image

Mijn ISP levert mij internet, maar nu blijkt dit alleen een verbinding via IPv4. Is er sprake van een onvolledige dienst?

woensdag 12 januari 2022, 10:17 door Arnoud Engelfriet, 62 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Mijn ISP levert mij de dienst 'internet', maar levert alleen een verbinding via IPv4, niet via IPv6. Nergens wordt gesproken over een IPv4 only dienst. Levert de provider mij nu een onvolledige dienst?

Antwoord: Het internetprotocol (IP) is de basis van het internet. Pakketjes met data worden dit protocol verzonden en ontvangen (of niet, er zijn geen garanties). Daarbij staat het IP-adres centraal. Dit is een 32-bits getal (meestal geschreven als 127.0.0.1) dat ieder apparaat op internet uniek identificeert. Het grote probleem inmiddels is dat alle 2^32 adressen toegewezen zijn, waardoor het internet eigenlijk niet meer kan groeien.

Om dit probleem op te lossen, is IPv6 ontwikkeld. Adressen zijn daarin 128 bits, zodat elke zandkorrel op aarde een eigen IP-adres kan krijgen. Het lastige is echter dat een internetprovider extra apparatuur en netwerkomgevingen moet inzetten om IPv6 compatibel te worden. Dat duurt nu al veel langer dan je zou denken, en het is bovendien nagenoeg tot stilstand gekomen zo las ik afgelopen september.

Desondanks is het best logisch dat je anno 2022 IPv6 verbindingen zou kunnen verwachten. En als er dan niets expliciet is afgesproken, dan wordt het juridisch een interessante.

De hoofdregel uit het contractenrecht is dat je niet alleen kijkt naar wat er letterlijk staat. Belangrijker is wat partijen over en weer van elkaar mochten verwachten, waarbij hun marktpositie en expertise op het gebied van het gecontracteerde zwaar meeweegt. Hetzelfde contract kan dus anders worden opgevat als het tussen twee grootzakelijke partijen wordt gesloten dan wanneer het een consument en een machtige leverancier betreft.

Eigenlijk is dus de eerste vraag welke positie de vraagsteller heeft. We gaan even uit van een consument, die bij een 'gewone' internetprovider de dienst "internettoegang" heeft afgenomen. Mocht die het contract dan begrijpen als dat er ook IPv6 mogelijk was?

Mijn inschatting is van niet, bij zo'n consumentensituatie. Een consument wil "gewoon internet", en eigenlijk doet iedere site of dienst het gewoon via IPv4. Er is dan geen bijzondere reden waarom je IPv6 nodig zou hebben voor "gewoon internet". En dan is het volgens mij feitelijk irrelevant of de geleverde dienst IPv6 ondersteunt.

Als het gaat om een zakelijke klant die belang heeft bij IPv6, dan kan dat anders liggen. Alleen zou ik daar verwachten dat de klant er naar vroeg, en dan dus weet dat de leverancier dit kan. En dan is het natuurlijk geen discussie als blijkt dat de leverancier toch een IPv4 only verbinding levert.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (62)
12-01-2022, 10:30 door Anoniem
Ik vind dit best lastig. Ik denk dat er een heleboel systeembeheerders, netwerktechnici, etc zijn die IPv6 beschouwen als 'gewoon internet' en bij het sluiten van een contract met een ISP daar geen navraag naar zouden doen.
Vervolgens ben je dan 'genaaid' door het feit dat je ergens verstand van hebt?! Klinkt raar...
12-01-2022, 10:33 door Anoniem
Waarom wil je IPv6? Is dat op enige manier 'beter'?
12-01-2022, 10:45 door Anoniem
Dit voert terug op een gat dat al heel lang bestaat. Ooit, bij de oprichting van de NLIP, was er enige hoop dat die een soort servicedefinitie zouden opstellen waar "Internet" aan moest voldoen. Destijds was IPv6 nog niet zo'n ding, maar je kon denken aan eisen ten aanzien van open/gesloten ports, controle over reverse DNS, de mogelijkheid tot het hebben meerdere IP-adressen, ondersteuning van een eigen router/firewall mbv rfc1483 transparent bridging, etc. Dat is er helaas nooit gekomen (wel een soort keurmerk maar dat was vrij summier), en eigenlijk is er op dat vlak nu nog steeds helemaal niets. Een internetaansluiting is intussen verworden tot een puur consumentenproduct waarbij de consument geen enkel houvast heeft en providers slecht te vergelijken zijn. Wat ooit normaal was heet nu "zakelijk" en is veel duurder.
12-01-2022, 10:53 door Anoniem
En hoe verandert dit nu als er steeds meer IPv6 only sites komen? Dan kun je die sites niet meer bereiken, en kun je dan nog spreken van een 'werkende internet' voor de consument?

TheYOSH
12-01-2022, 11:09 door Anoniem
Dat artikel van afgelopen september waar naar verwezen wordt bevat al de hele discussie waarom internet providers
liever niet IPv6 er bij zetten op hun netwerk, dus die hoeven we hieronder niet opnieuw te voeren...
Kort: het gaat niet om over hun apparatuur het wel kan, maar om een combinatie van "dat is extra werk en niemand
wordt er beter van en we gaan er niet meer door verdienen" en "if it is not broken, don't fix it" m.a.w. alles wat je aan
je netwerk verandert kan (zowel door eigen fouten als door situaties bij klanten en de sites die ze bezoeken) mogelijk
problemen gaan geven die je dan weer moet afhandelen, en de kans dat iemand heel blij opbelt omdat je nu IPv6 aanbiedt
die is veel kleiner dan dat er iemand belt met "hee sinds gisteren kan ik niet meer bij deze website" ofzo. Dus stelt men
het dan maar weer uit.
12-01-2022, 11:36 door Anoniem
Misschien handig om eerst te beginnen met, welke ISP?
12-01-2022, 12:17 door Anoniem
Neem Caiway, ook zo'n internet provider die alleen IPv4 levert. In de algemene voorwaarden wordt nergens gemeld dat het om Ipv4-only gaat, er wordt alleen gesproken over de dienst 'internet'. Dus is een groot deel van 'internet' (namelijk het IPv6 deel) is niet bereikbaar. En inderdaad: er komen steeds meer IPv6-only sites/diensten.
12-01-2022, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem: En hoe verandert dit nu als er steeds meer IPv6 only sites komen?
Kun jij mij EEN "IPv6 only site" noemen die niet specifiek is om te testen wat er gebeurt als je een IPv6 only site maakt,
of vergelijkbare test sites?
Ik zou wel eens willen weten welke die "steeds meer IPv6 only sites" zijn.

Daarentegen zijn er wel zat IPv4 only sites, bijvoorbeeld www.security.nl.
Die zijn dan niet bereikbaar voor "IPv6 only gebruikers". Die zijn er ook niet veel, denk ik.
12-01-2022, 12:29 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien handig om eerst te beginnen met, welke ISP?
Die zijn er nog best wel hoor, zeker in het race-to-the-bottom segment. Bijvoorbeeld T-Mobile vaste internet aansluitingen.
12-01-2022, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien handig om eerst te beginnen met, welke ISP?

Wat maakt dat nou uit ?

TS stelt de juridische vraag of je een "defecte/onvolledige dienst" gekocht hebt wanneer je als consument "Internet" gekocht hebt en je krijgt IPv4-only internet - dan is de ISP helemaal niet relevant.

Die vraag heeft Arnoud plausibel beantwoord .
12-01-2022, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Neem Caiway, ook zo'n internet provider die alleen IPv4 levert. In de algemene voorwaarden wordt nergens gemeld dat het om Ipv4-only gaat, er wordt alleen gesproken over de dienst 'internet'. Dus is een groot deel van 'internet' (namelijk het IPv6 deel) is niet bereikbaar. En inderdaad: er komen steeds meer IPv6-only sites/diensten.

Kun je die "IPv6 only" sites ook noemen in plaats van verzinnen ?
En echte sites - geen test of hobby site "omdat het kan"
12-01-2022, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem:Kun je die "IPv6 only" sites ook noemen in plaats van verzinnen ?
En echte sites - geen test of hobby site "omdat het kan"

https://aws.amazon.com/blogs/networking-and-content-delivery/introducing-ipv6-only-subnets-and-ec2-instances/
https://www.transip.nl/vps/sandboxvps/
https://ipv6onlyhosting.com
12-01-2022, 14:00 door Anoniem

Ik zou wel eens willen weten welke die "steeds meer IPv6 only sites" zijn.
Volgens mij zijn die vooral beperkt tot Azie en Afrika etc.

Voor de westerse wereld waren er al genoeg IPv4 ranges gekocht. Vandaar dat wij er in de praktijk niet tegenaan lopen.
12-01-2022, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Neem Caiway, ook zo'n internet provider die alleen IPv4 levert. In de algemene voorwaarden wordt nergens gemeld dat het om Ipv4-only gaat, er wordt alleen gesproken over de dienst 'internet'. Dus is een groot deel van 'internet' (namelijk het IPv6 deel) is niet bereikbaar. En inderdaad: er komen steeds meer IPv6-only sites/diensten.

Kun je die "IPv6 only" sites ook noemen in plaats van verzinnen ?
En echte sites - geen test of hobby site "omdat het kan"

Klopt, op dit moment zullen die er niet zijn. Een bedrijf wat een website heeft wil dat mensen die site ook kunnen benaderen en IPv6 only gaat daar zeker niet bij helpen.

XS4ALL heeft wel een news server (gehad?) die over IPv4 en IPv6 bereikbaar was maar voor IPv6 meer connecties toestond.
12-01-2022, 14:34 door Anoniem
In plaats van de juridische weg te gaan, lijkt het mij effectiever om als consument met de portemonnee te stemmen De twee grootste IPSs, KPN en Ziggo leveren inmiddels IPv6 Die komen overal, dus gebrek aan uitwijkmogelijkheden kan geen reden zijn.

MV
12-01-2022, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem: In plaats van de juridische weg te gaan, lijkt het mij effectiever om als consument met de portemonnee te stemmen De twee grootste IPSs, KPN en Ziggo leveren inmiddels IPv6 Die komen overal, dus gebrek aan uitwijkmogelijkheden kan geen reden zijn.

MV
En nu voor het Caiway gebied in bijvoorbeeld het Westland/Maassluis: Internet via Glasvezel via Ziggo of KPN..... gaat dus niet.
12-01-2022, 15:52 door Anoniem
laten we beginnen bij het begin, en waarom zou je expliciet ipv6 willen. ja ipv6 is in sommige opzichten "veiliger". maar niet minder veilig dan ipv4 hoor. de kans/risico dat een consument daar mee loopt is nihiel.
12-01-2022, 16:21 door johanw
Omdat IPv6 proponenten dit protocol proberen te pushen hebben veel TCP/IP stacks standaard de "probeer eerst IPv6, als dat niet werkt probeel 4" instelling. Dat gaat geregeld fout als sites op 6 niet goed geconfigureerd zijn en op 4 wel (en dat komt geregeld voor0. Daarom is voor veel consumenten isp's het toevoegen van IPv6 een oorzaak van extra problemen, extra helpdesk belasting en dus kosten, waar eigenlijk niks nuttigs tegenover staat.

Verder is IPv6 veel meer dan alleen maar "IPv4 met langere adressen". Als dat laatste het geval was was iedereen al lang over. Maar er moesten zo nodig allerlei zaken dorgedrukt worden, waaronder het idee dat elk apparaat ongefilterd op internet zou moeten hangen (dus bv. geen NAT meer, en het statisch toewijzen van IP adressen is ook niet makkelijk). Dat is dus vragen om problemen met al die slecht beveiligde apparatuur.
12-01-2022, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: laten we beginnen bij het begin, en waarom zou je expliciet ipv6 willen. .
Toen ik meer dan een halve eeuw geleden mijn rijbewijs haalde waren autos nog niet standaard uitgerust met buitenspiegels, gordels, airbags en ABS. Mistachterlichten en derde remlichten waren verboden. Ik heb decennia gereden zonder dat alles en het ging prima. Maar als ik nu een nieuwe auto zou willen kopen en de verkoper zou proberen mij een auto zonder gordels, derde remlicht, airbags en ABS te verkopen zou ik gewoon een deur verder gaan. Anno 2022 hoort dat er gewoon bij en daar ga ik niet meer over in discussie.

Idem voor IPv6, Ik ga niet meer uitleggen waarom ik het wil hebben. Anno 2022 hoort het er gewoon bij en als ik tegen een ISP aanloop die het er niet bij levert ga ik een deur verder.

MV
12-01-2022, 17:51 door Anoniem
Door johanw: Omdat IPv6 proponenten dit protocol proberen te pushen hebben veel TCP/IP stacks standaard de "probeer eerst IPv6, als dat niet werkt probeel 4" instelling. Dat gaat geregeld fout als sites op 6 niet goed geconfigureerd zijn en op 4 wel (en dat komt geregeld voor0. Daarom is voor veel consumenten isp's het toevoegen van IPv6 een oorzaak van extra problemen, extra helpdesk belasting en dus kosten, waar eigenlijk niks nuttigs tegenover staat.

Verder is IPv6 veel meer dan alleen maar "IPv4 met langere adressen". Als dat laatste het geval was was iedereen al lang over. Maar er moesten zo nodig allerlei zaken dorgedrukt worden, waaronder het idee dat elk apparaat ongefilterd op internet zou moeten hangen (dus bv. geen NAT meer, en het statisch toewijzen van IP adressen is ook niet makkelijk). Dat is dus vragen om problemen met al die slecht beveiligde apparatuur.

Vergeet ingebakken IPSec niet, waardoor inspectie van (mogelijk kwaadaardig) verkeer bijna onmogelijk wordt. Slaat natuurlijk ook nergens op dat je een specifieke VPN standaard kiest die mogelijk binnenkort weer achterhaalt is, en je bakt dat in een protocol dat vele decennia mee moet gaan. Niet echt toekomstbestendig.

Een publiek IPv6 adres lekt dan ook nog het private subnet. En IPv6 kan eigenlijk niet meer zonder DNS, wat het extra kwetsbaar en gemakkelijk plat te leggen maakt.
12-01-2022, 20:41 door Anoniem
Kun jij mij EEN "IPv6 only site" noemen die niet specifiek is om te testen wat er gebeurt als je een IPv6 only site maakt,
of vergelijkbare test sites?

https://clintonwhitehouse2.archives.gov/

De Amerikaanse overheid wil, volgens vastgesteld beleid, actief werk maken van het uitfaseren van IPv4 en heeft hiermee inmiddels een begin gemaakt. Niet zo heel vreemd; afgelopen maand was er een tipping point in de VS en gebruiken meer mensen via IPV6 het internet dan via IPv4. Weliswaar zijn ze begonnen met sites die nu ook weer niet zo heel onmisbaar zijn (zoals genoemd voorbeeld), maar het is wel een krachtig, niet mis te verstaan signaal.
12-01-2022, 21:13 door marcod - Bijgewerkt: 12-01-2022, 22:12
We gaan even uit van een consument, die "internettoegang" heeft afgenomen. Mocht die het contract dan begrijpen als dat er ook IPv6 mogelijk was?

Mijn inschatting is van niet.

Opmerkelijk.

De media staan bol van berichten over de uitgeputte IPv4-pool. Het is (niet zonder reden) officieel beleid van onze overheid om IPv6 te doen ('pas toe of leg uit'-regime). En dat geldt voor meer landen. In de VS (en China) gaan ze zelfs nog verder. Steeds meer ISP's bieden het standaard al aan (denk bijvoorbeeld aan zo'n beetje alle KPN-consumenten met een mobiele telefoon, die al IPv6 hebben). Een toenemend aantal bedrijven biedt (zeer betaalbare) IPv6-only VPS-en aan. In een toenemend aantal landen, waaronder bij onze ooster- en zuiderburen, is de 50% grens van IPv6-adoptie reeds lang gepasseerd, of zit men daar dichtbij. We hebben een wet op de netneutraliteit waaruit je zou mogen afleiden dat onversneden internettoegang ook IPv6 behelst. Zo'n beetje heel big-tech (Youtube, FB, Netflix, LinkedIn, Office365, Gmail, WhatsApp enz. enz.) biedt zijn services al aan via IPv6 of zit daar dichtbij. Er is ondersteuning in de meeste gangbare software (en firmware). Kortom, IPv6 is inmiddels een wezenlijk onderdeel van de internet-infrastructuur.

Maar de argeloze consument mag niet verbaasd zijn als hij -ondanks al het bovenstaande- nog steeds afgescheept wordt met alleen maar legacy-IP. Ik zou het juist om willen draaien; vandaag de dag zou het niet meer nodig moeten zijn hier expliciet naar te moeten vragen.

'k Ben echter bang dat dit zich niet vanzelf zal oplossen.

Misschien moeten we van het woord 'internet', net als 'boter' of 'champagne', een beschermde productnaam maken, zodat iedereen weer weet waar die aan toe is.
13-01-2022, 09:21 door Anoniem
Ik denk dat het ook een beetje ligt aan het moment waarop je het internet abonnement hebt gesloten. Heb je dit recentelijk gedaan, dan is het redelijk en billijk, dat je kijkt of IPv6 beschikbaar is. Heb je dat al zo'n 15 jaar, b.v. bij Ziggo/UPC, dan heb je een goedwerkende internet toegang afgesproken. Als klant moet ik dan niet ieder jaar hoeven te controleren, of ze wel bezig zijn om hun omgeving aan te passen aan nieuwe standaards, ik moet er vanuit kunnen gaan, dat ze dit doen, tenzij ze met argumenten aangeven, waarom ze dat niet doen.
13-01-2022, 09:22 door Anoniem
IK hoor al 20+ jaar over ipv6 maar ben het in de praktijk nog niet in een productie omgeving tegengekomen
13-01-2022, 10:18 door Anoniem
Persoonlijk hoop ik dat we onderhand het punt bereikt hebben dat IPv4-only-internet als minderwaardig gezien mag worden. En ja, ik ben hobbyist die last heeft/had van het feit dat mijn provider tot voor kort mij geen IPv6 kon leveren: her en der heb ik wat te beheren servers en toegang tot bijvoorbeeld BMC adapters kan weliswaar op IPv4 als je zou willen, maar het kost je dan een IPv4 adres. En IPv4 adressen zijn heden ten dage kostbaar.

Dus heb ik een hele tijd de discussie met mijn provider gehad hierover; zijn standpunt was ook in eerste instantie "maar je kunt toch alles bereiken". Niet dus. Enigszins paniek bij de provider, maar gelukkig was daar de stelling "dan gebruik je toch een IPv4-2-IPv6 broker. Ik kan je verzekeren: alleen maar ellende. Behalve dat je bandbreedte niet is wat je mag verwachten (logisch) kom je ook op heel vreemde effecten uit als je geoblocking tegen gaat komen. Zo zijn er diverse sites waar je alles mag bekijken en mag bestellen, maar op het moment dat je een helpdeskticket aan wilt maken je ineens geblocked wordt (want je IPv6 reeks staat ineens niet in Nederland geregistreerd). Of een bekende supermarktketen waar je op de site van alles kunt zien, maar wanneer je de reclamefolder wilt lezen is het een geoblock.

Dus al met al hoop ik voor eenieder dat we onderhand dat kantelpunt wel bereikt hebben en IPv6 gewoon meegeleverd hoort te worden.
13-01-2022, 10:53 door Anoniem
Door marcod:
De media staan bol van berichten over de uitgeputte IPv4-pool. Het is (niet zonder reden) officieel beleid van onze overheid om IPv6 te doen ('pas toe of leg uit'-regime). En dat geldt voor meer landen. In de VS (en China) gaan ze zelfs nog verder. Steeds meer ISP's bieden het standaard al aan (denk bijvoorbeeld aan zo'n beetje alle KPN-consumenten met een mobiele telefoon, die al IPv6 hebben). Een toenemend aantal bedrijven biedt (zeer betaalbare) IPv6-only VPS-en aan. In een toenemend aantal landen, waaronder bij onze ooster- en zuiderburen, is de 50% grens van IPv6-adoptie reeds lang gepasseerd, of zit men daar dichtbij. We hebben een wet op de netneutraliteit waaruit je zou mogen afleiden dat onversneden internettoegang ook IPv6 behelst. Zo'n beetje heel big-tech (Youtube, FB, Netflix, LinkedIn, Office365, Gmail, WhatsApp enz. enz.) biedt zijn services al aan via IPv6 of zit daar dichtbij. Er is ondersteuning in de meeste gangbare software (en firmware). Kortom, IPv6 is inmiddels een wezenlijk onderdeel van de internet-infrastructuur.

Tja maar daar is zat tegenover te zetten natuurlijk. Microsoft biedt IPv6 nog lang niet op al hun diensten, bijvoorbeeld
niet op de mail (tenzij het een overheidsklant is). Office365 verkeer verloopt (voor ons account in ieder geval) ook
alleen maar via IPv4 dus ik denk dat het daar hetzelfde is.

Er is een tech club zoals je daar al omschrijft die IPv6 ingevoerd heeft omdat het voor hen niet zo moeilijk is dat erbij te
doen, maar "de grote bulk" pakt het maar moeizaam op.
Bij de WiFi op mijn werk is ongeveer de helft van het dataverkeer IPv6 maar dat geeft natuurlijk vooral aan dat er een
hoop geyoutubed en gefacebooked wordt, waardoor dat verkeer veel is tov de vele vele andere toepassingen die
alleen maar IPv4 ondersteunen.
13-01-2022, 11:11 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wil je IPv6? Is dat op enige manier 'beter'?
Bijvoorbeeld: geen problemen meer bij het opzetten van een VPN verbinding vanaf een telefoon naar je thuisnetwerk doordat je telefoon achter CGNAT zit. De meeste mobiele verbindingen hebben geen eigen IPv4 adres ivm het wereldwijde tekort. Bij IPv6 kan je telefoon gewoon een eigen IP adres krijgen en zijn er geen ranzige NAT oplossingen meer nodig.
13-01-2022, 12:33 door marcod - Bijgewerkt: 13-01-2022, 12:42
daar is zat tegenover te zetten natuurlijk. Microsoft biedt IPv6 nog lang niet op al hun diensten

En ze zijn niet de enige en dragen daarmee bij aan het kip-ei-probleem. Maar dat laat onverlet dat IPv6 toch echt niet meer weg te denken is, inmiddels. En als je het echt wil (je moet er wel wat voor doen), kom je zelfs bij Microsoft al een heel eind qua IPv6.

op mijn werk is ongeveer de helft van het dataverkeer IPv6 maar dat geeft natuurlijk vooral aan dat er een
hoop geyoutubed en gefacebooked wordt

Dat zijn wel twee (IPv6) grootverbruikers ja. Maar toch zou je nog eens verder moeten kijken. Want een toenemend aantal domeinnamen is inmiddels bereikbaar via IPv6. Van alle .nl-domeinnamen is dat al ruwweg de helft. (bron: https://stats.sidnlabs.nl/nl/dns.html#.nl-domeinnamen%20en%20ipv6)
13-01-2022, 12:35 door marcod
Ik hoor al 20+ jaar over ipv6 maar ben het in de praktijk nog niet in een productieomgeving tegengekomen

Sorry, maar dan zou je toch echt beter moeten kijken. Ik heb mensen dit horen zeggen met een KPN-mobiel in hun zak, zonder dat ze doorhadden dat ze daar IPv6 mee deden, om maar eens 1 grappig voorbeeld te noemen.

Ja, er is nog veel te doen, maar er is ook echt al heel veel gebeurd.
13-01-2022, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: IK hoor al 20+ jaar over ipv6 maar ben het in de praktijk nog niet in een productie omgeving tegengekomen
Eens. Ik zie het maar eigenlijk heel weinig gebruikt worden, helemaal zakelijk eigenlijk niet. Bij de meeste bedrijven is alle nog gewoon IPv4.

Door marcod:
Ik hoor al 20+ jaar over ipv6 maar ben het in de praktijk nog niet in een productieomgeving tegengekomen

Sorry, maar dan zou je toch echt beter moeten kijken. Ik heb mensen dit horen zeggen met een KPN-mobiel in hun zak, zonder dat ze doorhadden dat ze daar IPv6 mee deden, om maar eens 1 grappig voorbeeld te noemen.

Ja, er is nog veel te doen, maar er is ook echt al heel veel gebeurd.
Hier VF, gewoon IPv4 only.

Het komt wel steeds meer, maar is het echt nodig momenteel? Nee. Geef mij maar gewoon een NAT omgeving, scheelt direct de nodige ellende.
13-01-2022, 13:26 door Anoniem
Door marcod:
daar is zat tegenover te zetten natuurlijk. Microsoft biedt IPv6 nog lang niet op al hun diensten

En ze zijn niet de enige en dragen daarmee bij aan het kip-ei-probleem. Maar dat laat onverlet dat IPv6 toch echt niet meer weg te denken is, inmiddels. En als je het echt wil (je moet er wel wat voor doen), kom je zelfs bij Microsoft al een heel eind qua IPv6.

Ja maar dat is toch idioterie, dat je bij foutlook online standaard geen IPv6 hebt "behalve als je er wat voor doet"???
Dat moet gewoon default zijn, MX records die zowel IPv4 als IPv6 adressen bevatten (nou ja indirect dan).
13-01-2022, 13:56 door Anoniem
Als consument moet je gewoon kijken naar de voorwaarden van de dienst in mijn ogen en dan weet je wat je kunt en mag verwachten.
Als ik een Toyota Yaris koop dan verwacht ik toch ook niet dat ie zich gedraagt als een 4x4 in de woestijn?
13-01-2022, 15:07 door marcod - Bijgewerkt: 13-01-2022, 15:24
Als consument moet je gewoon kijken naar de voorwaarden van de dienst

Oh, ik zou het prima vinden als alle ISPs een tabelletje op hun site zouden zetten met wat er wel/niet onder hun dienst valt. En dat er dan bijvoorbeeld onder het IPv6-kolommetje een duidelijk rood kruis staat.

Alleen...dat doen ze dan weer meestal niet. Probeer er op de site van Caiway bijvoorbeeld maar eens achter te komen of ze IPv6 (of zelfs maar IPv4) leveren.

Enige hint die ik kon vinden was in de installatiehandleiding, maar meestal zie je die pas nadat je klant bent geworden.
13-01-2022, 16:02 door Anoniem
Mijn ISP levert mij de dienst 'internet', maar levert alleen een verbinding via IPv4, niet via IPv6. Nergens wordt gesproken over een IPv4 only dienst. Levert de provider mij nu een onvolledige dienst?

Waar wordt gesproken over een IPv6 dienst ?
13-01-2022, 16:33 door Anoniem
Door Anoniem:

Ik zou wel eens willen weten welke die "steeds meer IPv6 only sites" zijn.
Volgens mij zijn die vooral beperkt tot Azie en Afrika etc.

Voor de westerse wereld waren er al genoeg IPv4 ranges gekocht. Vandaar dat wij er in de praktijk niet tegenaan lopen.

Voor Afrika zijn er nog wel even genoeg IPv4-adressen beschikbaar hoor. Azië is inderdaad een ander verhaal.
13-01-2022, 16:36 door Anoniem
Eigenlijk is dit natuurlijk een heel simpel verhaal. Geen toegang tot internet over IPv6 betekent in feite gewoon dat je geen volledige internettoegang hebt, maar slechts deels toegang.
13-01-2022, 16:43 door Anoniem
Waar wordt gesproken over een IPv6 dienst ?

Leuk dat je de discussie weer naar de essentie terugbrengt; want dit is precies de vraag: impliceert de dienst "internet" alleen IPv4, of IPv4+IPv6, of alleen IPv6? Wat mag de klant verwachten als hij leest: "internet" ? En waarom?
13-01-2022, 17:32 door marcod - Bijgewerkt: 13-01-2022, 17:32
Door Anoniem: Eigenlijk is dit natuurlijk een heel simpel verhaal. Geen toegang tot internet over IPv6 betekent in feite gewoon dat je geen volledige internettoegang hebt, maar slechts deels toegang.

Klopt! En dat mag niet volgens de wet op de netneutraliteit, voor zover ik hem interpreteer.
13-01-2022, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk is dit natuurlijk een heel simpel verhaal. Geen toegang tot internet over IPv6 betekent in feite gewoon dat je geen volledige internettoegang hebt, maar slechts deels toegang.
En welke diensten werken er dan exact niet?

Door marcod:
Door Anoniem: Eigenlijk is dit natuurlijk een heel simpel verhaal. Geen toegang tot internet over IPv6 betekent in feite gewoon dat je geen volledige internettoegang hebt, maar slechts deels toegang.

Klopt! En dat mag niet volgens de wet op de netneutraliteit, voor zover ik hem interpreteer.
Was dat niet dat je geen verschil mag maken? Of verschillende kosten voor bepaalde data?
Maar hoe kan je dit doen, zonder dat je iets aanbied?
13-01-2022, 21:04 door MathFox - Bijgewerkt: 13-01-2022, 21:04
Door Anoniem:
Waar wordt gesproken over een IPv6 dienst ?

Leuk dat je de discussie weer naar de essentie terugbrengt; want dit is precies de vraag: impliceert de dienst "internet" alleen IPv4, of IPv4+IPv6, of alleen IPv6? Wat mag de klant verwachten als hij leest: "internet" ? En waarom?
Twintig jaar geleden was IPv4-only heel normaal en waren er ook nog "portal providers" die maar een beperkt beeld van het internet gaven. (Zo tegen het einde van de tijd van inbelmodems.)
Het laatste decennium is IPv6 in opkomst naast IPv4 en mag je van een Internetprovider gaan verwachten dat ze IPv6 naast IPv4 ondersteunen. Die verwachting zal in de komende jaren steeds sterker gaan worden.
Er zal een punt komen waar Internet zonder IPv6 door de gewone burger als "halfbakken" gezien gaat worden, ik voorspel binnen tien jaar. Als alle belangrijke ISP's IPv6 standaard aanbieden.

P.S. In hoeverre zou een IPv6 tunnel over IPv4 voor de klanten van de achterblijvende providers een oplossing kunnen zijn?
13-01-2022, 22:11 door Anoniem
Door MathFox:
P.S. In hoeverre zou een IPv6 tunnel over IPv4 voor de klanten van de achterblijvende providers een oplossing kunnen zijn?

https://www.tunnelbroker.net/
blijft surrogaat natuurlijk maar in ieder geval kun je het "onbereikbare deel van internet" dan weer bereiken.
14-01-2022, 07:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Eigenlijk is dit natuurlijk een heel simpel verhaal. Geen toegang tot internet over IPv6 betekent in feite gewoon dat je geen volledige internettoegang hebt, maar slechts deels toegang.
En welke diensten werken er dan exact niet?
Op dit moment merk ik met een IPv4-verbinding nog niet dat ik iets mis. Het gaat alleen niet alleen om wat er nu wel en niet goed gaat maar ook over voorbereid zijn op een toekomst.

Alle gangbare besturingssystemen kunnen er al vele jaren out-of-the-box mee omgaan. Voor netwerkapparatuur geldt dat ook. Een provider als XS4ALL heeft al vele jaren geleden laten zien dat het soepel ingevoerd kon worden. Ik lees nu dat Ziggo er ver mee zou zijn, maar als je op hun website zoekt dan staat er wat gefragmenteerde informatie over op community.ziggo.nl en niet meer dan één wel heel summiere pagina bij de klantenservice, waaruit je totaal niet kan opmaken of je IPv6 kan krijgen en wat dat voor voeten in de aarde heeft. Dit werkt toch wel heel sterk de indruk dat ze vooral het absolute minimum eraan doen en er eigenlijk vooral met de pet naar gooien.

Het is nog niet zo ver dat ik merk dat ik er last van heb, maar ik heb wel de onbehagelijke indruk dat (bijvoorbeeld) Ziggo bewust de grens opzoekt en daarmee ook bewust het risico opzoekt dat dingen opeens niet werken.

Arnoud schrijft:
De hoofdregel uit het contractenrecht is dat je niet alleen kijkt naar wat er letterlijk staat. Belangrijker is wat partijen over en weer van elkaar mochten verwachten, waarbij hun marktpositie en expertise op het gebied van het gecontracteerde zwaar meeweegt.
Mijn ongemak komt erop neer dat zo'n reusachtige partij met een enorme marktpositie er juist blijk van geeft de expertise die ze op dit gebied wat mij betreft horen te hebben maar liever zo min mogelijk toe te passen. Juist als je marktpositie en expertise zwaar laat meewegen zou ik zeggen dat ze een verantwoordelijkheid hebben om niet zwaar achter te lopen en om geen rem op de vooruitgang te vormen. Dat betekent niet dat ze zo'n pionier moeten zijn als XS4ALL is geweest, maar daar hoeven ze nou ook weer niet 8-10 jaar achteraan te hobbelen (10 jaar geleden kregen alle nieuwe aansluitingen van XS4ALL IPv6 en 8 jaar geleden was het op alle aansluitingen beschikbaar). Dat trage tempo komt op mij al nalatig over, de belabberde informatievoorziening erover is dat zeker.
14-01-2022, 09:56 door Anoniem
ik leest hier niets over internet veiligheid??? bij ipv6 ....4 zou veiliger zijn ????
14-01-2022, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wil je IPv6? Is dat op enige manier 'beter'?
IPv6 is zeker beter en ook de toekomst. Het is dramatisch dat we (oa in NL) niet meer doen aan de adoptie van dit protocol.
Het voordeel dat het langzaam in gebruik wordt genomen is op dit moment dat er weinig (of misschien geen) diensten zijn die IPv6 only zijn omdat ISP's nog altijd smerige trucjes toepassen om 6-in-4, 4-to-6 CGN en noem maar op toe te passen.
14-01-2022, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem: ik leest hier niets over internet veiligheid??? bij ipv6 ....4 zou veiliger zijn ????
Dat 4 veiliger is klopt niet (helemaal). Het is een schijnveiligheid omdat bij 4 in huishoudens en veel bedrijven gebruik gemaakt wordt van NAT waardoor een verbinding vanaf het internet naar je interne netwerk niet zomaar kan. Default zijn je apparaten dus niet zonder meer bereikbaar voor alle kwaadwillenden. Bij V6 kan dit evengoed, er bestaat namelijk zoiets als een firewall en een ISP die een beetje normaal modem gebruikt kan die firewall standaard inschakelen.
14-01-2022, 11:36 door Anoniem
Door Anoniem: ik leest hier niets over internet veiligheid??? bij ipv6 ....4 zou veiliger zijn ????
Dat is bullshit. Je ziet dat ook genoemd in de reactie van 12-01-2022, 17:51.
"Ingebakken IPsec". Ja, ingebakken in de SPECIFICATIES. Maar IPsec is bij IPv4 ook een optie en het is bij IPv6
net zo optioneel als bij IPv4. Je gebruikt dit alleen als je het zelf instelt (voor een VPN ofzo) en dan doet het er niks
toe of je IPv4 of IPv6 gebruikt. In de begintijd was er ook nog even sprake van "opportunistic encryption" waarbij
er op een manier vergelijkbaar met https op iedere connectie IPsec werd aangebracht, maar dat is nooit wat geworden
en het is allemaal https (TLS) geworden wat over IPv4 net zo goed werkt als over IPv6.

In theorie is IPv6 zelfs ONVEILIGER omdat bij IPv4 de meesten achter een NAT router zitten wat een ingebouwde
firewall functie geeft omdat een willekeurige aanvaller op internet niet zomaar een connectie kan opzetten naar jou
zonder dat je eerst een connectie naar hem hebt opgezet. Bij IPv6 is er geen NAT en is die functie er dus niet.
Maar in de praktijk maakt het niet uit omdat de producenten van thuisrouters allemaal een stateful firewall inbouwen
die op IPv6 een zelfde functionaliteit heeft als NAT op IPv4 heeft (dus alleen uitgaande connecties toelaten en de
antwoorden daarop, geen inkomende connecties tenzij je dat specifiek hebt geconfigureerd voor een bepaalde
host en/of poortnummer). De aanwezigheid van deze firewall is een selectiecriterium bij de keuze van routers door
providers in Nederland, heb je een router "gekregen" dan zit dit er dus zeker in. Heb je zelf een router gekocht en
geconfigureerd dan misschien niet, dan moet je dat zelf regelen. Zonder deze firewall kan in principe iedereen die
"een adres van een van je devices weet" vanaf internet dat device connecten. Nou is een adres in IPv6 erg lang
dus adressen "scannen" zoals op IPv4 gedaan wordt dat is niet praktisch, maar je verraadt wel je adres als je
iemands service (bijvoorbeeld een website) connect, en in principe kan die op dat moment proberen terug te
connecten naar datzelfde adres en dan bijvoorbeeld naar je SMB service (files delen). Zit daar geen wachtwoord
op dan ben je al weg. Maar zoals gezegd, dit is normaal gesproken niet mogelijk door de firewall in de router.
Deze situatie heeft er wel toe geleid dat je op sommige sites leest of las "IPv6 moet je uitzetten, dat is gevaarlijk".
14-01-2022, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: [
Alle gangbare besturingssystemen kunnen er al vele jaren out-of-the-box mee omgaan. Voor netwerkapparatuur geldt dat ook. Een provider als XS4ALL heeft al vele jaren geleden laten zien dat het soepel ingevoerd kon worden. Ik lees nu dat Ziggo er ver mee zou zijn, maar als je op hun website zoekt dan staat er wat gefragmenteerde informatie over op community.ziggo.nl en niet meer dan één wel heel summiere pagina bij de klantenservice, waaruit je totaal niet kan opmaken of je IPv6 kan krijgen en wat dat voor voeten in de aarde heeft.
Dat heeft er mee te maken dat Ziggo een gefragmenteerd bedrijf is. Het is een fusiebedrijf van allerlei kleinere kabel
bedrijven die ook internet deden, en die eilanden zijn er nu nog steeds. De IPv6 beschikbaarheid en mogelijkheden die
wisselen per regio dus.
14-01-2022, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: laten we beginnen bij het begin, en waarom zou je expliciet ipv6 willen. .
Toen ik meer dan een halve eeuw geleden mijn rijbewijs haalde waren autos nog niet standaard uitgerust met buitenspiegels, gordels, airbags en ABS. Mistachterlichten en derde remlichten waren verboden. Ik heb decennia gereden zonder dat alles en het ging prima. Maar als ik nu een nieuwe auto zou willen kopen en de verkoper zou proberen mij een auto zonder gordels, derde remlicht, airbags en ABS te verkopen zou ik gewoon een deur verder gaan. Anno 2022 hoort dat er gewoon bij en daar ga ik niet meer over in discussie.

Idem voor IPv6, Ik ga niet meer uitleggen waarom ik het wil hebben. Anno 2022 hoort het er gewoon bij en als ik tegen een ISP aanloop die het er niet bij levert ga ik een deur verder.

MV
Die auto mag niet meer nieuw verkocht worden zonder al die veiligheidstoestanden, dus je vergelijking gaat nogal mank
14-01-2022, 13:47 door Anoniem
Het is ook een stukje marketing die juist de providers die IPv6 wel aanbieden niet goed doen lijkt me.
Ik zie ze geen reclame maken met bijvoorbeeld:
"Bij ons krijg je toegang tot het hele internet. Ook het IPv6 internet."

En daaronder gewoon een lijstje met andere providers waar de kruisjes staan bij degene die IPv6 niet leveren.

Daarmee gaat de consument vanzelf denken: hoezo, waarom levert X geen volledig internet. En gaat daar vragen over stellen. En hoe meer vragen, hoe sneller een provider zal denken: we moeten het gaan ondersteunen.

Dito voor DNSSEC trouwens.

Maak het begrijpbaar voor de consument en toon aan wat ze missen.

Als IPv6 missen een onvolledige dienst zou zijn, zou IPv4 over carrier NAT of helemaal niet dat wellicht ook wel zijn....?
14-01-2022, 14:31 door Anoniem
misschien ben ik een beetje naïef, maar heb je je abonnement expliciet met IPv6 besteld? Stond het in de beschrijving van de te leveren service expliciet vermeld?
Nee? Dan kan je er ook niet van uitgaan dat het er is, don't asume verify.
Als het zo belangrijk voor je was dan had je toch zeker voor het afsluiten van je contract nagevraagd of het inclusief IPv6 was. Mogelijk dat je dan het antwoord had gekregen, tegen x eurie per maand kan je dat erbij bestellen
maar misschien denk ik te simpel
15-01-2022, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem: misschien ben ik een beetje naïef, maar heb je je abonnement expliciet met IPv6 besteld? Stond het in de beschrijving van de te leveren service expliciet vermeld?
Nee? Dan kan je er ook niet van uitgaan dat het er is, don't asume verify.
Als het zo belangrijk voor je was dan had je toch zeker voor het afsluiten van je contract nagevraagd of het inclusief IPv6 was. Mogelijk dat je dan het antwoord had gekregen, tegen x eurie per maand kan je dat erbij bestellen
maar misschien denk ik te simpel

Dit lijkt mij te simpel.

Stel, jij gaat vandaag ergens wonen en krijgt de keuze voor een weg voor de deur (evenals een internet aansluiting is dat infra).
Op het moment dat je de weg mag kiezen zijn er 5 aanbieders:
1) x-wegen 130km/h voor e45,-
2) y-wegen 100km/h voor e40,-
3) z-wegen 150km/h aanrijdsnelheid voor e50,-

Heel veel meer informatie dan dat staat er niet op de bestel pagina's. Owja, alles kost e10,- de eerste drie maanden.

Nadat je ze hebt overwogen blijkt dat je vooral snelheid nodig hebt en lijkt z-wegen dus de snelste: en je moest snelheid hebben zei iemand op je werk.

Na aankoop kom je er natuurlijk achter dat die 150km/h vooral de snelheid naar je huis toe is, en dat je maar 50 mag als je wegrijd. Maar he, dat had je nog kunnen zien toen je keek bij x- en y-wegen die nog vertelde dat je 130/130 kreeg of toen dat woordje niet gewoon snelheid maar alleen aanrijdsnelheid was. Dat tweede getal vond je al zo vreemd, maar dat kun je jezelf nog verwijten. Nu ben je altijd een jaarabonnement aangegaan, dus zit je er nog even aan vast.

Terwijl je er woont zie je een prachtige auto van I6.
Je probeert met die auto over de weg te rijden en dat lukt je ineens niet. Nu blijkt dan ineens dat je weg alleen geschikt is voor auto's van het model 4, model 6 (waaronder die I6) kan er niet op. Het is dus niet dat die langzamer is ofzo, nee, de auto kan er compleet niet op. Ja, als je hem op een 4 auto zet op een aanhanger, maar dat laten we even niet meetellen.

x en y hadden nog wel ergens aangegeven dat je ook met model 6 auto's op hun weg kon zie je daarna, maar dat zei je toen niets. Al die getallen: het is toch gewoon een weg?!. Blijkt ook nog eens dat alle nieuwe wegen die z aanlegt wel 6 auto's ondersteund inmiddels als je ze belt, maar updaten kan niet.

Dan heb je denk ik ongeveer de essentie van het verhaal wel: je had zeker die keuze, maar bij de verkoop is niet expliciet genoemd dat dingen NIET kunnen (waardoor het dan onbelangrijk lijkt). Providers noemen alleen wat WEL kan. Zouden de providers gewoon duidelijk noemen wat op hun lijnen kunnen en niet kunnen, dan kun je pas als consument een weloverwogen keuze maken.

Bijvoorbeeld
1) x-wegen 130km/h aanrijdsnelheid en 130 wegrijdsnelheid, voor model 4 en 6 auto's, wegnummer-veiligheidschecks, voor e45,-
2) y-wegen 100km/h aanrijdsnelheid en 80 wegrijdsnelheid, voor model 4 en 6 auto's, wegnummer-veiligheidschecks, voor e40,-
3) z-wegen 150 km/h aanrijdsnelheid, 50 wegrijdsnelheid, alleen model 4 auto's (ongeschikt voor model 6), geen wegnummer-veiligheidschecks, voor e50,-

Letters, getallen en voorbeelden zijn willekeurig trouwens.
15-01-2022, 10:37 door Anoniem
Een hoop mensen staart zich hier blind op de verbindingsmogelijkheden van ipv4 en/of ipv6.
Hoewel dat een belangrijk aspect is van de ISP moet er eigenlijk op een fundamenteler niveau worden gekeken naar wat internet nu precies is.

Abstract gezien gaat het gewoon om de verbindingen en de verbindingsmogelijkheden, maar meer verbindingen (bijv. via ipv6) hoeft nog niet te betekenen dat de verbinding ook beter wordt.
Veel belangrijker dan het ipv4 vs ipv6 verhaal is of het gewenste serviceniveau wordt gehaald. Denk aan latency, bandbreedte en stabiliteit.

Leuk dat je naar een ipv6 node kunt verbinden maar als je naar diezelfde node een veel snellere ipv4 verbinding hebt dan schiet je er niets mee op. De peeringovereenkomsten en routeringsvoorkeuren zijn eigenlijk veel belangrijker dan wel/geen ipv6 maar het percentage dat zich over het voorgaande drukmaakt is nog veel kleiner dan de ipv6 movement.
Vervolgens komt men aan bij ipv6 only en cgnat en wordt het pas echt lastig. Ik ben helemaal voor ipv6, maar het gaat natuurlijk het om de best mogelijke netwerkdienst, dat is uiteindelijk het doel.

Het wordt tijd dat dit soort zaken onderdeel worden van de overeenkomsten. Ergens moet beschreven staan wat je kunt verwachten voordat je de dienst afneemt.
15-01-2022, 13:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: misschien ben ik een beetje naïef, maar heb je je abonnement expliciet met IPv6 besteld? Stond het in de beschrijving van de te leveren service expliciet vermeld?
Nee? Dan kan je er ook niet van uitgaan dat het er is, don't asume verify.
Als het zo belangrijk voor je was dan had je toch zeker voor het afsluiten van je contract nagevraagd of het inclusief IPv6 was. Mogelijk dat je dan het antwoord had gekregen, tegen x eurie per maand kan je dat erbij bestellen
maar misschien denk ik te simpel

Dit lijkt mij te simpel.

Stel, jij gaat vandaag ergens wonen en krijgt de keuze voor een weg voor de deur (evenals een internet aansluiting is dat infra).
Op het moment dat je de weg mag kiezen zijn er 5 aanbieders:
1) x-wegen 130km/h voor e45,-
2) y-wegen 100km/h voor e40,-
3) z-wegen 150km/h aanrijdsnelheid voor e50,-

Heel veel meer informatie dan dat staat er niet op de bestel pagina's. Owja, alles kost e10,- de eerste drie maanden.

Nadat je ze hebt overwogen blijkt dat je vooral snelheid nodig hebt en lijkt z-wegen dus de snelste: en je moest snelheid hebben zei iemand op je werk.

Na aankoop kom je er natuurlijk achter dat die 150km/h vooral de snelheid naar je huis toe is, en dat je maar 50 mag als je wegrijd. Maar he, dat had je nog kunnen zien toen je keek bij x- en y-wegen die nog vertelde dat je 130/130 kreeg of toen dat woordje niet gewoon snelheid maar alleen aanrijdsnelheid was. Dat tweede getal vond je al zo vreemd, maar dat kun je jezelf nog verwijten. Nu ben je altijd een jaarabonnement aangegaan, dus zit je er nog even aan vast.

Terwijl je er woont zie je een prachtige auto van I6.
Je probeert met die auto over de weg te rijden en dat lukt je ineens niet. Nu blijkt dan ineens dat je weg alleen geschikt is voor auto's van het model 4, model 6 (waaronder die I6) kan er niet op. Het is dus niet dat die langzamer is ofzo, nee, de auto kan er compleet niet op. Ja, als je hem op een 4 auto zet op een aanhanger, maar dat laten we even niet meetellen.

x en y hadden nog wel ergens aangegeven dat je ook met model 6 auto's op hun weg kon zie je daarna, maar dat zei je toen niets. Al die getallen: het is toch gewoon een weg?!. Blijkt ook nog eens dat alle nieuwe wegen die z aanlegt wel 6 auto's ondersteund inmiddels als je ze belt, maar updaten kan niet.

Dan heb je denk ik ongeveer de essentie van het verhaal wel: je had zeker die keuze, maar bij de verkoop is niet expliciet genoemd dat dingen NIET kunnen (waardoor het dan onbelangrijk lijkt). Providers noemen alleen wat WEL kan. Zouden de providers gewoon duidelijk noemen wat op hun lijnen kunnen en niet kunnen, dan kun je pas als consument een weloverwogen keuze maken.

Bijvoorbeeld
1) x-wegen 130km/h aanrijdsnelheid en 130 wegrijdsnelheid, voor model 4 en 6 auto's, wegnummer-veiligheidschecks, voor e45,-
2) y-wegen 100km/h aanrijdsnelheid en 80 wegrijdsnelheid, voor model 4 en 6 auto's, wegnummer-veiligheidschecks, voor e40,-
3) z-wegen 150 km/h aanrijdsnelheid, 50 wegrijdsnelheid, alleen model 4 auto's (ongeschikt voor model 6), geen wegnummer-veiligheidschecks, voor e50,-

Letters, getallen en voorbeelden zijn willekeurig trouwens.
Een hoop tekst, maar ik heb werkelijk geen enkel idee wat je nu eigenlijk probeert uit te leggen.
15-01-2022, 17:45 door botbot
Door Anoniem: IK hoor al 20+ jaar over ipv6 maar ben het in de praktijk nog niet in een productie omgeving tegengekomen

Mijn XS4ALL verbinding biedt toch gewoon IPv6. En da's bij XS4ALL toch echt een productieomgeving.
15-01-2022, 17:50 door botbot - Bijgewerkt: 15-01-2022, 17:54
Door Anoniem: misschien ben ik een beetje naïef, maar heb je je abonnement expliciet met IPv6 besteld? Stond het in de beschrijving van de te leveren service expliciet vermeld?
Nee? Dan kan je er ook niet van uitgaan dat het er is, don't asume verify.
Als het zo belangrijk voor je was dan had je toch zeker voor het afsluiten van je contract nagevraagd of het inclusief IPv6 was. Mogelijk dat je dan het antwoord had gekregen, tegen x eurie per maand kan je dat erbij bestellen
maar misschien denk ik te simpel

Maar op een gegeven moment zal IPv6 toch echt een standaard worden waar je niet omheen kunt, omdat een "normale" internetverbinding niet meer voor 100% zal werken zonder IPv6.

Dan kom je op hetzelfde:. Je wasmachine zal ook niet specifiek vermelden dat je ieder type wasmiddel erin kan doen. Maar bij een normale werking van een wasmachine kan je daar gewoon van uit gaan. Als er alleen merk X in kan, heb je dus een product met beperkingen gekocht. Dan zal de fabriekant de *beperkingen* expliciet moeten vermelden omdat je onder normale omstandigheden er gewoon van uit mag gaan dat die beperking er niet is. Dus tenzij die wasmachine nieuw in de winkel 30 euro was, ligt de verantwoording voor een goede beschrijving bij de leverancier en niet meer bij de klant.

Ander voorbeeld hiervan waren de "windows-only" printers, omdat die substantieel goedkoper waren dan "normale" printers stond het er niet altijd bij. Als ze even duur waren geweest en een consument dus praktisch geen aanwijzingen heeft dat het een product met beperkingen is, kan je ook niet van de consument verwachten dat hij heel veel tijd moet steken in het achterhalen wat de precieze werking is van de printer. Of het staat in de specs, dan kun je dat wel verwachten, maar als het daar niet duidelijk in staat, maar alleen op pagina 120 van de manual in een vage beschrijving, dan is de leverancier toch gewoon echt in gebreke gebleven.
15-01-2022, 17:58 door marcod - Bijgewerkt: 15-01-2022, 17:58
heb je je abonnement expliciet met IPv6 besteld? Stond het in de beschrijving van de te leveren service expliciet vermeld?

Waarom zou dat moeten? Je kocht toch de dienst 'internet' ?
16-01-2022, 11:04 door Anoniem
Door botbot:
Dan kom je op hetzelfde:. Je wasmachine zal ook niet specifiek vermelden dat je ieder type wasmiddel erin kan doen. Maar bij een normale werking van een wasmachine kan je daar gewoon van uit gaan.
Tja ik heb nog jaren gewassen met een wasmachine die geen vloeibaar wasmiddel aankon omdat dat nog niet bestond
toen die gemaakt werd. Om dat toch te gebruiken had je een workaround nodig, net zoals je nu workarounds nodig hebt
om IPv6 te gebruiken op een beperkte verbinding. Nu heb ik een nieuwe wasmachine en zonder daar op te letten bij
de koop ondersteunt die WEL vloeibaar wasmiddel. Maar de workaround werkt ook nog steeds hoor.


Ander voorbeeld hiervan waren de "windows-only" printers, omdat die substantieel goedkoper waren dan "normale" printers stond het er niet altijd bij. Als ze even duur waren geweest en een consument dus praktisch geen aanwijzingen heeft dat het een product met beperkingen is, kan je ook niet van de consument verwachten dat hij heel veel tijd moet steken in het achterhalen wat de precieze werking is van de printer. Of het staat in de specs, dan kun je dat wel verwachten, maar als het daar niet duidelijk in staat, maar alleen op pagina 120 van de manual in een vage beschrijving, dan is de leverancier toch gewoon echt in gebreke gebleven.

Mooi verhaal, maar zijn er ooit leveranciers veroordeeld daarvoor, al was het maar tot het terugnemen van een
ongeschikte printer? Ik denk dat dit veelal meer als "een probleem van Linux" gezien werd dan als een "probleem
van de printer". Je hoort nu nog steeds in bepaalde kringen dat "het probleem van Linux is dat er geen drivers voor
de hardware voor zijn" terwijl realisitisch gezien het probleem heden ten dage precies andersom is.
(Linux support je spullen out-of-the-box en bij Windows 10 of 11 is er geen driver meer voor leverbaar)
16-01-2022, 15:09 door Anoniem
Door botbot:
Door Anoniem: IK hoor al 20+ jaar over ipv6 maar ben het in de praktijk nog niet in een productie omgeving tegengekomen

Mijn XS4ALL verbinding biedt toch gewoon IPv6. En da's bij XS4ALL toch echt een productieomgeving.
Bij bedrijven komt het eigenlijk nog nergens voor.

Door marcod:
heb je je abonnement expliciet met IPv6 besteld? Stond het in de beschrijving van de te leveren service expliciet vermeld?

Waarom zou dat moeten? Je kocht toch de dienst 'internet' ?
Dus niet verder gespecificeerd bedoel je dus eigenlijk? Dus wat ook je dan ook precies?
Nieuws server? Maar hoelang is de retentie?
Eigenlijk mail server? Of toch niet?
Mailbox? Maar hoe groot?
Internet via een Duitse Internet breakout? Zoals tmobile deed in het verleden?
16-01-2022, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door botbot:
Door Anoniem: IK hoor al 20+ jaar over ipv6 maar ben het in de praktijk nog niet in een productie omgeving tegengekomen

Mijn XS4ALL verbinding biedt toch gewoon IPv6. En da's bij XS4ALL toch echt een productieomgeving.
Bij bedrijven komt het eigenlijk nog nergens voor.

Je brengt het als feit, maar dit is een mening.

Het feit is dat er genoeg bedrijven zijn die voor hun uitgaand internetverkeer IPv6 ondersteunen.
Dat je op je interne netwerk wellicht met een IPv4 10.x.x.x range werkt tot aan de proxy komt door legacy redenen.
Bij mensen prive thuis komt dat nog veel vaker voor, als je router het ondersteund gaan b.v. alle Apple spullen meteen over op IPv6. Is ook al jaren verplicht door Apple https://developer.apple.com/forums/thread/46710.

Inkomend verkeer is er ook genoeg: zie https://ip6.nl.
En bij de overheid is het een verplichting: https://www.vngrealisatie.nl/producten/ipv6-bij-gemeenten.

Mocht je deze feiten willen controleren: zet IPv6 aan op je webserver, en zie de massale hoeveelheid aan gebruikers die ineens over IPv6 binnenkomt t.o.v. IPv4. Of vertrouw google erop dat ze je die getallen geven: https://www.google.com/intl/nl/ipv6/statistics.html.
21-01-2022, 15:41 door Anoniem
Mijn inschatting is van niet, bij zo'n consumentensituatie. Een consument wil "gewoon internet", en eigenlijk doet iedere site of dienst het gewoon via IPv4. Er is dan geen bijzondere reden waarom je IPv6 nodig zou hebben voor "gewoon internet". En dan is het volgens mij feitelijk irrelevant of de geleverde dienst IPv6 ondersteunt.
Vandaag op security.nl: SIDN: tekort aan IPv4-adressen wordt steeds pijnlijker duidelijk
https://www.security.nl/posting/739490/SIDN%3A+tekort+aan+IPv4-adressen+wordt+steeds+pijnlijker+duidelijk

Daar staat dat het voor bestaande providers moeilijk maakt om nieuwe grootschalige diensten te beginnen en voor nieuwkomers om van start te gaan. Het ligt voor de hand dat de situatie gaat ontstaan dat IPv4 niet lukt dat voor het grote publiek of een deel daarvan interessant is het dan maar als alleen IPv6 wordt uitgerold. Vanaf dat moment is "gewoon internet" iets dat IPv6 nodig heeft, en dat moment lijkt dichtbij te zijn.

In mijn ogen zijn providers die hier niet op voorbereid zijn nalatig, juist omdat expertise over het gecontracteerde zwaar meeweegt. Bij die expertise hoort voorbereid zijn op wat er overduidelijk aan zit te komen.
23-01-2022, 17:13 door Anoniem
In China gaat men vroeg of laat IPv6 veralgemeend invoeren - en daar zal niet altijd IPv4 meer beschikbaar zijn via webservices. Thuis-gebruikers gaan uiteraard maar in zeldzame gevallen dan de pineut zijn van het niet hebben van IPv6.
Het is dan ook verwerpelijk dat politici antwoorden dat de grote providers volstaan voor IPv6 en dat de kleinere goedkopere dat niet moeten gaan aanbieden (het antwoord van de huidige premier van bananenland België - toen als staatsecretaris bevoegd voor IT en telecom) op mijn vraag die aansluit bij deze vraagstelling. Het antwoord was totaal naast de kwestie - wij wilden nl. een onderzoek afdwingen naar wanpraktijken van de leveranciers van die ISP's. NL. de verplichting van afname van dure extra addons die in feite maar neerkwamen op het vrijschakelen van ingebouwde ondersteuning!
De EU heeft massaal veel geld gepompt in de IPv6 adaptatie - en dat mag dan met hulp en medewerken van de landregeringen gefnuikt worden - dat stuitte mij toen en nu nog tegen de borst. IPv6 is ook niet iets wat je zo invoert - je moet daar op voorbereid zijn! Dat heeft tijd nodig. Dus het niet gratis ter beschikking stellen van die opties aan de ISP's benadeelt de minder begoede klanten nog meer. Wie achter loopt - haalt nooit meer in.
Wat Apple betreft - die gebruiken hard-coded DoH om rechtstreeks hun DNS-entry's te resolven (Apple doet dat onder IPv6) - net als Microsoft dat doet - dit om te verhinderen dat zij geblocked worden - hatelijk vind ik dat. Als ik M$ft of Appl wil blokkeren moet ik dat kunnen! (het is MIJN hardware).
Dus ja - ik zou graag deze vraag terug aan onze door mij super-verguisde permier De Croo(k) voorleggen!
02-02-2022, 10:49 door Lianawon
Voor mijn thuisnetwerk verschijnt mijn openbare IP-adres op sommige websites als een IPv4-adres en op andere als een IPv6-adres. Dit is echter meestal geen goed idee. Je kunt ook IPv6 op je router uitschakelen, wat een beetje beter is, maar nogmaals, geen goed idee. We kunnen niet eeuwig bij IPv4 blijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.