image

CPJ: internationaal cybercrime-verdrag VN bedreigt persvrijheid

donderdag 20 januari 2022, 16:54 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-01-2022, 09:41

Een internationaal cybercrime-verdrag waar de Verenigde Naties aan werkt vormt een bedreiging voor de persvrijheid en kan journalisten in gevaar brengen wanneer ze alleen van het internet gebruikmaken, zo waarschuwt de Commissie voor de Bescherming van Journalisten (CPJ).

Aan het verdrag, dat werd voorgesteld door Rusland, wordt nog gewerkt. Het zou autoriteiten echter nieuwe middelen bieden om journalisten te straffen, aldus de CPJ. Het probleem ligt in de gebruikte definities van het woord cybercrime in het verdrag. De één gaat over het inbreken op netwerken, de andere definitie betreft elk misdrijf dat via een computer wordt gepleegd.

Dat maakt volgens de CPJ een groot verschil, omdat autoriteiten wereldwijd cybercrimewetgeving al gebruiken om journalisten te straffen. Niet vanwege het inbreken op netwerken of systemen, maar vanwege het aan de kaak stellen van misstanden.

“Als er ambiguïteit is, zullen sommige overheden daar misbruik van maken om de vrijheid van meningsuiting te beperken”, zegt onderzoeker Deborah Brown van Human Rights Watch. "Het is niet alleen belangrijk om te kijken wat op een wereldwijd niveau wordt voorgesteld, maar hoe nationale overheden hun eigen wetten interpreteren."

"Wat positief is, is dat een aantal landen heeft gezegd dat ze een rechten-respecterende aanpak willen", zegt Sheetal Kumar van digitale rechtenorganisatie Global Partners Digital. "Maar de duivel zit in de details. Je vraagt om meer [politie] bevoegdheden, maar je zegt ook dat mensenrechten moeten worden beschermd. Dat is waar de moeilijkheden zitten."

Reacties (4)
20-01-2022, 18:54 door quikfit
In Rusland staat de persvrijheid toch op een voetstuk?
21-01-2022, 09:51 door Anoniem
Als er ambiguïteit is, zullen sommige overheden daar misbruik van maken
Hij doelt daarbij vast niet op de Nederlandse overheid. Want die zou zoiets noooit doen. Echt niet.
21-01-2022, 14:29 door Anoniem
Die Poetin wordt wel steeds brutaler zeg, alsof het transformeren van Rusland naar een dictatuur nog niet genoeg is blijft hij problemen buiten zijn eigen grenzen veroorzaken..
Tijd om wat meer weerstand te gaan bieden aan dit soort extreem-rechtse regimes, niet zodanig dat ze het voor binnenlandse propaganda kunnen gebruiken maar wel zodanig dat de mensen die aan de touwtjes trekken in dergelijke staten er last van kunnen krijgen.
23-01-2022, 01:10 door Anoniem
Hier zijn klokkenluiders ook niet geliefd.

Hopen dat de profetie van Baba Vanga niet gaat uitkomen,
zitten we in een vrijwel leeg Europa straks (wat inwoners betreft).

Bitchute.com wordt hier straks ook geblokkeerd.
Let maar op.

Ergo: een de pot verwijt de ketel verhaal.
Russische olichargen uit Londen met flinke ladingen boter op hun hoofd. Tuchy/tuchy.
Leiders die niet meer zijn om te kopen met een onbeperkte Zwitserse credit-card.

Of je door de hond of de kat gebeten wordt, enz.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.