image

Gelders bedrijf krijgt na grootschalige e-mailfraude 1,5 miljoen euro terug

vrijdag 14 januari 2022, 16:13 door Redactie, 3 reacties

Een Gelders bedrijf in medische goederen dat in 2020 door middel van e-mailfraude voor miljoenen euro's werd opgelicht heeft 1,5 miljoen euro teruggekregen. Het bedrijf dacht zaken te doen met hun vaste Koreaanse leverancier en had een grote hoeveelheid coronasneltesten besteld.

Criminelen hebben waarschijnlijk toegang tot de e-mailwisseling tussen beide bedrijven gekregen en konden zo een valse factuur naar het Gelderse bedrijf sturen. Zo kwamen de miljoenen euro's die het Gelderse bedrijf overmaakte niet op de rekening van hun Koreaanse leverancier terecht. Een deel van de totale schade is nu door de Indonesische autoriteiten teruggestort op de rekening van het gedupeerde bedrijf.

In het onderzoek werden vorig jaar vier verdachten in Indonesië aangehouden die inmiddels zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot vijf jaar. De hoofdverdachte uit Nigeria is tot op dit moment spoorloos. In het onderzoek werkte het Cybercrimeteam Oost-Nederland samen met de Koninklijke Marechaussee en met de Criminal Investigation Department (CID) van de Indonesische Politie.

"Zo is er vol ingezet op het veiligstellen van de ontvreemde geldbedragen. Door snel handelen en een goede internationale politionele samenwerking kon de gebruikte bankrekening van de daders worden bevroren, waarbij een groot deel van het geld veilig kon worden gesteld", aldus de politie.

Reacties (3)
14-01-2022, 17:59 door Anoniem
Ok dat is wel fijn voor dat bedrijf,dat zeker nu met de coronacrisis dat alles op zijn pootjes terecht is gekomen.
Mogen ze vaker doen de politiediensten om gedupeerden andere personen ook te compenseren,ik heb een idee dat dat nu nog steeds te weinig gebeurt.
Misschien door het flinke tekort aan politiemensen wat er nu speelt.
Er zijn altijd mensen die in Phising tuimen,totaal onbewust,en dan is het al te laat want dan ben je opgelicht.
Oudere mensen zijn vaker de dupe van phising,omdat ze weinig weet hebben van de gevaren op het internet.
14-01-2022, 23:39 door Anoniem
Supergoed gewerkt door de opsporingsdiensten!
15-01-2022, 10:33 door Briolet
Door Anoniem: Mogen ze vaker doen de politiediensten om gedupeerden andere personen ook te compenseren,ik heb een idee dat dat nu nog steeds te weinig gebeurt.

Er is hier niets gecompenseerd. Het is alleen gelukt, door snel handelen, om de bankrekening met het verduisterd geld te bevriezen. Ze hebben gewoon hun eigen geld terug gekregen omdat het nog niet weg was.

Er zijn altijd mensen die in Phising tuimen,

Dit was geen phishing maar het sturen van vervalste mail met kennis van de originele mailwisseling.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.