image

Kamervragen over rol Nederland bij ontwikkeling Europese digitale identiteit

woensdag 2 februari 2022, 15:33 door Redactie, 14 reacties

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de rol van Nederland bij de ontwikkeling van een Europese digitale identiteit. Vorig jaar presenteerde de Europese Commissie plannen voor de invoering van een digitale identiteit waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren.

Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones moeten burgers zich kunnen identificeren en elektronische documenten delen. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren. De Europese Commissie stelt dat het gebruik van de identiteit door burgers vrijwillig zal zijn. Het kabinet liet in een reactie weten dat het positief is over het plan.

Vorig maand meldde de Europese Commissie aan Follow The Money dat het ontwerp van de Europese corona-app slechts een ‘eerste versie was van wat zich kan ontwikkelen tot een volmaakte digital wallet.’ Volgens een woordvoerder gaat de ontwikkeling snel en wordt er de komende maanden hier met lidstaten verder aan gewerkt. FTM stelt verder dat Nederland een hoofdrol speelt in de beweging naar een bredere digitale identiteit. Een Europees prototype wordt straks hier uitgetest.

Kamervragen

De berichtgeving is aanleiding voor FvD-Kamerlid Jansen om staatssecretaris van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering om opheldering te vragen. "Wat is de rol van Nederland in de genoemde samenwerking met de Europese Commissie inzake de ontwikkeling van de Europese digital identity", vraagt Jansen, die ook wil weten in hoeverre de Nederlandse regering bij de ontwikkeling is betrokken. Van Huffelen moet ook duidelijk maken welke stappen Nederland heeft gezet in de ontwikkeling van de digitale identiteit.

"Kunt u aangeven wat de concrete doelstellingen zijn van de ontwikkeling van de Europese digital identity?", vraagt Jansen verder. Hij wil ook weten waarom de Nederlandse regering hieraan meewerkt en welke lidstaten nog meer bij de ontwikkeling zijn betrokken. Ook vraagt het FvD-Kamerlid naar betrokken bedrijven, sociaal-maatschappelijke partners en non-gouvernementele organisaties. Van Huffelen is ook gevraagd om uit te leggen hoe de digitale identiteit precies zal werken.

"Wordt er gewerkt aan een app ten behoeve van de Europese digital identity? Zo ja, zal die app een vorm van autorisatie mogelijk naar voorbeeld van de CoronaCheck app? Wordt er dan ook gewerkt aan een scanapplicatie zoals de Scanner voor CoronaCheck app?", wil Jansen verder weten. Die vraagt daarnaast naar de persoonsgegevens die in de digitale identiteit worden bijgehouden, wat de komende maanden de vervolgstappen zijn in de ontwikkeling en wanneer de Europese digitale identiteit in gebruik wordt genomen. De vragen dienen binnen drie weken te zijn beantwoord.

Reacties (14)
02-02-2022, 16:18 door Anoniem
Weg met anoniem internet ?
02-02-2022, 17:19 door Anoniem
Een Europees prototype wordt straks hier uitgetest.

Moet lukken, er zijn hier ook veel mensen met Facebook
02-02-2022, 17:41 door Anoniem
Controle. Stasi 3.0
Dat is het enige doel wat het kan dienen. Nu nog even een 'zand-in-de-ogen-strooi-sausje' er overheen om het stemvee niet al te hard tegen te laten stemmen.
02-02-2022, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem: Weg met anoniem internet ?

Inderdaad een kwestie van tijd dat je eerst moet inloggen voordat je online kunt. Oftewel einde internet.
02-02-2022, 22:26 door Anoniem
Europese Cloud ISP

Europese Digitale ID

Dit heeft niets meer met corona te maken,

Niet verplicht,"vrijwillig" ??

Geen toegang tot overheids diensten meer,dus ook geen toegang tot www en het europese internet zonder een digitaal id,
niet verplicht maar straks wellicht wel blablabla

The Matrix
02-02-2022, 23:14 door Anoniem
Ik denk dat het wel mee valt.

Voor sommige diensten is het heel erg handig (soms noodzakelijk) als je jezelf kunt identificeren. Voor andere diensten is het juist handig (ook hier soms noodzakelijk) als je anoniem kunt blijven. Voor weer andere diensten is een tussenvorm noodzakelijk en voldoende (bijv aantonen dat je 18+ jaar oud bent).

Een digitale wallet betekent niet dat je je overal moet identificeren. Vaak moet het verboden zijn dat je alléén toegang krijg als je jezelf moet identificeren. Of dat in de wetgeving is geregeld (of geregeld gaat worden), dat weet ik niet. Ik heb er niet naar gezocht. Ik acht het wel noodzakelijk. Wellicht is hier een lobbygroep voor nodig. Ik ga wel zien.

Als ik met uitsluitend digitale middelen een huis wil kopen (bijv vakantiehuis in Spanje), dan gaat de wallet mij weer wel helpen. Als ik mijn belastingaangifte wil indienen, dan gebruik ik liever een digitale identiteit uit de wallet dan een digid.

In ieder geval zal het niet verplicht zijn een wallet te gebruiken.


Met een digitale wallet is
02-02-2022, 23:19 door Anoniem
Nog een stukje tekst vergeten.

Ik vind dat ieder op zo anoniem mogelijke manier meningen moet kunnen verkondigen. Ik vind ook dat daarbij beledigende woorden, haat zaaien, en bedoelde misinformatie geen plaats hebben. Juist haat zaaien zie ik veel op de verschillende forums. Dat zie ik inmiddels als een groot kwaad. Daarom mag een platform wat mij betreft de identiteit kennen van de personen die meningen verkondigen. Net zoals in de fysieke wereld. Mogelijk / hopelijk wordt het haat zaaien en bedreigen dan een stukje minder.
03-02-2022, 02:18 door Anoniem
Door Anoniem: Weg met anoniem internet ?

Anoniem iemand bellen of een kaartje sturen kan ook nog steeds. En anoniem belletje trekken trouwens ook. Heeft de politiek ook nog nooit weten te voorkomen. Dat zit daar alleen maar wat te lullen in die kamer. Wat kost dat allemaal niet?
03-02-2022, 08:10 door Anoniem
Dat er dan zo weinigen tegen zijn. Of naar de weinigen of de velen desnoods helemaal niet wordt geluisterd.
Het verdwijnen van de laatste restjes anonimiteit op het Internet is een kwestie van wat gelegenheidswetgeving.
Eerst zeggen dat het niet zal gebeuren en dan na de verkiezingen de 360 graden draai zonder tegenspraak realiseren.
Met de QR-code is de massa al voorgemasseerd. "En weer vraagt Google om mijn geboortedatum".
03-02-2022, 08:43 door Anoniem
Hou toch op met die onzin.
Ik ben echt niet van plan om iedere 2 jaar een nieuwe smartfoon te kopen omdat de oude geen beveiliging updates meer krijgt en dus onveilig wordt om vertrouwelijke gegevens mee te verwerken.
Mijn android 9 vertrouw ik niet eens meer met mijn bank app. vanwege de ouderdom.
03-02-2022, 10:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weg met anoniem internet ?

Anoniem iemand bellen of een kaartje sturen kan ook nog steeds. En anoniem belletje trekken trouwens ook. Heeft de politiek ook nog nooit weten te voorkomen. Dat zit daar alleen maar wat te lullen in die kamer. Wat kost dat allemaal niet?
Zo heel anoniem is het niet. Over het algemeen sta je gewoon op camera zodra je zo'n simkaartje met contant geld koopt. D.m.v. het koppelen van gegevens en het redelijk nauwkeurig kunnen vinden van mobiele telefoons op het netwerk.

Het is anoniem zolang je niet een doelwit wordt van de politie of een andere overheidsdienst.

Net zoals het anonieme OV-kaartje totaal niet anoniem is, je komt geen station op of af, zonder geregistreerd te worden door minimaal een camera.

Zolang deze dienst zeg maar een soort Europees DigiD wordt, heb ik er geen problemen mee. Maar het gevoel bekruipt me wel dat dit weer een leuke stap is in de richting van hetgeen waar we China constant van beschuldigen.
03-02-2022, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem: Dat er dan zo weinigen tegen zijn. Of naar de weinigen of de velen desnoods helemaal niet wordt geluisterd.
Het verdwijnen van de laatste restjes anonimiteit op het Internet is een kwestie van wat gelegenheidswetgeving.
Eerst zeggen dat het niet zal gebeuren en dan na de verkiezingen de 360 graden draai zonder tegenspraak realiseren.
Met de QR-code is de massa al voorgemasseerd. "En weer vraagt Google om mijn geboortedatum".

360 graden draaien vind ik niet erg, als het maar geen 180 graden wordt.
04-02-2022, 11:08 door Anoniem
Zonde van al dat het geld wat hier mee gemoeid gaat, en ik ga geen Android/Apple telefoon aanschaffen voor de speeltjes van de overheid.
08-02-2022, 10:25 door Anoniem
Dat probleem speeld zich nu ook al af op nederlandse kabinet en brussel chatters nemen nu een virtuele identiteit aan in belgie en het Nederlandse kabinet kan er niks aan doen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.