen vragen.

Reacties (21)
16-12-2021, 09:46 door Anoniem
Het is maar goed dat we tegenwoordig goedwerkende vaccins hebben tegen Corona en dat het allemaal wat minder gevaarlijk is dan in het begin geroepen werd, nu kunnen we tenminste weer normaal tentames laten afnemen.

Of dat zou gekund hebben als we competente politici hadden in dit land.

Best treurig dat rechters tegenwoordig door de werkdruk (en een verwaterde trias politica) steeds vaker meegaan met buitenproportionele maatregelen.
17-12-2021, 17:53 door karma4
malafide link klikken en ja zeggen om software te installeren...... Tja
14-01-2022, 14:13 door Anoniem
Studenten van een niet-westerse achtergrond, met een donkere huidskleur of die een andere dan de typisch westerse gezichtsbouw hebben, lopen bij online tentamens het risico om niet te worden herkent door de gezichtsherkenning van de toegepaste proctoring applicatie, met alle gevolgen van dien voor de voortgang van hun opleiding of studie.

Reference Man, aflevering 2, interview fragment met een zwarte studente neuroscience & bio-informatica, vanaf 22m:08s

https://www.npostart.nl/reference-man/11-01-2022/BV_101407439


Eenzelfde soort problemen door een falende gezichtsherkenning komt voor bij de "paspoortloze" douane controle en de boarding op luchthavens. De pasfoto's ingescand door de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) voor het paspoort of ID-kaart, of de studentenkaart, hebben niet voldoende contrast, waardoor de herkenning wordt bemoeilijkt.
06-02-2022, 12:23 door Anoniem
Het antwoord van minister Dijkgraaf (D66) op Kamervragen van GroenLinks en SP over de veiligheid rond proctoring apps

Minister: onderwijs moet leveranciers aanspreken op veiligheid surveillancesoftware
zondag 6 februari 2022, 11:15 door Redactie

https://www.security.nl/posting/741874/


De minister ging niet in op mogelijke discriminatie of uitsluiting veroorzaakt door de toepassing van proctoring algoritmen.
15-07-2022, 10:41 door Anoniem
Een student bioinformatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens, met hulp van het Racism and Technology Center, nadat ze eerder bot ving bij de Ombutsman. De universiteit had van tevoren moeten informeren of de antispieksoftware net zo goed werkt voor zwarte studenten, vindt zij.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-antispieksoftware-herkende-haar-niet-als-mens-omdat-ze-zwart-is-maar-bij-de-vu-vond-ze-geen-gehoor~b6810279/

Ze zit stil voor haar webcam om haar studentenpas en haar gezicht te laten scannen door de antispieksoftware die ze moet gebruiken. Het programma herkent haar gezicht niet en vraagt haar om in een goed belichte kamer te gaan zitten, maar daar zít ze al. [...] De zenuwen lopen op: ze is al minutenlang bezig, en als ze niet kort na de start van het tentamen inlogt, mag ze het niet maken. Dan krijgt ze een ingeving. Ze schijnt de lamp achter haar laptop recht in haar gezicht. Opeens lukt het wel. Na zestien minuten hannesen kan ze beginnen met het tentamen.

Des te donkerder de huidskleur, hoe slechter gezichtsherkenningssoftware presteert, bleek reeds uit een MIT en Stanford studie van 2018. Ook werden vrouwen minder vaak herkend als mens, zagen de Amerikaanse onderzoekers. Zwarte vrouwen werden in bijna 35 procent van de gevallen niet herkend, tegenover 0,8 procent bij witte mannen

https://news.mit.edu/2018/study-finds-gender-skin-type-bias-artificial-intelligence-systems-0212
16-07-2022, 17:09 door Anoniem
TheVerge.com meldde begin april 2021 dat bij Proctorio specifiek is aangetoond dat de software gebruik maakt van gezichtsherkenning die significant minder goed werkt bij mensen met een donkere huidskleur. In de NewYorker.com werd geschreven over studenten met vergelijkbare ervaringen. Toch wordt de software nog altijd gebruikt door onder meer de Vrije Universiteit (VU), de Universiteit van Amsterdam (UvA), de TU Eindhoven en de Universiteit Twente.

https://racismandtechnology.center/2022/07/15/student-stapt-naar-college-voor-de-rechten-van-de-mens-vanwege-gebruik-racistische-software-door-de-vu/
16-07-2022, 20:32 door Anoniem
Het blijft niet bij anekdotes. Onderzoeker Akash Satheesan heeft ontdekt dat Proctorio gebruikmaakt van OpenCV, een vrij te gebruiken softwarebibliotheek voor het herkennen van gezichten. Met een ingenieus experiment toonde Satheesan aan dat OpenCV gezichten met een donkere huidskleur slechter herkent dan witte gezichten. Omdat Proctorio net zo werkt, heeft de surveillancesoftware een racistisch gevolg voor studenten.

https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-uva-verhul-racisme-van-proctoring-niet-met-mooie-woorden~baa188f7/


OpenCV: Open Source Computer Vision Library, originally developed by Intel. Free for use under the Apache 2 License.

https://en.wikipedia.org/wiki/OpenCV
18-07-2022, 19:12 door Anoniem
D66 wil opheldering minister over discriminerende surveillancesoftware
maandag 18 juli 2022, 13:58 door Redactie

https://www.security.nl/posting/761359/D66+wil+opheldering+minister+over+discriminerende+surveillancesoftware
24-08-2022, 10:28 door Anoniem
CCC-onderzoeker Martin Tschirsich wist door middel van opensourcesoftware en wat rode waterverf zes video-identificatieoplossingen te omzeilen en kon zich zo voordoen als een ander. De gebruikte technieken zijn laagdrempelig, vergen weinig voorbereidingstijd en zijn goedkoop, aldus een document waarin de methodiek wordt uitgelegd (pdf). De CCC raadt het gebruik van video-identificatie dan ook af.

https://www.security.nl/posting/764276/CCC-onderzoekers+omzeilen+online+video-identificatieoplossingen
26-08-2022, 13:29 door Anoniem
Kamerscan bij online examens schendt privacy Amerikaanse student
vrijdag 26 augustus 2022, 12:03 door Redactie

https://www.security.nl/posting/765816/Kamerscan+bij+online+examens+schendt+privacy+Amerikaanse+student
28-09-2022, 12:58 door Anoniem
Onderwijsraad waarschuwt voor surveillance door inzet intelligente technologie
woensdag 28 september 2022, 12:10 door Redactie

https://www.security.nl/posting/769437/Onderwijsraad+waarschuwt+voor+surveillance+door+inzet+intelligente+technologie

De techniek om leerlingen en studenten te monitoren, kan dit ook worden gebruikt om docenten in de gaten te houden.
17-10-2022, 11:51 door Anoniem
Data Nederlandse studenten steeds vaker opgeslagen in Amerikaanse cloud
maandag 17 oktober 2022, 10:37 door Redactie

https://www.security.nl/posting/771254/Data+Nederlandse+studenten+steeds+vaker+opgeslagen+in+Amerikaanse+cloud

Gegevens van Nederlandse studenten zijn steeds vaker bij Amerikaanse clouddiensten opgeslagen. Driekwart van alle leergegevens van studenten staan nu bij Microsoft of Amazon, zo blijkt uit onderzoek van onderzoekers van de TU Delft, Max-Planck-Instituut en de Technische Universiteit in Wenen.
21-10-2022, 12:04 door Anoniem
Data duizenden studenten TU Eindhoven en Hogeschool Utrecht gestolen
donderdag 20 oktober 2022, 17:06 door Redactie

https://www.security.nl/posting/771824/Data+studenten+TU+Eindhoven+en+Hogeschool+Utrecht+gestolen

De aanvallers die wisten in te breken op servers van it-bedrijf ID-ware, dat ook de Eerste en Tweede Kamer beveiligd.
28-11-2022, 17:34 door Anoniem
Minister wil opslag Nederlandse studentgegevens in Amerikaanse cloud niet verbieden
maandag 28 november 2022, 10:50 door Redactie

https://www.security.nl/posting/775871/Minister+wil+opslag+Nederlandse+studentgegevens+in+Amerikaanse+cloud+niet+verbieden
16-01-2023, 13:53 door Anoniem
Universiteit Leiden wil slimme camera’s na een jaar weer inschakelen
maandag 16 januari 2023, 13:48 door Redactie

https://www.security.nl/posting/781551/Universiteit+Leiden+wil+slimme+camera%E2%80%99s+na+een+jaar+weer+inschakelen
05-02-2023, 13:13 door Anoniem
Mensen die van buiten Europa naar Nederland komen om hier te wonen, werken, studeren of asiel aanvragen, belanden automatisch in een enorme CATCH gezichtendatabase van de politie. Dat is in strijd met de wet, zeggen deskundigen na onderzoek van RTL Nieuws."We worden op voorhand gezien als criminelen."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5361083/miljoenen-pasfotos-van-onschuldige-buitenlanders-gezichtendatabase
09-03-2023, 16:42 door Anoniem
Universiteiten krijgen geen extra richtlijn voor inzet van 'slimme' camera's
donderdag 9 maart 2023, 16:32 door Redactie

Zo heeft minister Robbert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs de Tweede Kamer laten weten.

https://www.security.nl/posting/788621/Universiteiten+krijgen+geen+extra+richtlijn+voor+inzet+van+%27slimme%27+camera%27s

De SP had vragen over de 'slimme' camera's van de Universiteit Leiden, waar de universiteit uiteindelijk toch vanaf zag.
27-03-2023, 14:20 door Anoniem
Maakt de huisbaas van een studentenhuis inbreuk op de privacy met een Ring-deurbel?
woensdag 8 maart 2023, 09:40 door Arnoud Engelfriet

https://www.security.nl/posting/788433/Maakt+de+huisbaas+inbreuk+op+de+privacy+met+een+Ring-deurbel%3F
21-06-2023, 12:23 door Anoniem
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil "grondig nagaan" of de fraudecontroles door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met studiefinanciering "wel echt eerlijk zijn". De minister reageert daarmee op een onderzoek van de NOS en Investico. Studenten met een migratieachtergrond worden opvallend vaak beschuldigd van fraude met studiefinanciering, zo blijkt uit een rondgang langs ruim dertig advocaten die studenten bijstaan in bezwaar- en beroepsprocedures tegen DUO.

https://www.platform-investico.nl/artikel/advocaten-fraudecontrole-duo-treft-vrijwel-uitsluitend-studenten-met-migratieachtergrond/
01-03-2024, 20:04 door Anoniem
Dijkgraaf: onbedoeld discriminatie bij controle studenten. Volgens hem hadden bepaalde groepen studenten een grotere kans om in beeld te komen, vooral degenen met een migratieachtergrond en mbo-studenten. Dijkgraaf zette kort na die publicaties het fraudesysteem zoals dat was, stop. De minister biedt namens het kabinet zijn excuses aan.

https://nos.nl/op3/artikel/2510980-dijkgraaf-onbedoeld-discriminatie-bij-controle-studenten
18-03-2024, 12:52 door Anoniem
De afgelopen tien jaar werden "voornamelijk mbo-studenten met een niet-Nederlands klinkende naam" geselecteerd voor fraudecontroles. Het waren namelijk vooral studenten met een migratieachtergrond die dichtbij hun ouders bleven wonen. Studenten uit wijken waar veel migranten wonen hadden een twee keer hogere kans om geselecteerd te worden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/07/mbo-studenten-kregen-te-maken-met-discriminerde-controle-ze-hebben-een-beeld-van-je-ze-gaan-ervan-uit-dat-er-iets-niet-klopt-a4192400
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.