image

EFF wil dat Apple en Google meer doen tegen stalking via AirTags

donderdag 16 december 2021, 16:55 door Redactie, 7 reacties

Apple en Google moeten meer doen tegen stalking via AirTags en andere fysieke trackers, zo vindt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Apple lanceerde deze week een Android-app waarmee gebruikers de AirTags van stalkers kunnen detecteren. AirTags geven aan iPhones en iPads in de buurt hun locatie door, die vervolgens via de Find My-app is te achterhalen. Hiervoor maken de apparaatjes zowel gebruik van bluetooth als het Find My-netwerk. Dit netwerk maakt gebruik van Apple-apparaten in de buurt om de locatie van de AirTag door te geven.

Voor eigenaren van een Androidtoestel was het niet mogelijk om naar AirTags te zoeken. Daar is met de "Tracker Detect" app verandering in gekomen. Deze app zoekt naar trackers binnen bluetooth-afstand die compatibel met Apples Find My-netwerk zijn. De EFF noemt dit een stap in de goede richting maar vindt het niet voldoende. De app lijkt niet buiten de VS te downloaden en is alleen beschikbaar voor Android 9 en nieuwer.

Veel goedkopere Androidtelefoons, in gebruik bij kwetsbare populaties, worden zo niet ondersteund, aldus de burgerrechtenbeweging. Die ziet ook een rol voor Google weggelegd. Het techbedrijf zou de detectie van AirTags en andere fysieke trackers in Android moeten verwerken, zoals bij Apple het geval is. De Tracker Detect-app voor Android vereist dat gebruikers handmatig een scan uitvoeren en draait niet in de achtergrond.

De EFF wil dan ook dat Apple en Google gaan samenwerken om dit te realiseren. "We hopen dat Apple en Google de dreiging van overal aanwezige, goedkope en krachtige fysieke trackers serieus genoeg nemen en samenwerken om hun gebruikers te helpen zodat die weten wanneer ze worden gestalkt", zegt Eva Galperin van de burgerrechtenbeweging.

Reacties (7)
16-12-2021, 17:06 door Anoniem
De app "Tracker Detect" s sinds de lancering door Apple nog steeds niet te zien in de google playstore vanaf mijn android-phone?????????
16-12-2021, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem: De app "Tracker Detect" s sinds de lancering door Apple nog steeds niet te zien in de google playstore vanaf mijn android-phone?????????

Deze open source varriant werkt prima https://play.google.com/store/apps/details?id=de.seemoo.at_tracking_detection.release
Of
https://f-droid.org/packages/de.seemoo.at_tracking_detection
16-12-2021, 21:46 door Anoniem
Door Anoniem: De app "Tracker Detect" s sinds de lancering door Apple nog steeds niet te zien in de google playstore vanaf mijn android-phone?????????

Tweede alinea :


De app lijkt niet buiten de VS te downloaden en is alleen beschikbaar voor Android 9 en nieuwer.
17-12-2021, 10:05 door Anoniem
We wisten vanaf het begin al dat airtags groots misbruikt konden worden hiervoor. Ik wens Apple succes met de oplossing (die ze waarschijnlijk zullen verkopen).
17-12-2021, 11:47 door Anoniem
Ik heb deze app al wel op mijn Android 11 telefoon staan. En die staat toch echt helemaal op NL ingesteld. Manier van installeren: Tracker Detect zoeken via Google, eerste hit is de Playstore van Google, daarna op install klikken (je meot wel ingelogd zijn met je google account dat aan je telefoon hangt).
21-12-2021, 12:16 door Anoniem
Wettelijk is het niet verboden om dit soort apps en gadgets te gebruiken om je kinderen te volgen. Een kind heeft wel het recht op privacy, maar waar de grens ligt tussen privacy en veiligheid is aan de ouder.

Je kunt je kind met een AirTag of smartphone overal volgen, maar is dat wel verstandig?

https://www.ad.nl/tech/je-kunt-je-kind-met-een-airtag-of-smartphone-overal-volgen-maar-is-dat-wel-verstandig~aad4755d/
20-01-2022, 17:00 door Anoniem
The BBC has spoken to six women in the US who say they have been tracked using Apple AirTags. The button-sized devices are designed to work with Apple's 'Find My' network to locate lost items. But there have been multiple reports in the US of the devices being used to track people. [...] Apple was aware, long before it released AirTags, that they could be used for criminal activity.

Apple AirTags - 'A perfect tool for stalking'
https://www.bbc.com/news/technology-60004257
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.