image

Google: NSO Group verkoopt ook zero-click exploits voor Androidtelefoons

donderdag 16 december 2021, 16:34 door Redactie, 1 reacties

Eigenaren van een iPhone zijn de afgelopen jaren meerdere keren het doelwit geweest van zero-click exploits, waarbij de telefoon zonder enige interactie van het slachtoffer met spyware werd geïnfecteerd. Dergelijke exploits zijn echter ook voor Androidtelefoons in omloop, zo stelt Google.

Eerder dit jaar werd een Saoedische activist het doelwit van een zeroday-aanval waarbij een kwetsbaarheid in iMessage werd gebruikt. Het ging om een zero-click exploit die geen enkele interactie van het slachtoffer vereiste. Alleen het versturen van een speciaal geprepareerd iMessage-bericht was voldoende om iPhones met de Pegasus-spyware te infecteren. Een aanvaller hoeft in dit geval alleen het telefoonnummer of Apple ID-gebruikersnaam van het slachtoffer te kennen. Apple kwam op 13 september met een beveiligingsupdate om iOS-gebruikers te beschermen.

Het Canadese Citizen Lab wist de exploit veilig te stellen en deelde die met Google. Het techbedrijf heeft de exploit nu uitgebreid geanalyseerd en de technische details gedeeld. Het is de eerste keer dat Google de werking van een actief gebruikte zero-click exploit beschrijft. In de analyse laat Google ook weten dat NSO Group het niet alleen op iPhones heeft voorzien. "We weten dat NSO soortgelijke zero-click-mogelijkheden gericht tegen Androidtoestellen verkoopt", aldus beveiligingsonderzoeker Ian Beer van Google Project Zero. Beer merkt op dat Google niet over deze exploits beschikt, maar vraagt iedereen die dat wel doet om ze te delen.

Reacties (1)
17-12-2021, 07:49 door Anoniem
Duh, NGO groep doet niks anders dan Zerodium of andere Amerikaanse partijen: het kopen/ontwikkelen/exploiteren van 0-day vulnerabilities om high-value targets mee aan te vallen. Maar ja aangezien de Amerikanen daar met een buitenlandse partij geen profijt van hebben komt het uitgebreid in het nieuws, Elk land met een offensief cyber-programma moet aan deze race mee doen. Anders sta je bij een conflict gelijk op achterstand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.